Η εμμηνόπαυση δεν είναι μια δύσκολη περίοδο μόνο για τη γυναίκα, αλλά και για το σύντροφό της. Το πώς άλλωστε ο άνδρας αντιμετωπίζει τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις και οι αλλαγές στη διάθεση, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τη σχέση των δύο συντρόφων.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, το 38% των ανδρών αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες τους υπέφεραν από νυχτερινή εφίδρωση και αϋπνία που οφείλονταν στην εμμηνόπαυση και ότι αυτό είχε επίπτωση στη μεταξύ τους οικειότητα. Ως βασικό παράγοντα επίδρασης στη σχέση τους μάλιστα ανέφεραν την έλλειψη ύπνου ή τον ύπνο κακής ποιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίσως ο άνδρας να μην μπορεί να προλάβει συμπτώματα όπως είναι οι εξάψεις, μπορεί, όμως, να βοηθήσει τη γυναίκα του σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει και να ενδυναμώσει τη σχέση τους.

Πρώτα από’ όλα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει τι να περιμένει. Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης στις ΗΠΑ είναι τα 51 έτη, αλλά οι γυναίκες συχνά αρχίζουν να έχουν συμπτώματα από τα 40 και μετά. Αυτά μπορεί να ξεκινήσουν 7 χρόνια πριν από την τελευταία περίοδο της γυναίκας και να συνεχίσουν για 5 χρόνια μετά ή και παραπάνω. Πρόκειται, δηλαδή, για μια διάρκεια 12 περίπου ετών κατά την οποία η γυναίκα έχει συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και αϋπνία.

Τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που επηρεάζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Κάποιες γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν μη αναμενόμενη κολπική αιμορραγία, κολπική ξηρότητα και δυσπαρεύνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, εκτός από τις βιολογικές αλλαγές υπάρχουν και οι συναισθηματικές. Ακόμα κι αν μια γυναίκα δε θέλει άλλα παιδιά, η εμμηνόπαυση πάντα εκπροσωπεί την απώλεια της νιότης και της δυνατότητάς της να τεκνοποιήσει. Είναι σημαντικό ο άνδρας να προσπαθήσει να κατανοήσει τη δύσκολη αυτή θέση της γυναίκας. Πώς θα ένιωθε ο ίδιος αν ξαφνικά έφτανε σε ένα βιολογικά καθοριζόμενο στάδιο στο οποίο το σώμα του άλλαζε ριζικά; Λειτουργώντας με ενσυναίσθηση ο άνδρας θα μπορέσει να υποστηρίξει καλύτερα τη γυναίκα του σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν άβολα και αμήχανα και αποφεύγουν τη συζήτηση για την εμμηνόπαυση. Είναι όμως πολύ σημαντικό ο άνδρας να μιλήσει στη σύντροφο του για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα ως ομάδα, να τη ρωτήσει πως μπορεί να την ανακουφίσει από το στρες και να την ενθαρρύνει να υιοθετήσει καλύτερες συνήθειες σχετικά με τον ύπνο και τον τρόπο ζωής. Μια καλή ιδέα, επίσης, είναι οι δυο σύντροφοι να ξεκινήσουν μια φυσική δραστηριότητα μαζί.
Παράλληλα, κάποιες γυναίκες χρειάζονται ενθάρρυνση για να επισκεφτούν τον ειδικό και να αναζητήσουν ορμονικές ή μη ορμονικές θεραπείες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Έτσι κι αλλιώς, ο άνδρας δεν πρέπει να ξεχνά ότι η γυναίκα θέλει πάντα να νιώθει επιθυμητή και ότι είναι ωφέλιμο να της δείχνει την εκτίμηση και την αφοσίωσή του, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη φάση. Στο βαθμό μάλιστα που η γυναίκα νιώθει άνετα ο άνδρας όχι μόνο δεν πρέπει να αποφεύγει την οικειότητα, αλλά και να την επιδιώκει. Ένα ρομαντικό δείπνο ή ένας περίπατος πιασμένοι χέρι -χέρι θα κάνει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που βλέπει τόσο τον εαυτό της όσο και τη σχέση με το σύντροφό της.

Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό ο άνδρας να ενημερώνεται για την εμμηνόπαυση από έγκυρες πηγές και αν χρειάζεται να ζητήσει τη γνώμη ειδικού. Πρέπει να θυμάται ότι η επικοινωνία του ζευγαριού στο κομμάτι της σεξουαλικότητας έχει τώρα ιδιαίτερη σημασία. Το σεξ μπορεί να είναι επώδυνο και δυσάρεστο και η γυναίκα είναι χρήσιμο να μιλήσει για αυτό της προκαλεί δυσφορία και αυτό που την ευχαριστεί. Σε πολλές περιπτώσεις η χρήση λιπαντικών ουσιών μπορεί να βοηθήσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο άνδρας πρέπει να έχει υπομονή. Μπορεί η γυναίκα του σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής της να αποφεύγει τη σεξουαλική πράξη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα την αποφεύγει για πάντα. Η υποστήριξη και η αγάπη του συντρόφου διευκολύνουν την προσαρμογή της γυναίκας στις αλλαγές και αυξάνουν την πιθανότητα να βρει σύντομα νέους τρόπους ώστε να απολαμβάνει και πάλι από τη σεξουαλικότητά της.

Πηγή: webmd
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης