Ένα ζήτημα που διχάζει μέχρι και σήμερα τους ιστορικούς και για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία σε κανένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, είναι το ζήτημα προέλευσης της σύφιλης.

Συγκεκριμένα, κάποιοι ιστορικοί ερευνητές πιστεύουν πως ο Κολόμβος, μαζί με το κακάο, τον καπνό και τα μπαχαρικά, έφερε στην Ευρώπη και τη σύφιλη. Η ερευνητική αυτή υπόθεση εξετάστηκε από μια ερευνητική ομάδα του πανεπιστήμιου Columbia της Νέας Υόρκης. Οι επιστήμονες μελέτησαν και τις 54 αναφορές ασθενείας που εντοπίστηκαν στον Παλαιό Κόσμο, πριν την επιστροφή του Κολόμβου από το Νέο Κόσμο, οι οποίες ανέφεραν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της σύφιλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που βρήκαν είναι ότι καμία από αυτές τις αναφορές δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ούτε τη διάγνωση της σύφιλης, ούτε την εμφάνιση του νοσήματος πριν την επιστροφή του Κολόμβου. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την υπόθεσή τους ότι η σύφιλη μεταφέρθηκε στην Ευρώπη με κάποιο από τα πλοία του Κολόμβου.

Η θεωρία που στηρίζει την παραπάνω υπόθεση δεν είναι καινούργια. Πρόκειται για μια ιδέα που υπάρχει ήδη σε ισπανικές αναφορές του 16ου αιώνα. Παραμένει όμως μια θεωρία που έχει προσελκύσει μόνο κάποιους, ενώ παράλληλα δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να εξηγήσει την εξάπλωση της σύφιλης στην Ευρώπη.

Κάποιοι ερευνητές για παράδειγμα δείχνουν ότι το νόσημα πιθανόν προϋπήρχε στην Ευρώπη πριν την αποχώρηση του Κολόμβου για το Νέο Κόσμο, αλλά συγχεόταν με τη λέπρα. Άλλοι υποστηρίζουν πως υπήρχε στον Παλαιό κόσμο, αλλά στα χρόνια του Κολόμβου εξαπλώθηκε απότομα εξαιτίας των ταχέων αλλαγών στην υγιεινή και την αστικοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ οι ειδικοί βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση σχετικά με το ζήτημα, οι μη ειδικοί αναρωτιούνται γιατί, κάτι που έλαβε χώρα τόσα χρόνια πριν, έχει σημασία σήμερα. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Columbia απαντά πως η εξέταση και η υπογράμμιση των αρχών εξάπλωσης μιας ασθένειας είναι σήμερα πιο επίκαιρες από όσο κανείς μπορεί να φανταστεί.

Αν και έχουν περάσει πάνω από 500 χρόνια από τότε που ο Κολόμβος επέστρεψε από το Νέο Κόσμο, είναι πολύ πιθανό η ιστορία του πώς η σύφιλη μεταφέρθηκε και εξαπλώθηκε να παρέχει σημαντικές πληροφορίες. Η σύφιλη ήταν μια από τις πρώτες πραγματικά παγκόσμιες επιδημίες. Η ιστορία της είναι πιθανό να αναδείξει πόσο αποτελεσματικά ένας παθογόνος μικροοργανισμός μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ακόμα και χωρίς τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς, καθώς επίσης και τη δυσκολία πρόβλεψης του τόπου και του χρόνου εμφάνισης μιας λοίμωξης σε ένα πληθυσμό.

Πηγή: abcnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης