Μπορεί η στυτική δυσλειτουργία να εμφανίζεται μόνο σε άνδρες, δεν επηρεάζει όμως μόνο αυτούς. Οι γυναίκες που έχουν σχέση με άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη στυτική τους λειτουργία καλούνται στην πραγματικότητα και οι ίδιες να διαχειριστούν την ύπαρξη ενός σεξουαλικού προβλήματος.

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι μια κατάσταση που επιφέρει συναισθηματικό πόνο στα άτομα που επηρεάζονται από αυτή. Η πίεση και το έντονο άγχος που προκαλεί στους άνδρες μπορεί να τους οδηγήσει στην αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας. Πολύ συχνά, οι άνδρες με ΣΔ παρουσιάζουν διάφορες δικαιολογίες στις συντρόφους, γιατί όχι μόνο ντρέπονται και δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτό που τους συμβαίνει, αλλά ταυτόχρονα το βιώνουν ως ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στον ανδρισμό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι, μάλιστα, μπορεί να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τη σεξουαλική επαφή προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημά τους. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία υποφέρουν από άγχος επίδοσης, φοβούνται, δηλαδή, ότι όταν έρθει η επίμαχη στιγμή, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Αυτό βέβαια επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη συναισθηματική τους δυσφορία.

Παράλληλα, όταν ένας άνδρας δεν θέλει να έρθει σε επαφή με τη σύντροφό του, μπορεί να δημιουργήσει σε αυτή το συναίσθημα ότι είναι ανεπαρκής και ανασφαλής αναφορικά με τον ρόλο της σε μια ρομαντική σχέση. Μπορεί επίσης να εγείρει συναισθήματα κατάθλιψης και μοναξιάς, καθώς και φόβους για το ίδιο το μέλλον της σχέσης. Την ίδια στιγμή, ίσως σκέπτεται ότι ο σύντροφός της δεν την επιθυμεί πια ή ότι η σεξουαλική έλξη δεν είναι όσο ισχυρή όσο ήταν ή ακόμα και ότι δεν δέχεται την αγάπη που δεχόταν στο παρελθόν. Τέλος, πολύ συχνά η απουσία σεξουαλικού ενδιαφέροντος από την πλευρά του άνδρα κάνει τη γυναίκα να πιστεύει ότι, με κάποιο τρόπο, είναι η ίδια υπεύθυνη για τα προβλήματα στη σχέση τους.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι γυναίκες να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και πού δημιουργήθηκε το πρόβλημα, ενώ, παράλληλα, πολλές αναρωτιούνται εάν τίθεται ζήτημα σεξουαλικής απιστίας. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες ανησυχούν γιατί αντιλαμβάνονται την αποδυνάμωση του δεσμού τους με το αγαπημένο τους πρόσωπο και φοβούνται τη διάλυσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιλογή του άνδρα να μη μιλήσει για το πρόβλημά του στη σύντροφό του ή η ανικανότητά του να το μοιραστεί μαζί της, μπορεί να συμβάλει στο άγχος και την ανησυχία της γυναίκας για το μέλλον της σχέσης. Παράλληλα, η γυναίκα μπορεί να αναπτύξει καταθλιπτικά συμπτώματα, απογοήτευση, ευερεθιστότητα, αλλά και θυμό απέναντι στον σύντροφό της, γιατί δεν κατανοεί τον λόγο για τον οποίο της φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, ο άνδρας να είναι πρόθυμος να μιλήσει στη σύντροφό του για την κατάστασή του και το πώς αυτή επηρεάζει τη σεξουαλική του επίδοση. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια εύκολη και άνετη συζήτηση, είναι όμως απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, εάν ο άνδρας δεν μιλήσει για το πρόβλημά του, η γυναίκα μπορεί να στρέψει προς το πρόσωπό του όλο τον θυμό, τη σύγχυση και την απογοήτευσή της. Όσο περισσότερο ο άνδρας καθυστερεί τη συζήτηση σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία που αντιμετωπίζει, τόσο πιθανότερο είναι η σχέση να διαλυθεί. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι γυναίκες κατηγορούν τους εαυτούς του για ό,τι τους συμβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι σύντροφοι των ανδρών με ΣΔ βιώνουν έντονα συναισθήματα, εξαιτίας του φόβου απώλειας του αγαπημένου τους προσώπου. Επίσης, ανησυχούν μήπως είναι οι ίδιες υπεύθυνες για το σεξουαλικό πρόβλημα του άνδρα και συχνά αντιστέκονται στην επίσκεψη του άνδρα σε ειδικό ιατρό, γιατί φοβούνται τι θα αποκαλυφτεί. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν σκεφτεί κάποιος ότι το 85%-90% των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας προκαλείται από διάφορες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η αποφυγή της συζήτησης σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία οδηγεί στην αποφυγή αναζήτησης βοήθειας για την αντιμετώπισή της. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία του άνδρα αλλά και στη σχέση μεταξύ των δύο συντρόφων, γιατί από τη στιγμή που δεν αναζητούν κάποια λύση οι εντάσεις και η δυσφορία που τους ταλανίζουν θα ενισχυθούν.

Η στυτική δυσλειτουργία, λοιπόν, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τη σχέση και επηρεάζει σημαντικά και τους δύο συντρόφους, στον βαθμό που βιώνουν αμφότεροι τη δυσφορία από την ανικανότητά τους να απολαύσουν από κοινού μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Η επίγνωση και αποδοχή της συναισθηματικής κατάστασης του κάθε συντρόφου είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα που ανοίγει τον δρόμο για μια ειλικρινή συζήτηση. Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα γιατί η ύπαρξη της στυτικής δυσλειτουργίας σημαίνει ότι οι δύο σύντροφοι δεν απολαμβάνουν σεξουαλικά μέσα στη σχέση. Η συζήτηση όμως των φόβων και των ανησυχιών θα δώσει στον κάθε σύντροφο ξεχωριστά την ευκαιρία να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος του και ότι δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα χωρίς λύση.

Οι γυναίκες που αγαπούν άνδρες με ΣΔ θέλουν να είναι υποστηρικτικές, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό όταν δεν γνωρίζουν την κατάσταση. Οι άνδρες λοιπόν πρέπει να βρουν τη δύναμη και να εκφράσουν το πρόβλημά τους στη σύντροφό τους, ζητώντας την υποστήριξή της. Παράλληλα, το ζευγάρι είναι σημαντικό να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε οι δύο σύντροφοι να μπορέσουν να ανακτήσουν τον σεξουαλικό τους ρόλο.

Πηγή: examiner

  Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης