Στη μείωση κατά 22% της ακριβότερης τιμής ζώνης στη Φιλοθέη προέβη το ΥΠΟΙΚ. Η εν λόγω κίνηση φέρεται να δείχνει μεταξύ άλλων και τις προθέσεις του αρμόδιου υπουργείου αναφορικά με την εκπλήρωση της μνημονιακής υποχρέωσης για εξίσωση των αντικειμενικών και των εμπορικών αξιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις αποφάσεις του Yπουργείου Οικονομικών:

  • για την Α’ ζώνη Φιλοθέης η τιμή ορίζεται σε 4.100 ευρώ από 5.250 που ήταν αρχικά, δηλαδή μειώνεται κατά 22%.
  • για την Γ’ ζώνη Φιλοθέης η τιμή ορίζεται σε 3.650 ευρώ από 4.350 που ήταν αρχικά, δηλαδή μειώνεται κατά 16,1%.

Σε ό,τι αφορά στις Ζώνες των οικισμών Επταλόφου, Λιλαίας και Πολυδρόσου της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού, του Δήμου Δελφών Φωκίδας, οι τιμές ορίζονται ως εξής:

  • για την Α’ ζώνη Επταλόφου σε 1.000 ευρώ
  • για την Α’ ζώνη Λιλαίας σε 900 ευρώ
  • για την Α’ ζώνη Πολυδρόσου σε 1.150 ευρώ.

Με τις παραπάνω αλλαγές ολοκληρώνεται η υποχρέωση που είχε το ΥΠΟΙΚ, βάσει αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, να διορθώσει τις τιμές ζώνης σε τέσσερις περιοχές (Φιλοθέη, Νέος Βουτζάς, Ψυχικό, Δελφοί). Αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε ορισμένες περιοχές των αστικών κέντρων της περιφέρειας στις οποίες οι τιμές διαμορφώνονται σήμερα από 600 έως 800 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις τρεις από αυτές τις περιοχές οι τιμές δεν είχαν μειωθεί με την τελευταία αναπροσαρμογή που έγινε τον Ιανουάριο του 2016, καθώς για πολιτικούς λόγους τιμές ζώνης άνω των 4.050 ευρώ είχαν μείνει αμετάβλητες.

Στο πλαίσιο του μνημονίου, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι θα ευθυγραμμίσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά έως και το τέλος Μαρτίου και οι πρόσφατες αποφάσεις αναπροσαρμογών των τιμών ζώνης στις τέσσερις περιοχές αποτελούν ενδείξεις των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου.

Από τις αναπροσαρμογές που έχει κάνει έως τώρα το Υπ. Οικονομικών αλλά παράλληλα και από πληροφορίες από αρμόδιες πηγές προκύπτουν τα εξής:

  • έρχονται μειώσεις στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές, οι οποίες θα κυμανθούν από 10% έως και 25%, δηλαδή θα γίνει μια μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του 15%
  • μικρές αναπροσαρμογές, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, στις τιμές ζώνης των μεσαίων περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
  • αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε ορισμένες περιοχές των αστικών κέντρων της περιφέρειας στις οποίες οι τιμές διαμορφώνονται σήμερα από 600 έως 800 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης