Από τη στιγμή που αναρτήσαμε τη νέα στήλη με θέμα τους σεισμούς και τις παρατηρήσεις σας, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άμεση.

Ήδη κάποιοι παρατηρήσατε κάποια φαινόμενα που σας φάνηκαν παράξενα. Από τα πρώτα σας μηνύματα, φαίνεται η διάθεσή σας να προσφέρετε κι εσείς στην προσπάθεια που κάνουμε, για όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα σας τα ερωτήματα και οι απορίες, εξετάζονται από τους έγκυρους επιστήμονες με τους οποίους συνεργάζεται η zougla.gr και κάθε μέρα, μέσα από τη στήλη «Το παρατηρητήριο των σεισμών», θα δίνονται όλες οι απαντήσεις.

Δείτε κάποια από τα μηνύματα που στείλατε εσείς και τις απαντήσεις των επιστημόνων μέσα από τη στήλη.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλή σας  ημέρα και καλό μήνα,

σας παρακαλώ μπορείτε να ρωτήσετε και να ενημερωθείτε και να ενημερώσετε και μας (γιατί κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται) τι συμβαίνει στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Λοιπόν  εδώ και 2-3 χρόνια έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο.

Ακούγεται ένας δυνατός θόρυβος. Ένα μπαμ, σαν να σκάει «βόμβα, δυναμίτης,» δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τι είναι και από πού προέρχεται. Τα πρώτα χρόνια ακουγόταν μόνο στην παραλία. Γινόταν αντιληπτός μόνο από τους κατοίκους των παραλιακών σπιτιών, τώρα ακούγεται σχεδόν σε όλο τον δήμο, στην ξηρά, υπόκωφος  θόρυβος, με βουή,  δεν «κουνιόμαστε» δεν είναι σεισμός, μόνο ισχυρός θόρυβος.

Με δεδομένο ότι υπάρχει σε κοντινή απόσταση το ηφαίστειο του Σουσακίου, μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος τι ακριβώς συμβαίνει και τι θόρυβος είναι αυτός, που τώρα τελευταία έχει πολλαπλασιαστεί η συχνότητα του φαινομένου (ακούγεται και δυο φορές μέσα σε μια μέρα και δυο με τρεις φορές την εβδομάδα).

Απ’ ό,τι ξέρουμε παλιότερα είχε έρθει το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών και έκανε κάποιες μετρήσεις, χωρίς τελικά να ανακοινωθεί τίποτα.

Επειδή πλέον το «φαινόμενο» αυτό έχει αρχίσει να τρομοκρατεί τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους παραθεριστές, αν έχετε την καλοσύνη και δεν σας κάνει κόπο και μπορείτε να μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει, παρακαλώ να με ενημερώσετε.

Ευχαριστώ  πολύ

Δεδέ Μαργαρίτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε το ηχητικό φαινόμενο είναι ευρύτερα γνωστό στους κατοίκους και θα πρέπει οι τοπικές Αρχές (δήμος, νομαρχία) να δραστηριοποιηθούν και να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για τη διαπίστωση της πηγής του. Η zougla.gr θα το πράξει και θα σας ενημερώσουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Καλημέρα σας,

θα μας ενημερώσει κανείς για τον σεισμό που έγινε χθες βράδυ στην περιοχή της λίμνης Ευβοίας; Έλεος, έγινε χθες βράδυ και δεν τον πήρε κανείς σεισμολόγος χαμπάρι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Οι επίσημες ανακοινώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου γίνονται συνήθως για σεισμούς μεγαλύτερους των 4 ρίχτερ, διαφορετικά θα είχαμε 10 με 20 ανακοινώσεις μικρότερων σεισμών σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μπορείτε να βρείτε τον πλήρη κατάλογο της καθημερινής σεισμικότητας http://www.gein.noa.gr/

ΕΡΩΤΗΣΗ

Το τρίμηνο έληξε και μέχρι σήμερα η πρόβλεψη σεισμού που προέκυψε μετά την καταγραφή σημάτων του σταθμού της Κερατέας δεν επιβεβαιώθηκε.

Καλό για εμάς τους απλούς πολίτες που ζήσαμε την αγωνιά και προφανώς όχι και τόσο καλό για την ομάδα ΒΑΝ και τους υποστηρικτές της, αφού μια τόσο συζητημένη πρόβλεψη δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα, εκτός από το λογικό που είναι η μεγαλύτερη αμφισβήτηση και επιφυλακτικότητα απέναντι σε τέτοιου είδους προβλέψεις.

Σε προηγούμενη ερώτηση σχετική με το θέμα, είπατε ότι οι 2 μικροί σεισμοί των αλκυονίδων είναι τελικά προπομποί και όχι το προβλεπόμενο γεγονός.

Μάλιστα, βρισκόμαστε τώρα στην κρίσιμη περίοδο. Πότε λοιπόν κατά τη γνώμη σας θα λήξει αυτή η κρίσιμη περίοδος; Είναι δυνατόν να μιλάμε για παράταση μετά την πάροδο των 3 μηνών;

Ευχαριστώ

Νίκος Τζανέτος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γιατί τόση βιασύνη για συμπεράσματα; Έχουμε δηλώσει ότι παρακολουθούμε την εξέλιξη των πραγμάτων της ομάδας ΒΑΝ και δεν είμαστε εμείς σε θέση να κρίνουμε τα επιστημονικά συμπεράσματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Η παράμετρος k1=0.070 και άλλα διάφορα…

Καλησπέρα σας,

 Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας στο προηγούμενο μήνυμά μου, που μου έδωσε το έναυσμα για ένα προσεκτικότερο κοίταγμα της πρόσφατης βιβλιογραφίας της ομάδας ΒΑΝ. Νομίζω, αν κατάλαβα καλά, ότι τελικά το «στένεμα» του χρονικού παραθύρου σε ορίζοντα μερικών ημερών από την εκδήλωση του κυρίου συμβάντος (όπως αναφέρατε και εσείς >6R) συσχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση του μεγίστου στην κατανομή πιθανότητας της διασποράς κ1 γύρω από την τιμή 0.07. Μάλιστα, σε πολλά παραδείγματα ο κύριος σεισμός λαμβάνει χώρα σε λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου η κατανομή μεγιστοποιηθεί στην εν λόγω τιμή. Από την τελευταία δημοσίευση της ομάδας ΒΑΝ σχετικά με το σήμα της Κερατέας που ανέφερα στο προηγούμενο μήνυμά μου, αν ερμηνεύω σωστά την τελευταία εικόνα 9, η κατανομή του κ1 δεν παρουσιάζει μέγιστο μέχρι τις 19 Ιουνίου τουλάχιστον, γύρω από την τιμή 0.07. Προφανώς, τα δεδομένα αυτά ανανεώνονται κάθε φορά που ένα γεγονός μεγέθους μεγαλύτερο από το επιλεγμένο κατώφλι συμβαίνει στην προεπιλεγμένη περιοχή. Πάντως, συμφωνώ ότι είμαστε πλέον στην κρίσιμη περιοχή, όντως λάθος έκανα…

Αν τα παραπάνω είναι σωστά (παρακαλώ να με διορθώσετε πάλι όπου κάνω λάθος) θα πρότεινα τα εξής:

1) Η καταγραφή ενός σήματος SES σημαίνει ότι θα γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός αλλά όχι τις αμέσως επόμενες ημέρες ούτε καν υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό ορίζοντα 3 μηνών, όπως διαβάζω για το σήμα της Κερατέας και σε άλλο μήνυμα στην ιστοσελίδα σας. Αντ’ αυτού, κανείς θα έπρεπε ΣΟΒΑΡΑ να ανησυχεί όταν το μέγιστο της κατανομής της διασποράς κ1 εμφανίσει μέγιστο γύρω από την κρίσιμη τιμή 0.07.

 2) Αν η νέα μέθοδος ανάλυσης σε φυσικό χρόνο επαληθεύεται έστω και με πιθανότητα 50% τότε γιατί αρνούνται πεισματικά οι «κύριοι» του ΟΑΣΠ ή της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου ή όποιας άλλης τέτοιας επιτροπής να εκδώσουν δελτίο τύπου με την όποια εκτίμησή τους; Δε ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα; Γιατί εσείς που είστε στην αντίπερα όχθη δεν ανακοινώνετε κάτι τέτοιο. Επιτέλους, υπάρχουν και άτομα που θέλουν να γνωρίζουν και ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζουν…

3) Πώς βρίσκει κανείς τα στοιχεία για την κατανομή του κ1 εκτός από τις ενημερώσεις στις δημοσιεύσεις της ομάδας ΒΑΝ; Εκτός κι αν κανείς εφαρμόσει τη μέθοδο από μόνος του με βάση τους καταγραφόμενους σεισμούς στην προεπιλεγμένη περιοχή από τη σελίδα noa.gr και ακολουθώντας την ανάλυση που αναφέρεται στη δημοσίευση Investigation of seismicity after the initiation of a Seismic Electric Signal activity until the main shock, Proc. Jpn. Acad., Ser. B 84 (2008). Προσπαθώ να το κάνω αφού είμαι πλέον σε καλό δρόμο με την ανάλυση που δίνεται εκεί.

4)  Μήπως τότε θα θεωρηθώ γραφικός, σαν τον Ιταλό που μετρώντας τις εκπομπές ραδονίου προειδοποιούσε μερικές μέρες πριν τους πολίτες της L’ Aquila, αν διαδώσω σε μερικούς γνωστούς μου ότι με βάση τα στοιχεία της ομάδας ΒΑΝ και ακολουθώντας την ανάλυσή τους από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή που έχουν επισημάνει, επίκειται κάτι σοβαρό σε μερικές μέρες αφού έχουν ικανοποιηθεί όλα τα κριτήρια;

 Διαμένω πλέον στην Κόρινθο εδώ και μερικά χρόνια, έχω δύο μικρά παιδιά και προσπαθώ με κάθε τρόπο να πάρω όσο το δυνατόν περισσότερες προφυλάξεις για κάτι που θα μου είναι ακόμη μια δραματική εμπειρία μετά τις Αλκυονίδες και την Πάρνηθα και τώρα δεν είμαι και μόνος μου… Και ναι, συγγνώμη αλλά δεν εμπιστεύομαι κανένα κατασκευαστή οικοδομών με τη σαπίλα της πολεοδομίας και τη ρεμούλα που επικρατεί ανά την επικράτεια, άρα δε μου φτάνει η ρήση του να μένουμε πρωτίστως σε ασφαλή κτίρια, αφού δεν έχω κανένα που να μου το πιστοποιεί. Η νέα πολυκατοικία όπου διαμένω είναι χτισμένη σε μπαζωμένη πρώην όχθη χειμάρρου και στοιχηματίζω ότι έγινε χωρίς καμία προηγούμενη εδαφοστατική μελέτη (εκτός αν γνωρίζετε εσείς ότι έτσι γίνεται στην Ελλάδα)

Κάτι τελευταίο που σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε. Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Θανάσουλα, ο προσδιορισμός του επίκεντρου γίνεται από το σημείο τομής των ανυσμάτων των ηλεκτρικών πεδίων των σημάτων από 3 διαφορετικούς σταθμούς. Γιατί η ομάδα ΒΑΝ έχει διαφορετική προσέγγιση στον υπολογισμό του επίκεντρου, μήπως η πρώτη ανάλυση κάπου χάνει;

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση και θα επιθυμούσα να μου απαντήσετε στη διεύθυνσή μου, διότι αφενός η συζήτησή μας είναι πλέον αρκετά δυσνόητη για το ευρύ κοινό της ιστοσελίδας σας (ένα μεγάλο εύγε για την πρωτοβουλία) και θα ήθελα να μου δώσετε πιο φρέσκα αποτελέσματα (αν έχετε βέβαια, μα κάτι μου λέει πως ναι) για την ανάλυση σε φυσικό χρόνο (βασικά το ιστόγραμμα Ρ(κ1)).

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια

Φιλικά

Χρήστος

Υ.Γ. Θα με ενδιέφερε να μάθω με ποιον συνομιλώ αν θέλετε. Τα στοιχεία μου τα γνωρίζετε ήδη από το προηγούμενο post.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και θα πραγματοποιήσουμε την επιθυμίας σας απαντώντας στην προσωπική σας διεύθυνση.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θα ήθελα να κάνω όχι ερώτηση αλλά παρατήρηση. Ίσως να μην είναι σημασίας, αλλά σήμερα παρατήρησα ότι κυκλοφορούν πολλά ποντίκια στο Αίγιο.  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σας ευχαριστούμε για την παρατήρησή σας και θα τη διασταυρώσουμε με άλλες παρόμοιες από την ευρύτερη περιοχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλημέρα σας,

παρακολουθώ σχεδόν καθημερινά όποτε μπαίνω στο internet στις ιστοσελίδες : του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=list   και (για περισσότερη ακρίβεια όπως απεδείχθη) την Ελληνική ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/maps/recent.html .

Ομολογώ με έκπληξη (αν και έχω λόγω επαγγέλματος γνώσεις μηχανολογίας), ότι το τελευταίο διάστημα, βλέπω μια παράξενη και αφύσικη συσσώρευση σεισμικών φαινομένων με εντάσεις των 1,7-3,7 τα οποία διασταυρώνω από τις παραπάνω ιστοσελίδες, στην περιοχή της βόρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείεται μεταξύ των χωριών Άνω Ζήρια – Άνω Σαλμενίκο – Συμπολιτεία – Ροδοδάφνη και στην συνέχεια εγγύς της θαλάσσης περιοχή, πλησίον του Αιγίου, όπου και διαμένω.

Η σεισμικότητα των τελευταίων 10 ημερών με στοιχεία που αναφέρει το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών φαίνεται στους παρακάτω συνημμένους χάρτες : Για όλη την Ελλάδα http://dggsl.geol.uoa.gr/gr_map.html , για την προαναφερόμενη περιοχή http://www.geophysics.geol.uoa.gr/stations/maps/recent.html .

Την ίδια σχεδόν συγκέντρωση είχα προσέξει πριν από πολλούς μήνες για την περιοχή του Ξυλόκαστρου (πριν εμφανιστεί η ανωτέρω δραστηριότητα του Αιγίου) και για την οποία όταν εξασθένησε η εκεί δραστηριότητα άρχισε (σαν συνέχεια) η δραστηριότητα του Αιγίου.

Το ερώτημά μου ως άσχετου περί της γεωλογίας και των σεισμών είναι ότι, πρόκειται για μια συνηθισμένη δραστηριότητα (να κάνει το λιγότερο από 2 μέχρι 10 καλά αισθητές δονήσεις την ημέρα) ή ότι είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει περισσότερο προσεκτικούς αν δώσουμε βάση ότι η ένταση της δραστηριότητας συνεχώς αυξάνεται όπως το πρόσφατο συμβάν έντασης 3,7 την 05/07/09 : Origin time: Sunday, 05 july 2009, 15:00:50 UTC, Magnitude: M 3.7 , Latitude: 38. 27°N , Longitude: 22.06°E, Depth:   10 km, Region: Greece, Distances: 3 km NW of Aegion – 27 km N of Kalavrita – 150 km WNW of Athina.

Με εκτίμηση

Πέτρος Σακελαρίου , Βαλιμήτικα Αιγίου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εκτίμηση της εξέλιξης μιας μικροσεισμικής δραστηριότητας είναι αντικείμενο επιστημονικής έρευνας όπως έχουμε πει στο παρελθόν. Πάντως σε τέτοιες καταστάσεις η εγρήγορση για προσεισμικούς ελέγχους είναι η πιο σωστή αντίδραση για την πρόληψη υλικών ζημιών.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γεια σας! Είχα στείλει πάλι μήνυμα αλλά δεν ξέρω αν το λάβατε γιατί δεν βρήκα απάντηση! Θέλω να ρωτήσω, είχα ακούσει ότι στο πρόσφατο σεισμό της Ιταλίας είχε βγει στο δρόμο κάποιος σεισμολόγος ο οποίος προειδοποιούσε τους κατοίκους για το σεισμό. Βέβαια αυτός το καθήκον του έκανε άσχετα αν οι αρχές της Ιταλίας δεν τον πίστεψαν και τοΝ έβαλαν φυλακή. Θα ήθελα να μάθω αν είχατε κάποιες ενδείξεις για μεγάλο σεισμό, θα έπαιρνε κάποιος τέτοια ευθύνη να προειδοποιήσει τον κόσμο για να αποφύγουμε τα χειρότερα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Ιταλός επιστήμονας δεν είχε βγει στους δρόμους προειδοποιώντας τους κατοίκους, είχε όμως μετρήσει αύξηση του ραδονίου στην περιοχή όπου μεταγενέστερα εκδηλώθηκε ο ισχυρός σεισμός και είχε προειδοποιήσει πολύ σωστά τις αρμόδιες Αρχές όπως αρμόζει. Το zougla.gr είχε ασχοληθεί εκτενέστατα με το συγκεκριμένο θέμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Είναι δυνατό να “κλείσει” ένα ρήγμα και να μη δώσει ποτέ πια στο μέλλον σεισμό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υπάρχουν ρήγματα τα οποία παύουν να παράγουν σεισμούς για δεκάδες, εκατοντάδες χρόνια, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έκλεισαν.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αγαπητοί φίλοι γεια σας!

Εύχομαι να είστε καλά. Σας συγχαίρω για την ενδιαφέρουσα γραμμή επικοινωνίας
με το “παρατηρητήριο σεισμών”. Επικοινωνώ από Ρέθυμνο και θα ήθελα
την αξιολόγηση του παρακάτω συλλογισμού. Από επαγγελματικό αλλά και κοινωνικό ενδιαφέρον αναζήτησα στο internet στοιχεία σχετικά με τη σεισμικότητα της Κρήτης. Βρέθηκα μπροστά στις πηγές : http://www.kairatos.com.gr/seismoikritimesog12-9-99.htm
και http://sadentrepese.blogspot.com/2008/10/blog-post_24.html
όπως και http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=detail&id=132509

Διασταυρώνοντας τα παραπάνω στοιχεία, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι σε διάστημα 427 ετών (1508 έως 1935) έγιναν 9 σοβαρότατοι και ιστορικώς καταγεγραμμένοι σεισμοί με θύματα, δηλ. 1 κάθε 47 χρόνια περίπου, στην περιοχή Κρήτης – Ν. Ελλάδας. Σήμερα βέβαια είναι διαφορετική η κατασκευή των κτηρίων, επομένως σε αντίστοιχα σεισμικά επεισόδια ίσως να είχαμε λιγότερες ανθρώπινες απώλειες και ζημιές. Υπό την παραπάνω θεώρηση λοιπόν θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι λογικά δικαιολογημένο να περιμένουμε στην περιοχή μας σεισμό τέτοιου μεγέθους τα επόμενα χρόνια (ως το 2030 εννοώντας). Ο αναμενόμενος (;) αυτός σεισμός αν συνέβαινε στο παρελθόν θα προκαλούσε σίγουρα απώλειες ζώων, υπό τις παρούσες συνθήκες όμως ευχόμαστε να περιοριστεί σε πολύ μεγάλες ζημιές. Έχει βάση τέτοιος (έστω και απλοϊκός ) ισχυρισμός;

Ευχαριστώ πολύ!

Νίκος Δασκαλάκης,

Πολιτικός μηχανικός,

Master GIS, Ε.Μ.Π.

Υ.Γ. Πολλές φορές ακούγεται στο χώρο μας ότι το Κράτος τεχνηέντως εκτιμά τα μεγέθη καταστροφικών σεισμών κάτω από 7 βαθμούς Ρίχτερ, ώστε να μην καταβάλλει αποζημιώσεις. Έχει κάποια βάση η φράση αυτή; Προσωπικά ποτέ δεν το κατάλαβα, αλλά δεν έχω και κάποιο στοιχείο ώστε να ανταπαντήσω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται τέτοιο «μαγείρεμα» γιατί η εκτίμηση του μεγέθους των σεισμών γίνεται ανεξαρτήτως και ταυτόχρονα από πολλά ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Συγχαρητήρια για τη συνεργασία σας με τον κ. Χουλιάρα, έτυχε ηλεκτρονικά να επικοινωνήσω μαζί του και μου έδωσε την εντύπωση επιστήμονα που δεν ψάχνει για θεσούλες. Αγαπάει το αντικείμενό του και είναι γνώστης συσχετικός και ολικός παρόλο που οι επιστήμες μας απέχουν. Η Μεσσηνία σεισμογενής περιοχή και πατρίδα μου. Οι πορείες των χελωνών, φιδιών υποψιάζουν για σεισμό, επίσης και ισχυρές ημικρανίες πριν την εμφάνιση σεισμού και σε άλλα μέρη εκτός Ελλάδος, πάντα μιλάω για άτομα δεκτικά σε τέτοιου είδους κύματα προαναγγέλλουν σεισμό.

Ένα άλλο δείγμα είναι τα περίεργα φουσκώματα κυμάτων στις ακτές ειδικά του Ιονίου. Ευχαριστώ με εκτίμηση για την επιστημονική σας στήλη.

ΣΟΦ.ΤΟΥΡΚΟΛΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Διεθνώς υπάρχουν αρκετές καταγεγραμμένες περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν σωματικές αντιδράσεις και διαταραχές πριν από μεγάλους σεισμούς. Το φαινόμενο αυτό εξετάζεται με προσοχή από την ιατρική επιστημονική κοινότητα και θα αναφερθούμε σε αυτό εκτενέστερα με ειδικό άρθρο στο zougla.gr στο άμεσο μέλλον.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλημέρα σας,

Επειδή είδα ότι στη σελίδα σας υπάρχει το παρατηρητήριο σεισμών ήθελα, αν μπορεί κάποιος ειδικός, να μου απαντήσει σε μια απορία που μου γεννήθηκε ψάχνοντας διάφορα αρχεία μου μετά τον σεισμό στην Σαντορίνη.

Το 1956, στις 9 Ιουλίου, στο ίδιο νησί έγινε μια ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 Ρίχτερ και μέσα σε 13 λετπά έγινε ενας 2ος σεισμός, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί ένα παρόμοιο φαινόμενο; Μπορεί να έχουν αυτές οι δονήσεις σχέση με την τελευταία, μιας και μιλάμε για το ίδιο σημείο;

Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σεισμική ακολουθία που άρχισε χθες βράδυ στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έχει μέχρι στιγμής «γεννήσει» έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και δεκάδες σεισμούς με μικρότερα μεγέθη. Οι σεισμοί εκδηλώνονται σε βάθη 10-20 χιλιομέτρων, είναι δηλαδή επιφανειακοί, και γι’ αυτό το λόγο γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί από τους κατοίκους.

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στην ευρύτερη ζώνη του ενεργού ηφαιστείου της Σαντορίνης και η πιο πρόσφατη δραστηριότητα συνέβη στις 9 Ιουλίου του 1956, με δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς της τάξης των 7,7 και 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το να εκτιμήσουμε, ως επιστήμονες, εάν η σημερινή σεισμική δραστηριότητα αποτελεί ένα φαινόμενο που βαίνει προς εκτόνωση ή αν το φαινόμενο οδεύει προς έναν ισχυρότερο σεισμό, είναι πάρα πολύ δύσκολο και χρειάζεται πολύ προσεκτική επεξεργασία των σεισμολογικών καταγραφών και επιστημονικών δεδομένων.

Αυτή τη στιγμή, προέχει ο έλεγχος των κτιρίων και η εγρήγορση των Αρχών, ώστε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα πρόληψης των πολιτών. Και οι ίδιοι, όμως, οι κάτοικοι θα πρέπει να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας, τα οποία μπορούν να δουν από την ιστοσελίδα του ΟΑΣΠ (http://www.oasp.gr).

Ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε μια τουριστική περίοδο και έχουμε αρκετούς επισκέπτες που δεν είναι γνώστες του φαινομένου των σεισμών. Εμείς, ως λαός με μακροχρόνια ιστορία αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων, πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο με σύνεση και ψυχραιμία.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα! Κ. Καθηγητά σχετικά με το σήμα ΒΑΝ που λάβατε στις 28 Μαρτίου για επερχόμενη σεισμική δραστηριότητα σε αυτό το «παραλληλόγραμμο περιοχών»…

Δεν είχαμε καμιά ενημέρωση μέσω του sait.

Μας λέτε ότι η εμπειρία της ερευνητικής ομάδας έχει δείξει ότι απ’ την στιγμή που καταγράφεται ένα σήμα έχει μια χρονική περίοδο 3 μηνών να εξετάσει – ερευνήσει και ενδεχομένως μέσα σε αυτό το διάστημα να εκδηλωθεί και ο σεισμός  ..

Το τρίμηνο τελειώνει, οι εκτιμήσεις τις ομάδας τελικά ποιες είναι;

Θα γίνει τελικά σεισμός μέχρι να τελειώσει το τρίμηνο;

Οι σεισμοί όπως σωστά είπατε δεν σκοτώνουν παρά μόνο τα κτίρια, όπως καταλαβαίνεται δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσουμε και να ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας.

Γι’ αυτό επιθυμούμε την ενημέρωση για να μπορούμε να προστατευθούμε από μια επικείμενη-ενδεχομένη σεισμική δραστηριότητα.

Η απάντηση σας, αν και εφόσον την έχω δεν θα ήθελα να με παραπέμψει στη δημοσίευση του πανεπιστημίου Cornell, γιατί το έκανα, αλλά δεν είμαι επιστήμων παρά μόνο μια απόφοιτος λυκείου. 

Ευχαριστώ

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Καλημέρα σας,

Σε σχέση με τα τελευταία πρόσφατα δημοσιεύματα για το σήμα του ΒΑΝ από το σταθμό της Κερατέας που καταγράφηκε στις 28/3/2009 είναι φανερό ότι κανείς θα ανέμενε κάποιο συμβάν αρκετά σοβαρό (Μs>5R) στην προεπιλεγμένη περιοχή από τους συγγραφείς της δημοσίευσης “Detrended fluctuation analysis of the magnetic and electric field variations that precede rupture”. Αυτό διαφαίνεται και από τις ερμηνείες των κ. Χουλιάρα και Τσελέντη σε συνεντεύξεις τις οποίες παρακολούθησα στην τηλεόραση (προς αποφυγή παρερμηνειών κανείς από τους δύο δεν έθιξε το μέγεθος, πρόκειται για δική μου εκτίμηση).

Νομίζω ότι με δεδομένη την υψηλή σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου και την περιοδικότητα του σεισμικού φαινομένου στα όρια σφάλματος μερικών ετών (βλ. για παράδειγμα δονήσεις ρήγματος Αλκυονίδων τα τελευταία 100 χρόνια μεγέθους >6R) θα ανέμενε κανείς ότι α) επειδή ο σημερινός χρόνος για τη διέγερση του συγκεκριμένου ρήγματος είναι μέσα στα πλαίσια της περιοδικότητας του, και β) η εν λόγω περιοχή είναι μέσα στην επιλεγμένη, να συμβεί κάτι στη συγκεκριμένη περιοχή (ή στην ευρύτερη περιοχή του συγκεκριμένου ρήγματος που επεκτείνεται μέχρι την Εύβοια).

Αντ’ αυτού με έκπληξη διαβάζω σήμερα στη δημοσίευση από την ίδια ομάδα που βρίσκεται στον ίδιο ιστότοπο με τίτλο arXiv:0904.2465.v3, που αποτελεί προφανώς ενημέρωση της προηγουμένης, ότι το σήμα της Κερατέας αποτελούσε τελικά πρόδρομο συμβάντων μεγέθους ML=3.5 και 3.2R στην εν λόγω περιοχή.  

Θα ήθελα αρχικά τη γνώμη σας για το τι μετράει το ΒΑΝ (και τελικά οι αρκετές τέτοιου τύπου διατάξεις που λειτουργούν πλέον στην Ελλάδα από την πρώτη ανακοίνωση του ΒΑΝ πίσω στο 1981 και χρησιμοποιούνται από διάφορους ερευνητές πέραν της ομάδας ΒΑΝ) και αν τελικά μέρος της αλήθειας για όλη αυτή την ιστορία εμπεριέχεται στην επιστολή του κ. Σταυρακάκη που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από περίπου 10 χρόνια, αν θυμάμαι καλά, με τίτλο “Γιατί το ΒΑΝ δεν προβλέπει τους σεισμούς”.

Σας εκφράζω τους παραπάνω προβληματισμούς μου διότι αφενός μεν δεν αμφισβητώ το δικαίωμα του καθενός στην έρευνα, αφετέρου δε ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια ΒΑΝ κανείς θα περίμενε μια διαφορετική εξέλιξη στη μεσοπρόθεσμη (έστω και μηνών) πρόβλεψη σεισμών με μέγεθος >6R. Το τελευταίο διαπιστώνω ότι ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εφικτό παρά τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί με χειροπιαστά a posteriori  παραδείγματα στη σελίδα earthquakeprediction.gr

Φιλικά, Βαρσάμης Χρήστος, Δρ. Φυσικής Στερεάς Κατάστασης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αγωνία για την εξέλιξη του πειράματος της ομάδας ΒΑΝ που ξεκίνησε με την καταγραφή του προσεισμικού σήματος στην Κερατέα στις 28 Μαρτίου είναι και δικιά μας. Όμως, λάθος ερμηνεύσατε ότι φτάσαμε στο τέλος με τους μικρούς σεισμούς που αναφέρατε. Αυτοί ακριβώς οι σεισμοί μας δείχνουν ότι έχουμε μπει στο τελευταίο κρίσιμο στάδιο ή «critical point» όπως λέει η συγκεκριμένη δημοσίευση και όχι ότι αυτοί οι μικροί είναι οι αναμενόμενοι σεισμοί, όπως λανθασμένα υποθέσατε.

Όπως προκύπτει από την ίδια τους την βιβλιογραφία η ερευνητική ομάδα ΒΑΝ δημοσιεύει στοιχεία που αφορούν μόνο σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ για λόγους στατιστικής. Όσο για την πρόοδο της ομάδας από το 1981, επίσης από την πρόσφατη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία προκύπτει ότι η μεθοδολογία «natural time» που δημιούργησε και εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η ομάδα ΒΑΝ χρησιμοποιήθηκε επίσης πρόσφατα στην Ιαπωνία, με εξαιρετική επιτυχία στην πρόγνωση σεισμού 6 Ρίχτερ με ακρίβεια μερικών ημερών.

Κατανοούμε ότι είναι δύσκολο να καταλάβετε το κάθε τι που λέγεται σε επιστημονικές δημοσιεύσεις… Μα και εμείς για αυτό ακριβώς το λόγο είμαστε εδώ…

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γεια σας μένω στην Κοζάνη κοντά στη λίμνη Πολυφυτου, την τελευταία εβδομάδα καθημερινά έχουμε μια έντονη σεισμική δραστηριότητα και δεν έχουμε καμία ενημέρωση, θα ήθελα απλά να μου πείτε αν γνωρίζετε κάτι.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υπομονή. Τα φαινόμενα αυτά μπορεί πολλές φορές να κρατήσουν αρκετούς μήνες. Πρέπει να γίνονται συνεχώς έλεγχοι κτιρίων μετά από κάθε ισχυρό σεισμό και άμεσα αποκατάσταση ζημιών. Να είσαστε προσεκτικοί με αντικείμενα που από μόνα τους μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα μέσα στους χώρους όπου ζούμε καθημερινά.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Τις τελευταίες 10 περίπου ημέρες παρακολουθώντας το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, βλέπω πολλούς μικρούς σεισμούς με μεγέθη από 2,0-3,4 στην περιοχή του ρήγματος της Ζίτσας και της πόλης των Ιωαννίνων.

Υπάρχουν ενδείξεις σε εσάς για το αν αυτοί οι μικροί σεισμοί και πολλοί στον αριθμό, αποτελούν προσεισμούς ενός μεγαλύτερου;

Ποιο είναι το δυναμικό του παραπάνω ρήγματος και μέχρι τι εντάσεως σεισμό μπορεί να δώσει;

Ευχαριστώ,

Φίλιππος Παπαδόπουλος

Πολιτικός Μηχανικός

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το να ξεχωρίσει προσεισμικές ακολουθίες είναι αρκετά δύσκολη δουλειά την ώρα που εξελίσσεται το φαινόμενο. Χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια στις μετρήσεις των παραμέτρων κάθε σεισμού και αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο. Το σεισμικό δυναμικό εξαρτάται από τον σεισμογόνο όγκο, όσο μεγαλύτερο το μήκος του ρήγματος τόσο μεγαλύτερο δυναμικό έχει. Το ρήγμα της Ζίτσας έχει δώσει 6αρηδες στο παρελθόν, βάση των καταλόγων σεισμικότητας της Ελλάδας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Υπέροχη η πρωτοβουλία σας! Τις τελευταίες ημέρες και κυρίως τις νύχτες που υπάρχει ησυχία, γίνονται αντιληπτοί μικροσεισμοί στην περιοχή του Πύργου Ηλείας. Προφανώς είναι πολύ μικροί για να ανακοινωθούν αλλά προκαλούν ανησυχία και ακόμη περισσότερο καθώς δεν έχουμε ενημέρωση για το μέγεθος ή το επίκεντρο τους. Οι κάτοικοι του Πύργου είναι μεν συνηθισμένοι στους σεισμούς αλλά καθώς έχουμε εμπειρία από προσεισμικές ακολουθίες όπως του ’93, οι μικροσεισμοί τραβούν την προσοχή μας. Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι ακόμη: Έχω παρατηρήσει ότι συχνά οι σεισμοί στο νοτιοανατολικό αιγαίο ακολουθούνται από σεισμούς στο Ιόνιο. Ισχύει όντως αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όσο για τις προσεισμικές μίλησα παραπάνω… Μετανάστευση σεισμών από το νοτιοανατολικό Αιγαίο προς το Ιόνιο δικαιολογείται διότι και οι δύο εστίες ανήκουν στα δύο άκρα της ίδιας τεκτονικής ζώνης καταβύθισης της Αφρικανικής πλάκας που ονομάζεται «Ελληνικό Τόξο».

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Γειά σας, είδα την ιστοσελίδα σας, διάβασα όλα όσα λέτε και πραγματικά τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα. Θέλω να ενημερώσω ότι μένω στην Πάτρα στο δήμο Μεσσατίδος και εδώ και 4-5 ημέρες όλα τα σκυλιά γαυγίζουν συγχρόνως σαν τρελά και ακούγονται λες και κλαίνε. Μήπως πρόκειται να γίνει σεισμός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με το θέμα έχουμε ήδη ασχοληθεί. Τα σκυλιά γαυγίζουν συχνά και για διάφορους λόγους, τους οποίους κάποιες φορές μόνο… τα ίδια γνωρίζουν.

Ορισμένες φορές αντιλαμβάνονται και τους σεισμούς. Πριν εκδηλωθεί ένας σεισμός στο υπέδαφος συμβαίνουν πολλές μικρές θραύσεις οι οποίες παράγουν κύματα σε συχνότητες που δεν αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί, αλλά τα αντιλαμβάνονται ορισμένα ζώα όπως τα σκυλιά, επειδή είναι υψηλές.

Κάποιες φορές τα σκυλιά ανησυχούν από αυτά τα κύματα και γαυγίζουν. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι αν τα σκυλιά γαυγίζουν ομαδικά αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα γίνει σεισμός. Αντίθετα, μπορεί να γίνει σεισμός χωρίς να γαυγίσουν τα σκυλιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 

1) Γεια σας,

ζω στην Πάτρα και διάβασα κάπου ότι η ομάδα ΒΑΝ έχει καταγράψει σήματα εδώ και τρείς μήνες περίπου και αναμένεται σεισμός μεγαλύτερος από 6 ρίχτερ. Έχετε κάποια ενημέρωση σχετικά με αυτό? Υπάρχει πιθανότητα να ζήσουμε ξανά την εμπειρία της 8ης Ιουνίου 2008?

Ευχαριστώ

2) Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την στήλη σας..

 Θα ήθελα να εκφράσω ένα παράπονο, εσείς θα κρίνετε αν πρέπει να δημοσιευθεί σαφώς, και θα ήθελα να μην παρεξηγηθώ.

 Η ερώτησή μου- παράπονό μου, είναι η εξής.  Την στήλη σας την διαβάζουν πάρα πολλοί άνθρωποι, διαφόρων κοινωνικών επιπέδων και ηλικιών.  Μήπως θα έπρεπε, και θα ήταν επίσης πιο σωστό, να μην μας παραπέμπετε στο site του Κορνέλ για να μάθουμε εάν θα γίνει σεισμός, που, και πότε. Από τη στιγμή που είναι ήδη αναρτημένο, όλοι μας έχουμε το ίσο δικαίωμα να μάθουμε. Κάτι που δεν είναι εφικτό είτε λόγω της γλώσσας, είτε λόγω της επιστημονικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουμε όσοι δεν είμαστε γνώστες του αντικειμένου.

 Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέλουμε να μάθουμε και να μην μπορούμε.

 Παρακαλώ, δεχθείτε αυτό το μήνυμα ως παρατήρηση και όχι ως δεικτικός τρόπος φέρεσθαι.

Ευχαριστώ θερμά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η zougla.gr έχει ασχοληθεί ήδη με το θέμα και μάλιστα σε αρκετά άρθρα μερικά εκ των οποίων ήταν πρωτοσέλιδα. Για την πλήρη ενημέρωσή σας δείτε τα παρακάτω άρθρα:

Ο καθηγητής Π. Βαρώτσος και τα δημοσιεύματα

Η σιωπή του Βαρώτσου και η εγρήγορση των σεισμολόγων

Ιάπωνες σεισμολόγοι στην Ελλάδα για το σήμα Βαρώτσου

Σε εγρήγορση η ομάδα ΒΑΝ μετά από νέο σήμα

Σήματα ΒΑΝ είδε ο καθηγητής Π. Βαρώτσος

Ο σεισμολόγος Γερ. Χουλιάρας σχολιάζει το τελευταίο σήμα της ομάδας ΒΑΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Διάβασα την έκκλησή σας για ενημέρωση σε τυχόν παρατηρήσεις μας σε διάφορα γεγονότα με στόχο την αξιοποίησή τους από εσάς που ασχολείστε με τους σεισμούς και την πρόβλεψή τους.

Θα ήθελα λοιπόν να σας αναφέρω πως πριν περίπου ένα μήνα ο κόλπος του Μαλιακού (ρήγμα Αταλάντης;) γέμισε νεκρά ψάρια. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επιστημονική απάντηση για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η μαζική θνησιμότητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος τόλμησε να μπει ακόμα και σήμερα για μπάνιο στην λεκάνη του Μαλιακού κατέληξε με εξανθήματα στον δερματολόγο. Φυσικά δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο σας ενδιαφέρουν τα πιο πάνω γραφόμενά μου, πάντως και η Νομαρχία Φθιώτιδος και η κτηνιατρική υπηρεσία ασχολήθηκαν με το θέμα και ίσως μπορούν να σας δώσουν περισσότερες απαντήσεις.

Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω πως μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Κορνέλ από την ομάδα “ΒΑΝ”, για επικείμενο σεισμό εντός του Ιουνίου, στην οποία κι εσείς ανήκετε απ’ όσο γνωρίζω έχει δημιουργήσει ανησυχία στην περιοχή (Λαμία & περίχωρα).

Ίσως θα ήταν καλό ή να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί. Η πρόληψη δεν σημαίνει απαραίτητα και πανικό.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας,

ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για τα νεκρά ψάρια του Μαλιακού απευθυνθήκαμε στη Νομαρχία Φθιώτιδος η οποία μας απάντησε ότι το φαινόμενο οφείλεται στην υπερχείλιση του ποταμού Σπερχειού. Προφανώς τα νερά μετέφεραν ποσότητες λιπασμάτων από τα γύρω χωράφια οι οποίες προκάλεσαν υπερτροφία σε ένα τοξικό φύκι του γένους Chattonella, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τον θάνατο των ψαριών. 

Για τη δημοσίευση στο πανεπιστήμιο Cornell δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι, μπορείτε να την μελετήσετε στο εξής link: http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0904/0904.2465v2.pdf

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Πριν λίγες μέρες άκουσα ότι δημοσιεύτηκε σε κάποια εφημερίδα ότι επίκειται σεισμός με επίκεντρο την Εύβοια. Θα ήθελα να ξέρω αν γνωρίζετε κάτι σχετικό, για να ενημερωθώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα για επερχόμενους σεισμούς παρά μόνο επιστημονικές δημοσιεύσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Καλημέρα άκουσα ότι ο σεισμός που έγινε ήταν 3,6 ρίχτερ με επίκεντρο την Άρτα, είμαι περίεργος γιατί αυτός ο σεισμός δεν ήταν σαν τους άλλους. Δεν κουνηθήκαμε καθόλου. Ήταν σαν να έκανε καθίζηση! Δεν κουνήθηκε ούτε λάμπα! Έχει κάποια διαφορά αυτός ο σεισμός από τους υπόλοιπους;

Η εδαφική κίνηση την οποία αντιλαμβανόμαστε τη στιγμή του σεισμού διαμορφώνεται σε συνάρτηση με τα εκάστοτε γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, καθώς και από τον μηχανισμό γέννησης του σεισμού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα σεισμικά κύματα που μπορεί να αντιληφθεί ο άνθρωπος είναι κατακόρυφα και οριζόντια. Στην προκειμένη περίπτωση επειδή το επίκεντρο βρισκόταν πολύ κοντά σας αντιληφθήκατε περισσότερο το κατακόρυφο κύμα.

Μάλλον το σεισμικό κύμα ήταν κατακόρυφο επειδή το επίκεντρο ίσως βρισκόταν κάτω από τα πόδια σας. Η πρώτη κίνηση που έγινε αισθητή ήταν η κατακόρυφη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Καλησπέρα σας,
ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι το τέλος Ιουνίου όπου λογικά θα πρέπει να
εκδηλωθεί ο σεισμός που δείχνει το σήμα SES της 28ης Μαρτίου. Υπάρχει καμία νεώτερη εκτίμηση για την περιοχή που θα εκδηλωθεί ο σεισμός; Επειδή το κατέγραψε μόνο ο σταθμός της Κερατέας σημαίνει ότι θα είναι σχετικά κοντά στην Αθήνα; (π.χ Κόρινθο, Θήβα ή Λαμία;).
Σύμφωνα με την θεωρία σχετικά με το tidal oscillation ο σεισμός θα πρέπει να εκδηλωθεί είτε στις 2 Ιουνίου είτε στις 19 Ιουνίου (αν ισχύει ό,τι γράφει το http://www.earthquakeprediction.gr/).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ερευνητική ομάδα ΒΑΝ συνεχίζει μελετάει την σεισμικότητα και την καταγραφή των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή που υπέδειξε με επιστημονική δημοσίευσή της στις 18 Απριλίου, την οποία μπορείτε να μελετήσετε από το σχετικό link του Πανεπιστημίου Cornell http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0904/0904.2465v2.pdf

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Συχνά ακούμε για βοή πριν τους σεισμούς. Προσωπικά δεν έχω ακούσει ποτέ βοή σε σεισμό. Είναι αλήθεια ή πρόκειται για έναν ακόμη μύθο; Αν ναι, πού οφείλεται η βοή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο σεισμός δεν είναι παρά το κύμα που δημιουργείται από τη θραύση ενός ρήγματος. Όταν το κύμα αυτό, κινείται σε συχνότητες που είναι αντιληπτές από το ανθρώπινο αυτί, δηλαδή γίνεται ακουστικό κύμα, τότε παρατηρείται το φαινόμενο της βοής.

Για να αντιληφθούμε τη βοή πρέπει επίσης να βρισκόμαστε κοντά στο επίκεντρο αυτού του σεισμού και αυτός να έχει μικρό εστιακό βάθος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Υπάρχει πιθανότητα για μεγάλο σεισμό στο Καστρίτσι Αχαΐας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ουδέν σχόλιον.

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Είναι δυνατόν να υπάρχει χρονική σχέση μεταξύ διαφορετικών σεισμών; (πιθανόν η θέση της γης γύρω από τον ήλιο ή τη σελήνη να επηρεάζουν) Στο Αίγιο το 1996  έγινε στις 3:30 τη νύχτα ενώ στην Ανδραβίδα το 2008 έγινε στις 3:30 το μεσημέρι. Το ίδιο νομίζω και στην Καλαμάτα μερικά χρόνια νωρίτερα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι αλήθεια ότι παρατηρούνται περισσότεροι σεισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας από την ημέρα. Αυτό συμβαίνει όμως, επειδή τη νύχτα μειώνεται ο βιομηχανικός θόρυβος, άρα αυξάνεται η ανιχνευσιμότητα. Οι σταθμοί μέτρησης τη νύχτα καταγράφουν περισσότερους σεισμούς μικρής έντασης, γιατί απλώς τη νύχτα επικρατεί ησυχία.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ για την πρωτοβουλία αυτή είναι σημαντικό να συμμετέχουν και ανταλλάσουν απόψεις οι πολίτες μεταξύ τους αλλά και με τους αρμοδίους επιστήμονες σε όλα τα θέματα γενικώς. Η άγνοια και η απομόνωση τρομάζει, η γνώση και ο αλληλοσεβασμός απόψεων βοηθάει σε όλα τα επίπεδα ακόμα και στους σεισμούς γιατί όποιος γνωρίζει δεν φοβάται άπλα παίρνει τα “μέτρα” του.

Μεγάλωσα στην Κεφαλονιά όπου και επέστρεψα μετά από χρόνια άρα και μόνο αυτό φτάνει να έχω μια παραπάνω περιέργεια για τους σεισμούς! Εδώ αν δεν κάνει σεισμό λέμε κάτι δεν πάει καλά… Θα η8ελα να πω κάτι που έχω παρατηρήσει και το οποίο έχω διδαχτεί και σε μάθημα επιλογής στο πανεπιστήμιο… Μιλώ για την σχέση καιρικών συνθηκών και σεισμών. Η ζέστη που επικρατεί τις τελευταίες αρκετές μέρες πλέον μήπως είναι κάποια ένδειξη για επερχόμενο σεισμό; Φυσικά δεν εννοώ κάθε φορά που κάνει ζέστη θα κάνει σεισμό προς Θεού. Όμως θεωρώ ότι χρήζει σχολίου… η σχέση καιρικές συνθήκες- σεισμών.  
 
 
                                                                      Ευχαριστώ  ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ.
                                                                         

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Άμεση σχέση μεταξύ καιρικών συνθηκών και σεισμών δεν υπάρχει απ’ ότι φαίνεται από τη διεθνή βιβλιογραφία. Όμως σχέση με μεγάλα μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως το El Nijo με την παγκόσμια σεισμικότητα πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι υπάρχει.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα σας,

Συγχαρητήρια για τη νέα θεματική σας ενότητα. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να πληροφορηθώ εάν έχετε ακούσει σημερινή είδηση που αφορούσε το βαν και κάποια σοβαρή ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα από έναν μετρητή του σταθμού στην περιοχή της Κερατέας.

Για τι δραστηριότητα μιλάμε;

Μήπως για κάποιο σεισμό από την περιοχή του Κορινθιακού; Διότι υπήρχε δόνηση στην περιοχή του Ξυλοκάστρου. Ή προς την περιοχή της Αταλάντης;

Εάν θα μπορούσατε να με ενημερώσετε θα είμαι ευγνώμων.

Και πάλι συγχαρητήρια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μπορείς να ενημερωθείς από την δημοσίευση της ερευνητικής ομάδας ΒΑΝ: http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0904/0904.2465v2.pdf

ΕΡΩΤΗΣΗ  

Καλησπέρα σας,

μένουμε στο Κιλκίς, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι η περιφερειακή οδός του Κιλκίς.

Σήμερα το πρωί παρατήρησα κάτι που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Εδώ και 2 περίπου χρόνια στην οικοδομή μας έχουν φωλιάσει γεράκια και κοράκια.

Μένουμε στον τελευταίο όροφο, τον τέταρτο. Τα κοράκια είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, κάνουν συνεχώς θορύβους και ειδικά το πρωί νωρίς μας ξυπνάνε.

Λοιπόν έχουν εξαφανιστεί όλα από εχθές το απόγευμα και μάλιστα σκεφτόμουν ότι έχουν αλλάξει φωλιές.

Δεν ξέρω αν αυτό είναι συμπτωματικό, αλλά ειλικρινά μου έκανε εντύπωση και σκέφτηκα να σας το αναφέρω, τώρα που έγιναν οι σεισμοί και έχω ακούσει ότι επηρεάζονται τα ζώα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ζώα που διαισθάνονται σεισμούς συνήθως αντιδρούν με φυγή ή καταφυγή. Η παρατήρησή σου σωστά εντοπίζει και συνδέει το φαινόμενο και καλό θα ήταν να δούμε αν αυτό αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό ή αν έχει συμβεί και σε άλλες φωλιές στην περιοχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλημέρα σας,

καταρχήν να συγχαρώ το έγκυρο site σας που μας προσφέρει ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο άμεσα και έγκυρα κάτι που δύσκολα το βρίσκει κανείς σήμερα…

Σήμερα είδα την νέα στήλη που αφορά τους σεισμούς και θαυμάζω την προσπάθεια όλων για την καταγραφή διάφορων φαινομένων και την ανάλυσή τους με τελικό στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και προστασία όλων.

Έχω λοιπόν να αναφέρω ένα ενδιαφέρον φαινόμενο που παρατήρησα στις 16/5/2009 (πριν 10 μέρες δηλαδή αλλά πιστεύω πως ακόμα και πριν τόσες μέρες αξίζει να σημειωθεί).

Παρατήρησα λοιπόν στον ουρανό της Αθήνας κάτι σαν ουράνιο τόξο παρόμοιο σχεδόν με το φαινόμενο που είχε λάβει χώρα στον μεγάλο σεισμό της Κίνας το 2008. (Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έβρεχε εκείνη τη μέρα και ούτε είναι κανονικό ουράνιο τόξο γιατί δεν έχει καμπύλη αντιθέτως είναι οριζόντιο).

Δεν ξέρω εάν είναι το ίδιο και ούτε θέλω να το πιστεύω. Σύμφωνα με τα τότε
στοιχεία το φαινόμενο που θα δείτε στο παρακάτω link έλαβε χώρα 10 λεπτά προ του μεγάλου σεισμού  http://www.youtube.com/watch?v=KKMTSDzU1Z4

Πιστεύω πως αυτό που φωτογράφισα εγώ πάντως ήταν μετεωρολογικό φαινόμενο , αλλά σκέφτηκα πως αξίζει να εξεταστεί από τους επιστήμονες που ξέρουν τι μπορεί να είναι. Την φωτογραφία σας την επισυνάπτω στο mail μου.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και εύχομαι ό,τι καλύτερο για αυτή την νέα προσπάθεια που ξεκινάει.

Σωτήρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το φαινόμενο που καταγράψατε δεν μπορεί να συσχετιστεί με σεισμό. Όμως θα εξεταστεί από ειδικό συνεργάτη και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γεια σας,  

παρακολουθώ με ενδιαφέρον την ηλεκτρονική σας εφημερίδα και σχετικά με την νέα σας στήλη ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ κάτι που διάβασα σήμερα με έκανε να σας στείλω αυτό το e-mail.

Σχετικά με το ψάρι που βρέθηκε στην Θάσο την «προπέλα»…  μου έφερε στην μνήμη μου όσο και να σας φανεί παράξενο ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη γύρω στα 1970 όταν ήμουνα πιτσιρίκι.

Τότε έμενα με την οικογένειά μου στο χωριό Μώλος Φθιώτιδας, που ήταν ο πατέρας μου γιατρός.  Πιάσανε και τότε ένα τέτοιο ψάρι τεράστιο-παράξενο και για εκείνες τις εποχές  ήταν για τους κατοίκους του χωριού κάτι σαν μυθικό τέρας.

Φώναξαν το πατέρα μου ως μορφωμένο του χωριού να το δει κ εκείνος το φωτογράφισε και ψάξαμε στην βιβλιογραφία (τότε που internet) BRIT. ENCYCLOPEDIA κλπ. και το βρήκαμε σαν mola-mola ή φεγγαρόψαρο.

Συναντάται σε θερμά νερά όπως της Μεσογείου και στα παράλια της Ανατ. Τουρκίας, και πάρα πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι μετά την εμφάνισή του παρατηρούνται ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ (όπως είχε συμβεί και τότε που είχε εμφανιστεί στον Μαλιακό Κόλπο-δεν θυμάμαι μετά τόσα χρόνια αν είχε γίνει σεισμός στην Αταλάντη ή στην Τουρκία).

Σε συνδυασμό με το φαινόμενο του Μαλιακού με τα νεκρά ψάρια το οποίο γνωρίζω αν σας ενδιαφέρει ψάξτε το περισσότερο (στο internet ήδη εγώ βρήκα σχετικές αναφορές).

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Όσοι πολίτες παρατηρούν νεκρά ψάρια πριν ή μετά από σεισμούς μπορούν να συλλέγουν δείγμα νερού και να απευθύνονται στις υπηρεσίες υγιεινής των κατά τόπους Νομαρχιών, προκειμένου να αναλυθεί από το γενικό χημείο του κράτους και να διαπιστωθεί τυχόν σχέση του φαινομένου με τους σεισμούς. 

Ειδικά για τα νεκρά ψάρια του Μαλιακού το φαινόμενό τους έχει εξηγηθεί και οφείλεται σε ένα τοξικό φύκι του γένους Chattonella. Λεπτομέρειες έχει δημοσιεύσει η zougla.gr σε άρθρο με τίτλο: Τοξικά φύκια «σκοτώνουν» τα ψάρια στο Μαλιακό

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης