Στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, για τέταρτη φορά στην ιστορία του και πρώτη μετά το 2010, προκρίθηκε, έστω και με… καρδιοχτύπια ο Ολυμπιακός, καθώς την Τρίτη, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σαβιόλα (σ.σ.: πέτυχε δύο γκολ) επιβλήθηκε με 3-1 της Άντερλεχτ στο κατάμεστο Καραϊσκάκη, στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν να είχαν «καθαρίσει» τη νίκη-πρόκριση νωρίτερα, ωστόσο έχασαν δύο πέναλτι (Σαβιόλα, Βάις) τα οποία απέκρουσε ο τερματοφύλακας των Βέλγων, Προτό.

Πάντως το τρίτο ήταν και… τυχερό για τους Πειραιώτες, καθώς το μετέτρεψε σε γκολ ο Τσόρι στις καθυστερήσεις και έβαλε την «υπογραφή» του στη νίκη-πρόκριση της ομάδας του.
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν με τον κόσμο την παλικαρίσια πρόκρισή τους
Το σκορ είχε ανοίξει για τον Ολυμπιακό ο Σαβιόλα (33΄), οι Βέλγοι ισοφάρισαν με τον Κλιεστάν (39’), ωστόσο ο Αργεντινός με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, έδωσε το προβάδισμα στο συγκρότημα του Μίτσελ στο 58′.  Με οκτώ παίκτες τελείωσε το παιχνίδι η Άντερλεχτ, καθώς αποβλήθηκαν οι Κουγιατέ, Ενσακαλά και Πρότο.

Στο άλλο ματς του ομίλου η Μπενφίκα επιβλήθηκε με 2-1 της Παρί Σεν Ζερμέν, ωστόσο η νίκη της δεν είχε αντίκρισμα, μετά την επικράτηση του Ολυμπιακού, και ως εκ τούτου οι «αετοί» της Λισαβόνας αρκέστηκαν στην τρίτη θέση και στο Europa League.

Ο αγώνας

Ο Μίτσελ επέλεξε τον Μάικλ Ολαϊτάν να αγωνιστεί στην κορυφή της επίθεσης απέναντι στην Άντερλεχτ, αναπληρώνοντας το κενό του τραυματία Μήτρογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στους υπόλοιπους 10 της ενδεκάδας, ο Ρομπέρτο πήρε θέση κάτω από τα ερυθρόλευκα γκολπόστ, με τον Σαλίνο να βρίσκεται στο δεξιό άκρο της άμυνας, τον Χολέμπας στο αριστερό και τους Σιόβα και Μανωλά να συνθέτουν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο.

Στον άξονα ήταν ο Σάμαρης, με τον Μασάντο στο πλάι του, ενώ μπροστά τους, σε ελεύθερο ρόλο βρισκόταν ο Σαβιόλα. Στο αριστερό άκρο της επίθεσης πήρε θέση ο Φουστέρ, ενώ στην αντίθετη πλευρά ήταν ο Κάμπελ.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν δυνατά από την αρχή του αγώνα και εκμεταλλευόμενοι τον χώρο που τους έδωσε η Άντερλεχτ, έγιναν κυρίαρχοι στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες του Μίτσελ προσπαθούσαν να έχουν υπομονή στο παιχνίδι τους και να κυκλοφορήσουν σωστά την μπάλα, ωστόσο δεν μπορούσαν να επισκεφτούν με αξιώσεις τα καρέ του Προτό.

Έτσι οι μόνες καλές ευκαιρίες για τους Πειραιώτες στο πρώτο μισάωρο του αγώνα ήταν μία εκτέλεση φάουλ του Μασάντο στο 14’, φάση που δυσκόλεψε ιδιαίτερα τον Πρότο, καθώς η μπάλα αναπήδησε στο έδαφος.

 Στο 33ο λεπτό ο Σαβιόλα είχε μία καλή στιγμή που πέρασε ανεκμετάλλευτη, καθώς δεν σημάδεψε σωστά σε σουτ μέσα από την περιοχή.

Εντούτοις ένα λεπτό αργότερα ο Αργεντινός πήρε την… εκδίκησή του, αφού σχεδόν από την ίδια θέση, νίκησε τον Προτό και έκανε το 1-0 για τους γηπεδούχους, σηκώνοντας στο… πόδι τους φιλάθλους της ομάδας του.

Πάντως η ομάδα του Μίτσελ δεν κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια με το προβάδισμα στο σκορ.

Κι αυτό γιατί έξι λεπτά μετά το γκολ του Σαβιόλα (39′) οι φιλοξενούμενοι απάντησαν ισοφαρίζοντας σε 1-1 με σκόρερ τον Κλίεσταν, ο οποίος από μία γρήγορη αντεπίθεση της ομάδας του, που ξεκίνησε από κόρνερ του Ολυμπιακού, έγινε αποδέκτης της μπάλας και πλάσαρε τον Ρομπέρτο από πλάγια θέση, φέρνοντας το ματς στα ίσα.

Παρά τη ψυχρολουσία του 1-1 οι παίκτες του Μίτσελ δεν τα… έχασαν και βγήκαν στην αντεπίθεση, ωστόσο το δεύτερο γκολ δεν έμελλε να έρθει στο πρώτο μέρος, παρά τη μεγάλη ευκαιρία του Ολαϊτάν, ο οποίος σούταρε στο 44′, βλέποντας την μπάλα να περνάει ελάχιστα άουτ

Στην επανάληψη οι Πειραιώτες μπήκαν «φουριόζοι» στον αγωνιστικό χώρο, προσπαθώντας να επαναφέρουν την… τάξη και να πάρουν εκ νέου το προβάδισμα.

Μάλιστα είδαν το β΄ημίχρονο να ξεκινάει ιδανικά γι΄αυτούς, καθώς στο 49ο λεπτό ο Κογιατέ υπέπεσε σε πέναλτι, αποκρούοντας την μπάλα με το χέρι, ενώ παράλληλα δέχθηκε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του Βόλφγκανγκ Σταρκ και αποβλήθηκε.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Χαβιέ Σαβιόλα, ο οποίος δεν κατάφερε να νικήσει τον Προτό που έπεσε σωστά στη γωνία του και απέκρουσε,«παγώνοντας» ακόμη περισσότερο το «Καραϊσκάκη».

Ο Αργεντινός πάντως πήρε ρεβάνς για το χαμένο πέναλτι στο 58′. Μετά την κούρσα και τη σέντρα του Χολέμπας, ο Φουστέρ σούταρε, η μπάλα έδειχνε να καταλήγει άουτ, ωστόσο ο βραχύσωμος στράικερ μπήκε στην πορεία της, και την έστειλε για δεύτερη φορά στα δίχτυα της Άντερλεχτ.

Τρία λεπτά αργότερα ο Σαβιόλα παραχώρησε τη θέση του στον Τσόρι Ντομίνγκες, καθώς ο Μίτσελ θέλησε να έχει έναν παίκτη που να μπορεί να κρατήσει την μπάλα και να ελέγξει το ρυθμό.

Οι ερυθρόλευκοι στο 66΄ απειλήθηκαν από τον Ζιλέ, ωστόσο ο Ρομπέρτο ήταν σε ετοιμότητα και απέκρουσε δύσκολα το σουτ του άσου των Βέλγων, ενώ στο 70΄ ο Βάις είχε χρυσή ευκαιρία να κάνει το 3-1 και να στείλει τον Ολυμπιακό με το… ενάμισι πόδι στους «16».

Πιο συγκεκριμένα ο Σλοβάκος κέρδισε πέναλτι και το χτύπησε ο ίδιος, ωστόσο δεν ήταν ψύχραιμος και έδωσε την ευκαιρία στον Προτό, να αποκρούσει με τα πόδια.

Όσο περνούσε η ώρα ο Ολυμπιακός αγχωνόταν ολοένα και περισσότερα, καθώς τα… μαντάτα από την Πορτογαλία δεν ήταν καλά (η Μπενφίκα είχε γυρίσει το ματς και προηγείτο με 2-1).

Μάλιστα οι Βέλγοι είχαν κερδίσει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, αν και έπαιζαν με παίκτη λιγότερο, ωστόσο ευτυχώς για την ομάδα του Πειραιά δεν ήταν ιδιαιτέρως απειλητικοί για την εστία του Ρομπέρτο.

Στο 88΄ πάντως οι φιλοξενούμενοι έμειναν με εννέα παίκτες, καθώς αποβλήθηκε και ο Ενσακαλά για φάουλ στον Βάις, ο οποίος κέρδισε και δεύτερο πέναλτι στις καθυστερήσεις και παράλληλα την αποβολή του Πρότο.

Το τρίτο πέναλτι των Πειραιωτών το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Τσόρι όμως ήταν τυχερό για τον Ολυμπιακό.

Ο Αργεντινός νίκησε τον Μίτροβιτς (σ.σ.: κάθισε στην εστία λόγω της αποβολής του Πρότο και του γεγονότος ότι η ομάδα του είχε συμπληρώσει αλλαγές) και σφράγισε την πρόκριση για τους ερυθρόλευκους, που από την «κόλαση» των πέναλτι βρέθηκαν στον… παράδεισο των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ολυμπιακός-Άντερλεχτ 3-1

Γκολ: 33′ Σαβιόλα (Ολυμπιακός) 39′ Κλιεστάν (Άντερλεχτ), 58′ Σαβιόλα (Ολυμπιακός), 90+3 Τσόρι (Ολυμπιακός)

Κίτρινες: 7′ Κουγιατέ (Άντερλεχτ), 21′ Μιλιβόγιεβιτς (Άντερλεχτ), 52′ Φουστέρ (Ολυμπιακός), 64′ Μίτροβιτς (Άντερλεχτ), 65′ Κλίεσταν (Άντερλεχτ), Ενσακαλά (Άντερλεχτ)

Κόκκινες: 49′ Κουγιατέ (Άντερλεχτ), 89′ Ενσακαλά (Άντερλεχτ), 90′ Πρότο

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Χολέμπας, Μανωλάς, Σιόβας, Σάμαρης, Μασάντο (56′ Βάις), Κάμπελ, Σαβιόλα (61′ Τσόρι), Φουστέρ (89′), Ολαϊτάν

Άντερλεχτ (Τζον Φαν Ντεν Μπρομ): Προτό, Βαν Ντεν Μπόρε (73′ Ατσεάμπονγκ), Κουγιατέ, Μπεμπά, Ν’ Σακάλα, Μιλιβόγεβιτς (56′ Ναούτινγκ), Κλιέσταν, Ζιλέ, Ναχάρ, Πράετ (82′ Τίλεμανς), Μίτροβιτς.

Videο και φωτογραφίες από τη νίκη-πρόκριση του Ολυμπιακού:

(Το πρώτο γκολ του Σαβιόλα)

(Το δεύτερο γκολ του Σαβιόλα)

(Το γκολ του Κλιεστάν)

(Το εύστοχο πέναλτι του Τσόρι)

(Το χαμένο πέναλτι του Σαβιόλα)

(Το χαμένο πέναλτι του Βάις)

Ο Σαβιόλα και οι υπόλοιποι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν το 2-1

Ο Μανωλάς εν δράσει

Οι παίκτες του Ολυμπιακού δίνουν όρκο νίκης

To μεγάλο πανό προς τιμήν του Νέλσον Μαντέλα

Το πανέμορφο κορεό που ετοίμασαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού

Φωτογραφίες: intime

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης