Θεωρείται δικαιωματικά ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς του διεθνούς ποδοσφαίρου. Στα 20 χρόνια της ζωής του, μετά την ΑΕΚ, άρχισε την ευρωπαϊκή του «περιπέτεια», καθώς εντοπίστηκε εγκαίρως από τα «λαγωνικά» της Τζένοα (2008-2010, 51 συμμετοχές, δύο γκολ). Το «παραμύθι» είχε εξαιρετική αρχή και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τους καλύτερους οιωνούς.

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έχει συμπληρώσει εννέα χρόνια διαρκούς παρουσίας στα γήπεδα της «γηραιάς ηπείρου» με τη φανέλα της Μίλαν (2010-5 συμμετοχές), της Βέρντερ Βρέμης (2011-2013, 59 συμμετοχές, 2 γκολ) και της Ντόρτμουντ (από το 2013 μέχρι σήμερα, 150 συμμετοχές, 4 γκολ). Βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της εθνικής Ελλάδας, με 71 συμμετοχές και δύο γκολ, ο πιο… διάσημος Σωκράτης του ποδοσφαιρικού στερεώματος έχει ήδη στα πόδια του δύο Μουντιάλ (2010 και 2014). Γεννημένος στις 9 Ιουνίου 1988, ο Παπασταθόπουλος ξεχώρισε από νωρίς και σήμερα είναι ένας πραγματικός «ογκόλιθος» στο κέντρο της άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο» συνάντησε… τηλεφωνικά τον 28χρονο άσο, λίγο μετά το τέλος της προπόνησης, και η συζήτηση που ακολούθησε είναι κυριολεκτικά απολαυστική.

-Πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων επιθυμεί το Grexit. Αποτυπώνεται ορθά η άποψη της κοινής γνώμης; Πώς βλέπουν οι Γερμανοί τους Έλληνες;

Αυτά που γράφουν οι εφημερίδες είναι εντελώς διαφορετικά από τη γνώμη του κόσμου. Δεν πιστεύω αυτά τα ποσοστά. Όσοι λένε ναι ή όχι δεν έχουν γνώση για το θέμα και υπό αυτήν τη συνθήκη είναι πολύ εύκολο να απαντήσεις. Όταν όμως ξέρεις, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Οι Γερμανοί έχουν θετική στάση και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους Έλληνες.

-Εάν σου δινόταν η ευκαιρία να αλλάξεις κάτι σε μία ημέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τι θα ήταν αυτό;

Εάν είχα αυτήν την ευκαιρία, θα άρχιζα πρώτα από τα άλλα! Όσον αφορά στο ποδόσφαιρο, θα άλλαζα ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση και στην προώθηση του προϊόντος. Θα έκανα υποδομές, νέα γήπεδα, αθλητικά κέντρα. Και θα αξιοποιούσα τους Έλληνες προπονητές, για τους οποίους θεωρώ ότι είναι πολύ καλοί και οξυδερκείς. Κόβει το μυαλό τους. Στην Ελλάδα, βέβαια, μπορείς να φέρεις τον καλύτερο προπονητή του κόσμου και σε 2-3 μήνες όλα τα γύρω-γύρω, όπως η νοοτροπία και τα ΜΜΕ, να τον βγάλουν άχρηστο. Θα άλλαζα, λοιπόν, τη δομή με την οποία παρουσιάζεται το ποδόσφαιρο στον κόσμο, έτσι ώστε να επιστρέψει ο φίλαθλος στο γήπεδο. Και φυσικά θα έκανα τα πάντα για να εξαλείψω το φαινόμενο της βίας. Ξέρετε, όνειρο κάθε Έλληνα παίκτη που έχει φύγει στο εξωτερικό είναι να φτάσουμε στο επίπεδο και να γίνει ένα ντέρμπι – αιωνίων λόγου χάρη- με φιλάθλους και των δύο ομάδων, χωρίς αστυνομικές δυνάμεις και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ποια ομάδα θα ήθελες να κλείσεις την καριέρα σου;

Πριν από 5-6 χρόνια έλεγα ότι θα γυρίσω στην Ελλάδα για να κλείσω την καριέρα μου. Πρώτος στόχος για εμένα ήταν να συζητήσω με την ΑΕΚ, γιατί απ’ αυτήν την ομάδα αναδείχθηκα επαγγελματικά. Αλλά μ΄ αυτά που έχω δει μεγαλώνοντας μέσα στο ποδόσφαιρο και με την εμπειρία που έχω πλέον για να συγκρίνω και να σκέφτομαι, έχω βγάλει από το μυαλό μου το ενδεχόμενο της επιστροφής. Βέβαια, στη ζωή ποτέ μη λες ποτέ, αλλά θα πρέπει να γίνουν απίστευτες αλλαγές για να το ξανασκεφτώ.

Μοιραία από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει ένας άλλος Έλληνας που διαπρέπει στο εξωτερικό. Αυθόρμητη η απάντηση (σ.σ.: ναι αμέ!) του Σωκράτη στην ερώτηση αν θα ήθελε να μιλήσει για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Απλά τρομερός. Παρακολουθώ τους αγώνες του. Εκτιμώ ότι είναι πολύ καλός άνθρωπος. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε και δεν σταματά να αναφέρεται στην Ελλάδα. Αυτοί είναι οι πραγματικοί Έλληνες. Δεν έχει σημασία το χρώμα σου ή κάποια διαφορετικά από τους Έλληνες χαρακτηριστικά. Αυτός είναι ένας γνήσιος Έλληνας και παράδειγμα για όλους τους άλλους».

-Τα τελευταία εννέα χρόνια, όσο δηλαδή κάνεις καριέρα σε υψηλό επίπεδο, η Ελλάδα βιώνει κρίση. Πώς το ζεις και ποια είναι η εκτίμησή σου;

Η κρίση αυτή δεν είναι της Ελλάδας. Είναι κρίση της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Σίγουρα τη ζω κι εγώ, αφού η οικογένειά μου έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Και οι φίλοι μου βρίσκονται στην Ελλάδα και ζουν την καθημερινότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πιστεύω ότι ναι μεν ο Έλληνας έχει κάποιο μερίδιο ευθύνης, αλλά το μεγαλύτερο το έχουν αυτοί που καθορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων. Γιατί θα έπρεπε πάνω απ’ όλα εδώ και πολλά χρόνια να μας είχαν μάθει τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να βοηθάμε τον εαυτό μας και το κράτος μας. Ο Έλληνας περνά πάρα πολλά, τα οποία δεν θα έπρεπε να ζήσει. Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Έλληνες έχουμε αξίες. Και μία από τις σημαντικότερες είναι η οικογένεια. Η ελληνική οικογένεια είναι δεμένη και πολλές φορές μπορεί και ξεπερνά πολλά και δύσκολα προβλήματα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Πιστεύω ότι θα έρθουν καλύτερα χρόνια. Το εύχομαι και το πιστεύω.

-Κλείνοντας, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους νέους που ζουν στην Ελλάδα;

Δεν είμαι παράδειγμα για να στείλω μήνυμα και για να δίνω συμβουλές. Τι να πω εγώ σ’ αυτά τα παιδιά; Θέλεις από τύχη, θέλεις επειδή η οικογένεια με στήριξε, θέλεις επειδή προσπάθησα… Εγώ δεν έχω ζήσει τη σκληρή πραγματικότητα. Μακάρι να έρθουν καλύτερα χρόνια, ώστε να μη φεύγουν οι Έλληνες από την Ελλάδα και αυτοί οι άνθρωποι που κυβερνάνε τόσα χρόνια να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο. Για να μη χάνει η Ελλάδα τα παιδιά της…

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης