Τι θα συμβεί όταν φέρουμε σε συνεργασία ένα μικρό ρομπότ με ένα σύγχρονο κινητό τηλέφωνο, υπό την καθοδήγηση έξυπνου προγραμματισμού; Ένας μηχανικός «παίκτης» που λύνει το γνωστό κύβο του Ρούμπικ σε τόσο λίγα δευτερόλεπτα, που κέρδισε επάξια την υψηλότερη θέση στο βιβλίο Γκίνες. Ο λόγος για το ρομπότ «Cubestormer 3», μια έμπνευση και δημιουργία των Ντέιβιντ Γκίλντεϋ και Μάικ Ντόμπσον, οι οποίοι είδαν τον ρομποτικό παίκτη να πραγματοποιεί την ταχύτητα επίλυση του κύβου, μετά από 18 μήνες σκληρής εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ φτιαγμένο από τα παιδιά «τουβλάκια» Lego, ένα κινητό τηλέφωνο Samsung Galaxy S4 και αρκετή όρεξη για δουλειά, το δίδυμο κατάφερε να λύσει, ή μάλλον καλύτερα, κατάφερε να κάνει το ρομπότ ικανό να λύσει τον κύβο σε μόλις…3,2 δευτερόλεπτα! Για την ακρίβεια, ο χρόνος που χρειάστηκε ήταν 3,253 δευτερόλεπτα, ένας χρόνος που χάρισε στο ρομπότ Cubestromer 3 επάξια την κορυφαία θέση στο βιβλίο Γκίνες.

Το Cubestormer 3 είναι ο διάδοχος του προγενέστερου ρομπότ Cubestormer 2, το οποίο είχε χρειαστεί παραπάνω χρόνο για να λύσει τον περιβόητο κύβο του Ρούμπικ, που έχει ταλαιπωρήσει ευχάριστα αμέτρητο κόσμο από την δεκαετία του ’80 όταν πρωτοεμφανίστηκε. Μην φανταστείτε βέβαια όταν λέμε «παραπάνω χρόνο», ότι απαιτήθηκαν λεπτά της ώρας, καθώς και το Cubestormer 2 χρειάστηκε περί τα 5,27 δευτερόλεπτα. Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξωπραγματική ταχύτητα με την οποία το Cubestormer 3 ρομπότ λύνει τον περίφημο και πολύχρωμο κύβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ιστορία και μόνο, επειδή καλά είναι τα ρομπότ και τα πανίσχυρα τσιπ, αλλά απείρως καλύτερος παραμένει να είναι ο άνθρωπος, αφού χωρίς τον προγραμματισμό που προσφέρει όλα τα παραπάνω είναι ανέφικτα, το επίτευγμα του Ματς Βαλκ και αντίστοιχα του συνδυασμού ανθρώπινου εγκεφάλου και αντανακλαστικών είναι αξιοθαύμαστο: το 2013 έλυσε τον κύβο σε 5,55 δευτερόλεπτα…

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.businesswire.com/news/home/20140315005008/en/ARM-Powered%C2%AE-Robot-Breaks-World-Speed-Record-Solving#.UyawTF54Leb

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης