Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Μετά από δύο χρόνια επιβολής του αντιδημοκρατικού και αυταρχικού μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άρση της πολιτικής κινητοποίησης (επιστράτευσης) των ναυτεργατών στα δρομολογημένα Ε/Γ-Ο/Γ και φορτηγά του Εμπορικού Ναυτικού που είχε αποφασισθεί με την υπ’ αριθμό Υ290/29-11-2010. Στην πραγματικότητα, από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε η πολιτική επιστράτευση, οι Ναυτεργάτες και οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις αγνόησαν, αψήφησαν και στην πράξη στα δύο αυτά χρόνια κουρέλιασαν το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης δείχνοντας την δυναμική που αναπτύσσεται μέσα από τους οργανωμένους αγώνες και οδηγούν στην ακύρωση και την ανατροπή των κατασταλτικών και αυταρχικών μέτρων και μηχανισμών.
Ταυτόχρονα θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η εφαρμογή του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης συνάντησε την καθολική αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας μας όπως επίσης και των διεθνών Ναυτεργατικών οργανώσεων σε εθνικό και συλλογικό – διεθνές επίπεδο (ITF κ.λπ). Ανάλογη απόφαση – σύσταση έχει πάρει και το διεθνές γραφείο εργασίας (ILO). Οι αγώνες των Ναυτεργατών σε συνδυασμό με το κίνημα συμπαράστασης από τις αντίστοιχες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο εξανάγκασε την κυβέρνηση και τυπικά να δώσει τέλος στην επαίσχυντη αυτή απόφαση της επιστράτευσης η οποία είναι τρίτη φορά που λαμβάνεται σε βάρος των Ναυτεργατών την τελευταία 10ετία από τις κυβερνήσεις Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με την δήλωση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη, με την οποία συνοδεύει την ανακοίνωση για την άρση της πολιτικής επιστράτευσης, ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Σε αυτή την προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον , πρέπει να είμαστε μαζί.» θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Ποτέ ως τώρα ηγεσία του ΥΕΝ και Ναυτεργάτες δεν πορευτήκανε μαζί. Αντίθετα η εκάστοτε κυβέρνηση και ο αρμόδιος επί της Ναυτιλίας Υπουργός ήταν και είναι και σήμερα ταγμένοι να υπηρετήσουν τα εφοπλιστικά συμφέροντα, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Τα ζωτικής σημασίας προβλήματα που έχει ανοίξει η τρικομματική κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός όπως είναι: Μείωση οργανικών συνθέσεων στην Ακτοπλοΐα, 10μηνο λειτουργίας των πλοίων και ναυτολόγησης των Ναυτεργατών, επανεξέταση του Π.Δ 177/74, έκτακτες δρομολογήσεις πλοίων, κατάργηση των υφιστάμενων ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, 3πλασιασμός της φορολογίας των Ναυτεργατών, μειώσεις των συντάξεων των απομάχων που φθάνουν έως 60%, απλήρωτοι Ναυτεργάτες σε πλοία έως και 5 μήνες, παραβίαση της ναυτικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και πολλά άλλα ακόμη.
Κύριε Μουσουρούλη με την πολιτική σας εσείς και η τρικομματική σας κυβέρνηση παρέα με την τρόικα έχετε κάνει την επιλογή σας η οποία δεν είναι άλλη από την πλήρη υποταγή σας στους δανειστές, στο μεγάλο κεφάλαιο. Κόντρα και ενάντια στον λαό, στους εργαζόμενους και στο Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας.
Αυτή την σκληρή και ταξική πολιτική το μαζικό λαϊκό κίνημα την αντιπαλεύει και με τους αγώνες του θα την ανατρέψει. Οι υποκριτικές και παραπλανητικές κορώνες δεν πρόκειται να έχουν την παραμικρή απήχηση στην μεγάλη Ναυτεργατική οικογένεια που από την πείρα της βγάζει τα απαραίτητα διδάγματα και δεν πρόκειται να πέσει θύμα της κυβερνητικής και τροικανής προπαγάνδας.
Τέλος η ΠΕΝΕΝ απευθύνεται στην κυβέρνηση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα και απαιτεί – όπως και όλο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα – να καταργηθεί και νομοθετικά το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης ενάντια στις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων και των συνδικάτων τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης