Του Θανάση Λαμπρόπουλου
ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΒΑΖΟΥΝ ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.
ΑΙΤΙΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΕΠΙΤΕΙΔΙΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ-ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ.

Τρέχουν και δεν φτάνουν από άκρη σε άκρη, στο ελληνικό Αρχιπέλαγος οι ένστολοι του Λιμενικού Σώματος μετά την διαπίστωση του Αρχηγείου τους, και ειδικά του Αρχηγού αντιναύαρχου Θανάση Αθανασόπουλου ότι από την αρχή του καλοκαιριού, δηλ. μέσα του Μάη, άρχισαν να χτυπάνε σχεδόν “ΚΟΚΚΙΝΟ”οι παρανομίες σε όλα σχεδόν τα νησιά και ειδικά των λεγόμενων “κοσμοπολίτικων”, όπου από την μια η έλλειψη ένστολων και από την άλλη η “κουτοπονηριά” κάποιων επιτήδειων έθετε ακόμα και σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.
Έτσι όπως μάλιστα είχε επισημάνει το ZOUGLA PORT σε πρόσφατο δημοσίευμα του αρχές Ιουνίου 2015 έφτασε σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας η διαταγή 2132.25-01/2015 του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ επιστά την προσοχή σε όλους τους λιμενικούς, έτσι ώστε να εκλείψουν σε υπέρτατο βαθμό όλες οι ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ στα νησιά και τις Θάλασσες που τα περιβάλουν.
Συγκεκριμένα ο αρμόδιος διευθυντής της υπερευαίσθητης υπηρεσίας της Ελληνικής Ακτοφυλακής αρχιπλοίαρχος Νίκος Σπανός, και μετά από προσωπική συνεννόηση με τον Αρχηγό Αντιναύαρχο Θανάση Αθανασόπουλο υπενθυμίζει προς όλα τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.  Ότι “πρωταρχική μέριμνα όλων των ένστολων είτε είναι αξιωματικοί είτε υπαξιωματικοί, είτε απλοί Λιμενοφύλακες είναι η διαφύλαξη της έννομης τάξης, και η προστασία των πολιτών και των περιουσίων τους, ενώ κάνει λόγο και για την συμπεριφορά όλων όσων συμμετέχουν στην εκτέλεση περιπολιών αστυνόμευσης.
Αναφέρει λοιπόν ο αρχιπλοίαρχος Λ.Σ Νίκος Σπανός, και ζητά από όλους τους προϊστάμενους των λιμεναρχείων της χώρας όχι μόνο να πραγματοποιούν διαρκείς αστυνομικούς ελέγχους σε όλους τους χώρους δικαιοδοσίας τους, αλλά να ανταποκρίνονται άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή σε οποιοδήποτε ΕΚΝΟΜΟ περιστατικό ανακύψει, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση της ευρυθμίας και τάξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ο αρχιπλοίαρχος Λ.Σ Νίκος Σπανός

Στα πλαίσια δε της εφαρμογής των οριζόμενων στην διαταγή του Αρχηγού του Λ.Σ ο ανώτατος αξιωματικός και διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης Νίκος Σπανός θυμίζει στους προϊστάμενους των Λιμεναρχείων ότι πρέπει να προγραμματίσουν την διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών αστυνόμευσης, τροχαίας αστυνόμευσης και παραεμπορίου, καθώς και περιπολιών θαλάσσιας αστυνόμευσης από κλιμάκια εντεταλμένα για το σκοπό αυτό, ενώ τονίζει ότι ο βασικός κορμός πάνω στον οποίο θα βασίζονται οι ένστολοι του Λ.Σ πρέπει να είναι η 24ωρη ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ των χώρων δικαιοδοσίας τους και η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ της ευνομίας και γενικά της Ασφάλειας των πολιτών είτε αυτοί είναι αλλοδαποί είτε είναι Έλληνες.
Όσον αφορά τους τομείς που θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στους εντατικούς και συνεχιζόμενους καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού η εγκύκλιος αναφέρει ότι είναι η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, εντός χερσαίων λιμενικών χώρων, η κυκλοφορία ταχύπλοων σκαφών, θαλάσσιων μέσων αναψυχής, σκαφών αναψυχής, παροχέων καταδύσεων αναψυχής, η τουριστική κίνηση, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται πλησίον και ευρύτερα, και η επιβατική κίνηση εντος και εκτός λιμένων.
Επίσης αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά ότι ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δίνεται στους ελέγχους των επαγγελματικών φορτηγών αυτοκινήτων που διακινούν διάφορα εμπορεύματα από και προς τα νησιά, δηλ. φορτωτικά έγγραφα, ζυγολόγια, και τέλη κυκλοφορίας καθώς είναι παραπτώματα που συνήθως είναι υπαρκτά, ενώ τονίζεται ότι θα πρέπει να ελέγχεται και όποια τυχόν μεταφορά επικινδύνων υλικών, κάτι που και αυτό είναι παράνομο μεν αλλά ΣΥΝΗΘΕΣ στα φορτηγά και τις νταλίκες.
Όσον αφορά την ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ που δυστυχώς ήδη έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της σε όλα σχεδόν τα νησιά του Αρχιπελάγους και ειδικά σε νησιά των Κυκλάδων, αλλά και τα Δωδεκάνησα, η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ του Αρχηγείου του Λ.Σ είναι σαφέστατη αφού απαιτεί από τους Λιμενικούς όλων των τάξεων και βαθμίδων την εντατικοποίηση των ελέγχων έτσι ώστε να εφαρμόζονται και να τηρούνται πιστά από όλους τους επιχειρηματίες οι ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις. Και αυτά τα καταστήματα είναι σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο όλα τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στις περίφρακτες χερσαίες ζώνες λιμένων, καθώς επίσης και αυτά που δραστηριοποιούνται εντος των ακτοπλοϊκών πλοίων, ενώ επισταμένοι αλλά και συνεχιζόμενοι να είναι οι ΕΛΕΓΧΟΙ στα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ναυτικής ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ σε όλους όσους κυβερνούν μικρά και μεγάλα σκάφη αναψυχής αλλά και μικρά η μεγάλα επιβατηγά-τουριστικά καθώς επίσης σε όλες τις επιχειρήσεις ενοικίασης θαλάσσιων μέσων αναψυχής οι οποίες σημειωτέον κάθε θερινή περίοδο ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΑΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ακόμα και μέσα σε παραλίες λουομένων.
Όσο για τους τηρούμενους όρους ασφάλειας των λουομένων από τους επιχειρηματίες του είδους ΟΥΤΕ λόγος να ΓΙΝΕΤΑΙ, και αυτό γίνεται εξαιτίας των ελλιπέστατων η ακόμα και καθόλου ελέγχων των λιμενικών, ενώ στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ήτοι ΙΟΥΝΙΟ,ΙΟΥΛΙΟ και ΑΥΓΟΥΣΤΟ συστηματικοί έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται από τους Λιμενικούς σε όλες τις λουτρικές εγκαταστάσεις οι οποίες πουλάνε όπως τους συμφέρει ΟΜΠΡΕΛΟΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ όσο θέλουν, ενώ οι τιμές τους είναι φωτιά και λαβα ακόμα και στο ΦΡΑΠΕΔΑΚΙ. Άσε που σχεδόν καμία τέτοια επιχείρηση δεν διαθέτει τον προβλεπόμενο από τον νόμο ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ.
Και βέβαια από τον Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ Νικό Σπανό δεν έμεινε εκτός εγκυκλίου και η παράνομη χρήση εντος χερσαίας λιμενικής ζώνης, αλλά και η παράνομη χρήση στην ΖΩΝΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ,κάτι που είναι σύνηθες νησιωτικό ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, καθώς κανένα Λιμενικό Ταμείο δεν είναι σε θέση να ελέγξει όλες τις παραλίες, και τους επιτήδειους επιχειρηματίες, για τους οποίους οι λιμενικοί θα κινούν την ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ, σύμφωνα πάντα με το άρθρο 276 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα, ενώ σε περίπτωση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας να ειδοποιείται άμεσα το Οικείο Αστυνομικό Τμήμα, όπου και αν φυσικά ΥΠΑΡΧΕΙ.
Γιατί υπάρχουν και τουριστικές-τουριστικοτατες περιοχές(ΒΛΕΠΕ ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ)ΟΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ.
ΟΣΟΝ αφορά τα τραπεζοκαθίσματα των ποιων επιχειρήσεων βρίσκονται εκτός λιμενικής ζώνης αλλά τα τραπεζάκια είναι τοποθετημένα εντος λιμανιών, τον λόγο έχει και πάλι η αστυνομία και ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ.
Τέλος οι ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ έλεγχοι των Λιμενικών καθ όλη την επικράτεια και στα όρια της δικαιοδοσίας τους τονίζεται ότι πρέπει να πραγματοποιούνται και μάλιστα σε εντατικό ρυθμό στις επιχειρήσεις κατάδυσης αναψυχής, ενώ υπενθυμίζεται προς όλους τους ένστολους του Λ.Σ η συμπεριφορά τους απέναντι στους πολίτες να αποπνέει ΣΕΒΑΣΜΟ,ΕΥΓΕΝΙΑ και ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης