ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο «μικροσκόπιο» διεθνών ναυτιλιακών ομίλων φαίνεται να έχουν τεθεί κάποιες από τις υπό παραχώρηση δραστηριότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αυτή την περίοδο θέτει στη γραμμή εκκίνησης ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα σε τρία μέτωπα, συνολικού ύψους περίπου 28 εκατ. ευρώ.

«Υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον το οποίο προέρχεται κυρίως από ομίλους ρωσικών και κινεζικών συμφερόντων και έχει εκφραστεί τόσο απευθείας σε εμάς, όσο και στο ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε στην «Η» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΑ ΑΕ κ. Χ. Σκευάς, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι τους περασμένους μήνες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του λιμένα για αυτοψία, νομικοί εκπρόσωποι κινέζικου ομίλου, χωρίς, όμως, να αποκαλύψουν την ταυτότητά του. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής του ΟΛΑ το επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται, κυρίως, για τη μίσθωση προβλητών, καθώς και για το πολυχρηστικό terminal.

«Όλα πιθανώς θα ξεκαθαρίσουν στο δεύτερο μισό του έτους, όταν, βάσει του προγραμματισμού του ΤΑΙΠΕΔ, θα προχωρήσουν οι παραχωρήσεις των λιμανιών», είπε ο κ. Σκευάς. Ειδικά για την περίπτωση των παραχωρήσεων στο τοπικό λιμένα, εκτίμησε ότι η διαδικασία θα δρομολογηθεί είτε από την ΟΛΑ Α.Ε., είτε από την ΟΛΘ Α.Ε., εφόσον ολοκληρωθεί έγκαιρα ο σχεδιασμός του ΥΕΝ για το «πέρασμα» του ελέγχου των λιμανιών της Β. Ελλάδος και του Βόλου κάτω από την «ομπρέλα» του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επενδύσεις
Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα, την περίοδο αυτή η ΟΛΑ Α.Ε. ξεκινά την υλοποίηση τριών παρεμβάσεων, προκειμένου για την αναβάθμιση της υποδομής του και κατ’ επέκταση του ρόλου που διαδραματίζει στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών. Η πρώτη σημαντική επένδυση, που υπηρετεί το συγκεκριμένο στόχο, αφορά το έργο της εκβάθυνσης του λιμένα, για το οποίο πριν από περίπου δύο εβδομάδες εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κονδύλι 21,9 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του έργου ορίστηκε στις 5 Μαρτίου 2013, ενώ για την εκτέλεσή του θα χρειαστούν 20 μήνες.

Από την περασμένη Τετάρτη, επίσης, εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο, σε μήκος 500 μ. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Σκευά, θα δώσει τη δυνατότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να προσφέρει, επιτέλους, και υπηρεσίες συνδυασμένων μεταφορών, αυξάνοντας έτσι, την ανταγωνιστικότητά του στην ευρύτερη περιοχή.

Το τρίπτυχο κλείνει με την έγκριση, εσχάτως, από την Ευρωπαϊκή Ένωση του έργου Sea2Sea για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για δράση προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, που αφορά την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, εντός των επόμενων 18 μηνών. Στο δίκτυο συμμετέχουν επίσης το λιμάνι της Καβάλας, καθώς και τα αντίστοιχα του Ρούσσε και του Μπουργκάς στη Βουλγαρία. Από την περασμένη Τεταρτη μάλιστα, τόσο η ΟΛΑ Α.Ε., όσο και το υπουργείο Οικονομικών ειδοποιήθηκαν ότι κατατέθηκαν τα πρώτα 200 χιλ. ευρώ, για το πρόγραμμα, το οποίο είναι έτοιμο να ξεκινήσει άμεσα.

imerisia

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης