Τη διαβεβαίωση πως η Γερμανία θα στηρίξει τη διενέργεια «εντατικών συνομιλιών» στην Ε.Ε., ώστε να μην επιβληθούν μόνιμοι δασμοί σε κατηγορίες κινεζικών προϊόντων έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ στο Βερολίνο.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για «εμπορικό πόλεμο» με την Κίνα εξαιτίας της πρόθεσης των Βρυξελλών να επιβάλει δασμούς σε φθηνά κινεζικά προϊόντα, κυρίως φωτοβολταϊκά, που εισάγονται στην Ε.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καγκελάριος τόνισε, σε κοινές της δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Κίνας, πως «θα κάνει τα πάντα, ώστε να βρεθεί μια λύση μέσω διαλόγου και να μην πέσουμε σε ένα είδος αντιπαράθεσης που θα καταλήξει στην επιβολή αμοιβαίων δασμών».

«Απορρίπτουμε κάτι τέτοιο. Θα δεσμευθώ ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο δεσμευόμαστε το ταχύτερο σε εντατικές συζητήσεις με την Κίνα» πρόσθεσε, εκθειάζοντας τις «πολύ στενές σχέσεις» ανάμεσα στο Βερολίνο και το Πεκίνο και σημειώνοντας τον στόχο της περαιτέρω ανάπτυξής τους.

Ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, επανέλαβε από την πλευρά του τη διαφωνία του με την απόφαση της Ε.Ε. για δασμολόγηση των ηλιακών πάνελ που εισάγονται από την Κίνα, προκειμένου να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα που απειλούνται με εξαφάνιση. «Δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτήν την απόφαση και την απορρίπτουμε σταθερά» δήλωσε. Εκτίμησε πως ένα τέτοιο μέτρο «δεν θα θέσει σε κίνδυνο μόνο τις θέσεις εργασίας στην Κίνα, αλλά και την ανάπτυξη του κλάδου αυτού στην Ευρώπη και θα βλάψει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών και των Ευρωπαίων καταναλωτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για αυτό ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με κοινές προσπάθειες και με τον διάλογο την εμπορική διαφορά ανάμεσα στην Κίνα και την Ε.Ε.» πρόσθεσε. «Θέλουμε να καταπολεμήσουμε μαζί τον προστατευτισμό» ανέφερε λέγοντας πως η επιβολή δασμού στα κινεζικά ηλιακά πάνελ «θα έστελνε το κακό μήνυμα πως ο προστατευτισμός επιστρέφει».

Κατά την επίσκεψη της κινεζικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στη Γερμανία, υπογράφηκαν συνολικά 17 συμφωνίες και κοινές διακηρύξεις. Μεταξύ άλλων, η Volkwagen συμφώνησε με τη SAIC για την κατασκευή εργοστασίου στο Τσάνγκσα, ενώ η BASF πρόκειται να πάρει μέρος σε δύο κοινοπραξίες στο Σινγιάνγκ.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης