Απεβίωσε η «σημαία» της Toyota

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013, 08:49
Απεβίωσε η «σημαία» της Toyota
Πέθανε σε ηλικία 100 ετών από καρδιακά προβλήματα ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota, Έϊτζι Τογιόντα, ο οποίος ηγήθηκε της εξάπλωσης της ιαπωνικής εταιρείας στον κόσμο και υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρός της. Μέλος της οικογένειας που ίδρυσε την εταιρεία, ο Τογιόντα διετέλεσε πρόεδρός της από το 1967 έως το 1992.

Ο Τογιόντα άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας αφιερωμένο στην παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων, το 1955 λανσάρισε το μοντέλο Crown - το πρώτο αυτοκίνητο τύπου σεντάν ιαπωνικής κατασκευής - και τη δεκαετία του ΄60 το μοντέλο Corolla, ένα από τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα όλων των εποχών.

Τη δεκαετία του '80, ο Τογιόντα συμμετείχε στην απόφαση της εταιρείας να ξεκινήσει για πρώτη φορά να κατασκευάζει τα αυτοκίνητά της στις ΗΠΑ. Διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας μέχρι το 1992 και στη συνέχεια επίτιμος πρόεδρός της, μέχρι που έγινε επίτιμος σύμβουλος, το 1999. Μέχρι πρόσφατα - και παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε - εξακολουθούσε να προσφέρει τις συμβουλές του στα στελέχη της εταιρείας.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013, 09:38