Η Fiat Chrysler ανακυκλώνει το νερό σε ποσοστό 99%

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019, 19:04
Η Fiat Chrysler ανακυκλώνει το νερό σε ποσοστό 99%

Με τους πόρους πόσιμου νερού να βρίσκονται σε κίνδυνο και πολλές περιοχές ανά τον κόσμο να αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη αυτού του βασικού αγαθού, η Fiat Chrysler Automobiles έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις που έχει η παραγωγή αυτοκινήτων σε αυτόν τον κρίσιμο για την επιβίωση του πλανήτη παράγοντα.

Επιδεικνύοντας ευαισθησία σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, ο ιταλο-αμερικανικός όμιλος έχει αναπτύξει μία σειρά πρωτοβουλιών σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να μειώσει στο ελάχιστο τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διαδικασία παραγωγής αυτοκινήτων.

Ήδη, η εφαρμογή τους έχει επιφέρει μείωση της κατανάλωσης νερού στα εργοστάσια του ομίλου κατά 38% σε σχέση με το 2010. Παράλληλα οι συγκεκριμένες λύσεις έχουν σαν αποτέλεσμα τη διασφάλιση περισσότερων από 2,3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, ενώ το επίπεδο ανακύκλωσης του νερού στις μονάδες παραγωγής έφτασε στο 99% μέσα στο 2018!

Στη μονάδα παραγωγής στην Ινδία, εκεί όπου η πρόσβαση του πληθυσμού στο πόσιμο νερό αποτελεί κρίσιμο πρόβλημα, η FCA ανέπτυξε ένα πλαίσιο ενεργειών ώστε το εργοστάσιο όχι μόνο να μην επιβαρύνει την κατάσταση, αλλά να συμβάλει στη λύση του προβλήματος.

Η μείωση της κατανάλωσης νερού, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των βρόχινων υδάτων και την ανακύκλωση που εφαρμόζεται, είχαν απτά θετικά αποτελέσματα για την περιοχή όπως:

-Αύξηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων του υπεδάφους
-Αύξηση της συνολικής επιφάνειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γεωργική εκμετάλλευση
-Μείωση της εξάρτησης από τη μεταφορά νερού με τάνκερ κατά τη θερινή περίοδο
-Αύξηση της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού της περιοχής για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων

Συνολικά, οι ενέργειες της FCA έχουν σαν αποτέλεσμα η μονάδα παραγωγής να διαθέτει στην κοινότητα μεγαλύτερες ποσότητες πόσιμου νερού σε σχέση με εκείνες που καταναλώνει.

Την ίδια στιγμή, η μονάδα παραγωγής στο Cassino της Ιταλίας, όπου κατασκευάζονται οι Alfa Romeo Giulia και Stelvio αποτελεί πρότυπο αποδοτικότητας, προηγμένης τεχνολογίας και φιλικότητας προς το περιβάλλον.

Στο Cassino εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές λύσεις ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις προς το περιβάλλον. Μέσω της κατασκευής μίας τεχνητής λίμνης 50.000 κυβικών μέτρων που συγκεντρώνει το νερό της βροχής και την παράλληλη εφαρμογή νέων τεχνικών, το εργοστάσιο δεν καταναλώνει ούτε ένα λίτρο νερού από τα αποθέματα της περιοχής.

Τέλος, στο εργοστάσιο Goiana στη Βραζιλία, ο όμιλος εφαρμόζει μία νέα τεχνική όπου η εφαρμογή του χρώματος δεν προαπαιτεί τη χρήση «ασταριού». Η νέα τεχνική εξασφαλίζει την απαιτούμενη ποιότητα και αντοχή, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά την κατανάλωση νερού και ενέργειας.

Αυτή η τεχνολογία σε συνδυασμό με το επίσης πρωτοποριακό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού και την ανακύκλωση που πραγματοποιείται οδήγησαν στην κατάκτηση από την FCA του βραβείου της Εθνικής Επιτροπής Νερού (ΑΝΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Βραζιλίας.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019, 19:04