Έπειτα από μακρά αναμονή, Aston Martin και Red Bull έδωσαν τα πρώτα επίσημα στοιχεία και τις φωτογραφίες του θεαματικού αυτοκινήτου που εξελίσσουν από κοινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το AM-RB 001 ανήκει στην κατηγορία των hypercar, πλησιάζει όσο οποιοδήποτε άλλο τα μονοθέσια της F1 και διακρίνεται για τον φουτουριστικό σχεδιασμό και τις προηγμένες τεχνολογίες. Τον σχεδιασμό του ανέλαβαν δύο άνθρωποι που θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος τους, ο Marek Reichman, δημιουργός της DB10 και επικεφαλής design της Aston Martin, και ο Andrian Newey, ιθύνων νους της Red Bull Racing.

Σύμφωνα με τον γκουρού της F1, συνδυάζει τις ακραίες επιδόσεις με τη νομιμότητα ενός road-legal supercar, είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα κι άλλα εξωτικά υλικά, διαθέτει πρωτοποριακό σύστημα ανάρτησης και μετάδοσης αναπτυγμένα από το αγωνιστικό τμήμα της RBR, με την αναλογία κιλών ανά ίππο να είναι στο εκπληκτικό 1:1. Σε μια πίστα όπως αυτή του Silverstone μπορεί να κινηθεί στον ίδιο ρυθμό με μονοθέσιο και είναι πιο γρήγορο σε επιταχύνσεις από οποιοδήποτε άλλο όχημα κυκλοφορεί στους δρόμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι άγνωστα προς το παρόν, λέγεται ότι τροφοδοτείται από έναν V12 7.0 λίτρων κινητήρα απόδοσης 900 ίππων. Τα 0-100 θα επιτυγχάνονται σε περίπου 2 δευτερόλεπτα, με την αεροδυναμική και την κάθετη δύναμη που παράγεται στις υψηλές ταχύτητες να είναι εξωπραγματικά για τα δεδομένα της κατηγορίας. Οι πόρτες ανοίγουν προς τα πάνω, με την καμπίνα να έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο οδηγός να πατά στο πάτωμα όρθιος και να αφήνει το σώμα του να πέσει στο κάθισμα με τα πόδια ψηλά, όπως ακριβώς στα μονοθέσια της F1. Το τιμόνι βγαίνει για την εύκολη επιβίβαση και αποβίβαση, οι καθρέπτες έχουν αντικατασταθεί από κάμερες και όλα ελέγχονται από υψηλής ευκρίνειας οθόνες.

Οι δοκιμές του αυτοκινήτου θα ξεκινήσουν το 2017 και οι παραδόσεις στους πελάτες έχουν προγραμματιστεί για το 2018.  Η κατασκευή του AM-RB 001 θα γίνει στο εργοστάσιο της Aston Martin στο Gaydon. Θα παραχθεί σε 150 μονάδες και η τιμή του υπολογίζεται μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αιτήσεις για αγορά έχουν φθάσει ήδη τις 300, με τους τυχερούς ιδιοκτήτες που θα επιλεγούν να δίνουν ως προκαταβολή το ποσό των 585.000 ευρώ.

Μάλιστα, οι άνθρωποι των Aston Martin και Red Bull θα ετοιμάσουν δύο εκδόσεις, η μία για κίνηση στον δημόσιο δρόμο και η άλλη αποκλειστικά για πίστα, με τη δεύτερη να περιορίζεται στις 25 μονάδες. 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης