Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Αγχώνεστε για την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων; Σκέφτεστε σε πόσα μέρη δεν μπορείτε να πάτε επειδή δεν υπάρχει κοντά κάποιος σταθμός φόρτισης; Το ZipChange Go είναι μία φορητή λύση που έρχεται από δύο Βρετανούς, σε σχήμα βαλίτσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι το ξεκάθαρο μέλλον, όλοι εργάζονται και αναρωτιούνται γύρω από την αυτονομία τους. Μεγαλύτερες μπαταρίες, μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης, γρηγορότεροι φορτιστές; Ανάμεσα σε όλες αυτές τις έρευνες ήρθε πρώτη η ιδέα που φαίνεται πως θα δώσει μία καλή λύση και το κυριότερο, φορητή.

Το κουβαλάς στο πορτμπαγκάζ και το μεταφέρεις όπως μία βαλίτσα
Η λογική είναι ακριβώς η ίδια με τα γνωστά power banks στα smartphones, ως μία μεταφερόμενη έξτρα ενίσχυση αυτονομίας που θα χρησιμοποιείται όπου θέλετε εσείς. Το GO σχεδιαστικά θυμίζει αρκετά μία βαλίτσα και μεταφέρεται εύκολα με ροδάκια, ενώ αποτελεί μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου σε ένα αλουμινένιο πλαίσιο. Αποθηκεύει ενέργεια φορτίζοντας σε μία απλή οικιακή πρίζα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε.

Χωρητικότητα 8kWh για έξτρα αυτονομία έως και 60 χλμ.
Το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι πως η ροή ισχύος του GO, το οποίο διαθέτει χωρητικότητα έως και 8kWh, είναι στα 7.2 kWh. Ένα νούμερο που αποδεικνύει πως φορτίζει το αυτοκίνητο, το ίδιο γρήγορα όσο και ένα δημόσιο σημείο φόρτισης, ή οικιακό wallbox. Όντας πλήρως φορτισμένο, μπορεί σε μία ώρα συνδεδεμένο σε ένα αυτοκίνητο, να του προσφέρει από 30 έως και 60χλμ. επιπλέον αυτονομίας. Ένα νούμερο αρκετό ώστε ο οδηγός να μπορέσει να μεταβεί στο πλησιέστερο σταθμό φόρτισης σε μία στιγμή ανάγκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω app βλέπεις πόσο τα % έχει φορτίσει το GO
Οι δύο βρετανοί δημιουργεί του Go έχουν αρκετή εμπειρία στις τεχνολογίες νέων αυτοκινήτων, καθώς έχουν συνεργαστεί τόσο με την McLaren όσο και με την Jaguar. Οι ίδιοι μάλιστα αναφέρουν πως μέσω ενσωματωμένης συνδεσιμότητας, ο κάτοχος θα μπορεί να βλέπει σε live χρόνο, πόσο έχει φορτίσει η φορητή μπαταρία, ώστε ο οδηγός να μπορεί να εξοικονομήσει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται.
Για την ώρα αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι το βάρος της φορητής μπαταρίας (αν και θα έχει ρόδες τύπου τρόλεϊ), όσο και η τιμή της. Πάντως οι δημιουργοί ανακοίνωσαν πως ήδη εργάζονται επάνω σε ακόμα πιο μικρής χωρητικότητας φορητά power banks.

θα βλέπατε διαφορετικά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, γνωρίζοντας πως ανά πάσα στιγμή έχετε και ένα φορητό power bank για ασφάλεια;
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης