Η Ελένη «NASA» Αντωνιάδου «ξαναχτυπά», διεθνώς αυτή τη φορά, καθώς διακρίνεται για το επιστημονικό της έργο και από τη Διεθνή Αστροναυπηγική Ομοσπονδία! Η νεαρή επιστήμονας, που έχει στην κατοχή της σημαντικούς μεταπτυχιακούς τίτλους, είχε απασχολήσει εκτενώς το πανελλήνιο -και όχι μόνο, μιας και με την περίπτωσή της ασχολήθηκε και το BBC αλλά και η ίδια η NASA– έπειτα από τη βράβευσή της από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Είχε βραβευθεί για το επιστημονικό της έργο για τη NASA, το οποίο αμφισβητήθηκε ωστόσο έντονα, με αποτέλεσμα την «εξαφάνιση» της νεαρής, άλλοτε λαλίστατης στα ΜΜΕ, κοπέλας από τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες ακαδημαϊκών, η Ελένη Αντωνιάδου, πέραν της συμμετοχής της σε ένα summer camp λίγων εβδομάδων για φοιτητές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, τελικά δεν είχε και μεγάλη σχέση με το διάστημα… Ή τουλάχιστον όχι τόση όση άφηνε να εννοηθεί ότι έχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Αστροναυπηγικής Ομοσπονδίας ότι η Ελληνίδα επιλέχθηκε ως ένας από τους 25 νέους ανθρώπους που θα είναι οι «ηγέτες του διαστήματος του μέλλοντος», και για αυτό θα συμμετάσχει στο συνέδριο του οργανισμού στο Ντουμπάι τον επόμενο Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων στο βιογραφικό της διαβάζουμε ότι είναι ερευνήτρια της Ιατρικής, της Βιο-αστροναυτικής, της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχει εργαστεί με τη NASA σε έρευνες για την ανάπτυξη διαγνωστικών ελέγχων στους αστροναύτες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, συνεισέφερε στην εκπαίδευση των αστροναυτών που ταξιδεύουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ξαναπροτιμήθηκε από τη NASA για πειράματα σχετικά με ακτινοβολία ιόντων και τις επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα… Συνέβαλε επίσης στον σχεδιασμό ενός οχήματος συλλογής βιολογικών δειγμάτων για την «Αποστολή Ευρώπη», ενώ συμμετέχει και στον οργανισμό Διαστήματος και Τεχνολογίας της Σιγκαπούρης για θέματα διαστημικής ιατρικής και ραδιενέργειας.

Κάτι που μας έκανε εντύπωση είναι ότι στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Διαστήματος και Τεχνολογίας της Σιγκαπούρης, η Ελένη Αντωνιάδου εμφανίζεται ως συνεργάτης αλλά… με διαφορετικό όνομα!

Ίσως η χρήση του διαφορετικού ονόματος να σχετίζεται με τον αρνητικό σάλο που είχε προκληθεί το 2019, ίσως και όχι…

Δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή ούτε να γνωρίζουμε την πρόοδο της κυρίας Αντωνιάδου τα τελευταία δύο χρόνια κι αν ισχύουν όλα αυτά που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του διεθνούς οργανισμού κύρους που την επιλέγει ως «Ηγέτη του Διαστήματος», μιας και η NASA, τουλάχιστον μέχρι το 2019, δεν την γνώριζε καν. 

Ελπίζουμε για την αξιοπιστία και το κύρος τόσο της ίδιας, που οι αποδεδειγμένες σπουδές της σίγουρα την καθιστούν ως αξιόλογη νεαρή ερευνήτρια (αν και πολλά έχουν γραφτεί και για τη συμμετοχή της σε ιατρικά προγράμματα, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας), όσο και της χώρας μας, να μην έχουμε μια επανάληψη της -θα το πούμε λαϊκά- διεθνούς ξεφτίλας του 2019, με ακόμα πιο «φουσκωμένο» βιογραφικό αυτή τη φορά.

Ελπίζουμε. 

Γνωρίστε τη στήλη του zougla.gr με συνεντεύξεις Ελλήνων επιστημόνων εγνωσμένου κύρους και παγκόσμιας προσφοράς στη νέα γνώση της ανθρωπότητας:

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης