Του Γιώργου Χαραλαμπίδη Διαιτολόγος Διατροφολόγος 

Εμπνευσμένος λοιπόν απο φαινόμενα που συναντάω στην καθημερινότητα μου , και πλέον , για πρώτη φορά σε Α’ Ενικό πρόσωπο , με προφανή τοποθέτηση , αφήνοντας προσωρινά και κατα μέρος τις δεδομένες συγγραφικές δομές , μη αφήνοντας όμως το παραμικρό περιθώριο , στο να χωρέσει η οποιαδήποτε αμφισβήτηση στην επιστημονική προέκταση και υπόβαθρο των όσων θα αναφερθούν γραφτηκε αυτο το αρθρο .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παύοντας λοιπόν , να απευθύνομαι στους εν δυνάμει αναγνώστες ως “ασθενείς” η “εκγυμναζόμενους” , θα απευθύνομαι ως φίλους μου και φίλες μου , θέλοντας έτσι να προσδώσω χαρακτηριστική έμφαση , καθώς και τον προσδοκώμενο απο εμένα σε αυτήν την περίπτωση , “Κοινωνικο Προβληματισμο” που θα τεθεί προς συζήτηση.

Ζούμε σε καιρούς λοιπόν που ένας διαδικτυακός ιστότοπος, αποκτά έμμεσα και άμεσα ρηματική σημασία. Τι εννοεί ο τρελός αναρωτιέστε κάπου εδώ όλοι σας. Ε;;;;;;;;;;

Στις πιο πολλές περιπτώσεις που θα θελήσουμε να παροτρύνουμε κάποιον γνώστο μας να αναζητήσει κάτι, διαβάζοντας και ψάχνοντας, για να έχει επαρκή ενημέρωση, σπανιότατα ή πότε δεν θα πούμε “γιατί ρε (τάδε) , δε ανατρέχεις στον αντίστοιχό τόμο της Larousse Britannica (υ.γ. Γνσωστοτατη διεθνης εγκυκλοπαιδεια πριν το wikipedia)”, να το μελετήσεις διεξοδικά και να εκφέρεις μια άποψη ?? όπως και θα έπρεπε .Θα πούμε ενα στεγνό “ Google it!!!” …

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

και αυτή η λεξούλα λοιπόν, δίνει αυτομάτως στον εγκέφαλο το ερέθισμα το να κάνει το εξής απλό , να ανοίξει τον υπολογιστή του, και να πληκτρολογήσει την αλληλουχία των γραμμάτων που απαρτίζουν το ζητούμενο (παραδείγματος χάρη G.H. ή αυξητική ορμόνη και σημειωτέον , το παράδειγμα λέξης ΔΕΝ είναι τυχαίο) με το αποτέλεσμα της κίνησης αυτής γνωστό σε όλους μας.

Ένας ανιαρός, και ασταμάτητος βομβαρδισμός πληροφοριών και λεπτομερειών, αδύνατον να συγκρατηθούν και να αποστηθίστουν ακόμα και από το πιο γυμνασμένο μυαλό.

Αφορμή λοιπόν για το εν λόγω πόνημα, (που αποφάσισα να γράψω ένα μαγευτικό απόγευμα Αυγούστου με ένα σπάνιο γλυκό κυκλαδίτικο αέρα στο πλευρό), αποτέλεσε η έκπληξη που μου προκάλεσε η επίσκεψη στο ιατρείο πριν 2 μήνες περίπου, ενός 19χρονού (!!!!) φοιτητή, ο οποίος είχε χάσει με την βοήθεια μου κάποια κιλά, είχαμε εισαχθεί σε ένα δυναμικό πρόγραμμα γυμναστικής, και μόλις ξεκίνησε τις ουσιαστικές βελτιώσεις στο σώμα του μου ανακοίνωσε ζητώντας μου πρώτα συγγνώμη που δεν με συμβουλεύτηκε πως μετά από παρότρυνση κάποιου “φίλου” του στο γυμναστήριο , ξεκίνησε χορήγηση αυξητικής ορμόνης. Για τους μη γνωρίζοντες η G.H. (Growth Hormone) είναι μια φυσιολογικώς εκκρινόμενη από τον πρόσθιο λοβό της υποφύσεως ορμόνη σχετιζόμενη με την ανάπτυξή του ατόμου και την παραγωγή κυττάρων, και επηρεάζεται μόνο από γονιδιακούς και εξελικτικούς λόγους.

Χορηγείται φαρμακευτικά σε παθολογικές καταστάσεις και αναπαράγεται εργαστηριακά ανασυνδυάζοντας τις βάσεις του δεσοξυριβονουκλεϊκού οξέος (D.Ν.Α). Επισήμως μόλις το 2004 εγκρίνεται η χρήση της από τον W.H.O (World Health Org) αλλά υπό προϋποθέσεις παθολογικής η δυσλειτουργικής υπανάπτυξης, και ενω εχουν μελετηθει και τεκμηριωθεί οι θετικές της επιδράσεις , σε νευρολογικής και υπομυικής ανάπτυξης σύνδρομα , οπως για παραδειγμα ,το σύνδρομο Prader Willi η το σύνδρομο Duchenne .

Γύρω στο 1973 βάσει καταγεγραμμένων πληροφοριών πρωτοχρησιμοποιείται στο άθλημα της σωματοδόμησης, πιθανολογώ απο καποιον κύριο , που το αγόρασε κατοπιν ιατρικής συνταγής για κάποια τέτοιας μορφής πάθηση απο την οποία θα επασχε πιθανότατα το παιδι του , και γνωρίζοντας περιπου τι ειναι , θα κατεληξε στην φαεινη ιδέα . Να δοκιμάσει την επίδραση της επανω του , με τα γνωστα πρωτοφανή αποτελέσματα στην ανάπλαση και ανάπτυξη των κυττάρων. Κάνεις όμως δεν αναφέρθηκε ουδέποτε στις δυναμικές παρενέργειες της χρήσης G.H.!

Αλήθεια, ρώτησε πότε ο μάγκας ο φίλος μας, κάποιον που να είχε πάρει για χρόνια G.H.
‘Ρε φίλε, για πες μου …. Κοιμάσαι καλά τα βράδια ? , Ιδρώνεις καθόλου ; η πιεσούλα σου , σε τι τιμές παίζει κατά μέσο όρο ;; Μηπως παρατήρησες κάποια μικρότερη η μεγαλύτερη τριχοφυία σε σημεία που δεν ειχες ποτέ πριν τριχες??? Μηπως σε πονάνε τα οστά σου όταν περπατάς??Μήπως όταν τρώς συγκεκριμένες κατηγορίες φαγητών έχεις ανακατωσούρες και εμμετούς? Μηπως , όταν τελειώνεις το μπάνιο σου βρίσκεις πεταμένες τριχούλες στην μπανιέρα????

Προτείνω να μην πλατιάσω άλλο με τις κατα καιρούς καταγεγραμμένες παρενέργειες , χρόνιας χρήσης τέτοιων ουσιών .
Ας αναλογιστούμε όμως όλοι μαζί απο κοινού τι συμβαίνει , θέτοντας μια ερώτηση στον εαυτό μας , με το εξής παράδειγμα. Σκεφτείτε όντας απορροφημένοι σε μια σημαντική εργασία , ο καθένας απο εμάς , αφορώσα την δουλειά του καθενός ,πως θα αντιδρούσαμε , αν ερχόνταν απο πάνω μας ενας ενοχλητικός με φανταχτερά ρούχα , γένια , και βροντερή φωνή τύπος και αρχίσει να μας τραβάει το μανίκι απο το πουκάμισο , με τον κλασσικό εκνευριστικό τρόπο ζητώντας ασταμάτητα και με τον απαραίτητο “τονο παραπόνου” , να βγάλουμε κάτι που έχουμε καλά κρυμμένο στην ντουλάπα μας για πολύ ειδικές περιστάσεις και συγκεκριμένη χρήση .

Οταν λοιπόν καταφέρετε να βάλετε τον εαυτό σας , στην θέση του παραπάνω ταλαίπωρου εργαζόμενου , που παρενοχλείται εντόνως , απο τον κουραστικό και υπερφίαλο τύπο μπροστά του , θα έχετε στο περίπου καταλάβει πως αισθάνεται ο εγκέφαλος όταν του ζητάνε μέσω δευτερεύουσων ουσιών , να δώσει εντολή στην υπόφυση , να υπερεκκρίνει την Α.Ο. η οποιαδήποτε άλλη ορμόνη .

 «Συν Αθηνά , και χείρα κίνει» λοιπόν , υπό την έννοια οτι οι περιπτώσεις που δεν επαρκεί μια αγωγή με προσεγμένη διατροφή και μια “στιβαρή” η εστω πιο ήπιας ένταση άσκηση , και είναι πιθανό να χρειαστεί εξωγενής βοήθεια με συμπληρώματα διατροφής είναι πραγματικά ελάχιστες . Εαν λοιπόν είμαστε σίγουροι , οτι υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε όλες τις στερήσεις και τις τακτικές που απαιτώνται για την σωματική μας εξέλιξη , χωρίς αποτέλεσμα , τότε και μονο τότε μπορεί να δοθεί η έγκριση απο τον εκάστοτε ειδικό (γυμναστή . Ιατρό , διατροφολόγο) , για την χρήση και τον τρόπο χρήσης κάποιου συμπληρώματος διατροφής , και παλι ομως , σε καμια των περιπτώσεων , δεν δύναται να συσταθεί χρήση αμεσων ή έμμεσων φαρμακευτικών ουσιών απο τον ασκούμενο .

Η επίτευξη του θεμιτού αποτελέσματος απο τον εκάστοτε ασκούμενο , ειναι τόσο μα τόσο δύσκολη και όμως , τόσο μα τόσο ανεκτίμητη!!!! Η απλούστερη αληλλουχια σκεψης στην οποία μπορεί νοερά να υποβάλλει τον αναγνώστη του , καποιος που σπούδαζε , σπουδάζει και ΘΑ σπουδαζει (μιας και η γνωση ΠΟΤΕ δεν ειναι αρκετή) , όλα τα παρακλάδια της υγείας και του FitNess , ειναι η εξής :

– Θέτω Στόχους – Βραχυπροθεσμους και Μακροπρόθεσμους.
(Σ- Συνδυασμός Διατροφής & Ασκησης
Τ – Τεχνική κατάρτιση και εμπειρία του εκπαιδευτή
Ο – Οριοθέτηση τακτικής που θα ακολουθηθεί
Χ – Χρονικότητα επίτευξης αποτελέσματος
Ο – Οργανισμός ασκούμενου , σε αντοχή και εμπειρία , και φυσική κατάσταση
Σ – Συντονισμός προσπάθειας.)
– Ανάλογη επιβράβευση σε περιπτώσεις επίτευξης απο το άτομο και τον περίγυρο του
– Στερηση ΝΑΙ. Ως τον βαθμό του επιτρεπτού όμως .
– Μη απαραίτητος ο ανταγωνισμός μετους άλλους . Μονο με τον εαυτό σου .
– Γυμναστική και χρονος , ΔΕΝ πηγαινουν ποτε μαζι .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης