Στο συρτάρι έμεινε για άλλη μια φορά στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης η εφαρμογή IRIS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία έχει τη δυνατότητα να αναλύει και να προβλέπει την αναμενόμενη συμπεριφορά της φωτιάς.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ethnos.gr συγκεκριμένο σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο τρεις φορές μέσα στο 2021 για τις πυρκαγιές στην Αχαΐα στην Ιστιαία και περιμετρικά του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο το περασμένο Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν ξέρω αν θα άλλαζε άρδην την κατάσταση η ενεργοποίησή του, αλλά είναι ακόμη ένα εργαλείο το οποίο είναι πάντα χρήσιμο. Και όταν το έχεις στη διάθεσή σου νομίζω ότι πρέπει να το χρησιμοποιείς» λέει ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. 

«Κανένα μοντέλο δεν είναι τέλειο. Ωστόσο, από τον έλεγχο αξιοπιστίας που κάναμε το IRIS έχει έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό ακρίβειας στο πως εξαπλώνεται μια πυρκαγιά. Θα μπορούσε ενδεχόμενα να βοηθήσει και στη Βαρυμπόμπη. Μπορεί αυτή η πληροφορία και για την κίνηση των πύρινων μετώπων να αξιοποιηθεί από τους αξιωματικούς του πυροσβεστικού σώματος ώστε να κάνει καλύτερη διαχείριση των προσπαθειών κατάσβεσης» προσθέτει ο Θοδωρής Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η εφαρμογή IRIS αναπτύχθηκε το 2018 στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Πυροσβεστική. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και σε αυτή έχουν αποκλειστική πρόσβαση μόνο οι αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος με κωδικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης. «Μπορούν να πατήσουν το κουμπί, να δουν που υπάρχει φωτιά, ζουμάροντας στο χάρτη της Ελλάδας και με ένα κλικ να έχουν πρόγνωση. Από τη στιγμή που γίνει αυτό το κλικ με έναν αυτόματο εντελώς τρόπο ενεργοποιείται η δικιά μας υπολογιστική υποδομή. Ξεκινάει και ‘τρέχει’ μόνο του το IRIS και σε περίπου 20-30 λεπτά στέλνει με email  στο πυροσβεστικό σώμα μια εξάωρη πρόβλεψη για την εξάπλωση αλλά και για την αναμενόμενη συμπεριφορά της πυρκαγιάς. Εξήντα με εβδομήντα λεπτά αργότερα στέλνουμε στους αξιωματικούς και μια 24ωρη πρόγνωση» εξηγεί ο κ. Γιάνναρος.

Το IRIS μπορεί να παράσχει λεπτομερή πρόγνωση για το πως αναμένεται να κινηθεί μια δασική πυρκαγιά. Και αυτό το κάνει λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν την εξάπλωση της όπως είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες, η ποσότητα της καύσιμης ύλης αλλά και η μορφολογία του εδάφους. Παράλληλα λαμβάνει υπόψη την αλληλεπίδραση της φωτιάς με το καιρό, στοιχείο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης