Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Με τη μάσκα ανά χείρας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων θα κάνουμε Πάσχα για μία ακόμα χρονιά, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε και περιλαμβάνει τα έκτακτα μέτρα προστασίας από την Covid-19. Τα μέτρα αυτά θα ρυθμίζουν τις ζωές μας έως και την Κυριακή 1η Μαΐου (Πρωτομαγιά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η βασική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι τα μέλη της επιτροπής των ειδικών, την περίοδο των πασχαλινών διακοπών μάς κρατούσαν σε απόσταση από τους τόπους καταγωγής μας και τους λοιπούς ταξιδιωτικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα. Τώρα, όσοι αντέχουν το αυξημένο κόστος της μετάβασης και της επιστροφής, λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στους προορισμούς της επιλογής τους. 

Κέντρα διασκέδασης και εστίαση

Όσον αφορά τα κέντρα διασκέδασης και την εστίαση, λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους. Έχουν πρόσβαση δηλαδή όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις, όσοι είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και δεν έχουν παρέλθει εννέα μήνες, καθώς και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Στα μέτρα, προβλέπεται ακόμα υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανοικτοί υπαίθριοι χώροι

Σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ο πελάτης πρέπει να επιδείξει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για Covid-19.

Εκκλησίες

Στις εκκλησίες οι άνθρωποι εισέρχονται αφού επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό διαγνωστικό τεστ Covid-19. Ειδικότερα, από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες, αυστηρά κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Αναλυτικά, για τις εκκλησίες ισχύουν τα εξής:

– Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. Εξαιρούνται άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.
– Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
– Αντισηπτικά στις εισόδους.
– Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

α) πιστοποιητικού εμβολιασμού,
β) πιστοποιητικού νόσησης ή
γ) βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Μέσα μαζικής μεταφοράς

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως ίσχυε δηλαδή από το πρώτο διάστημα επέλασης της πανδημίας.

Διαβάστε αναλυτικά το ΦΕΚ

Κάντε κλικ εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης