"Yπάρχουν ηθικοί αυτουργοί"

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015, 22:16


Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης-Φίλιππος Καραμέτος

Ανείπωτο πόνο και οργή προκαλεί η τραγική κατάληξη της υπόθεσης εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Το χειρότερο σενάριο για την πολύκροτη υπόθεση του νεαρού έγινε πραγματικότητα: Έπειτα από 38 ημέρες, το πρωί της Κυριακής, ο 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο βρέθηκε νεκρός σε ρυάκι δίπλα στη λίμνη και σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων όπου φοιτούσε.

Από τα συμπεράσματα της νεκροψίας που διενεργήθηκε, προκύπτει ότι ο Βαγγέλης «λύγισε» και έβαλε τέλος στη ζωή του, κόβοντας τις φλέβες του με ένα μαχαίρι. Μετά τη νεκροτομή στη σορό του νεαρού σπουδαστή, αποδείχτηκε ότι ο θάνατός του προήλθε από «αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο».

Ο Βαγγέλης «λύγισε» και έβαλε τέλος στη ζωή του, κόβοντας τις φλέβες του με ένα μαχαίριΟ χρόνος του θανάτου συμβαδίζει με τον χρόνο εξαφάνισης. Κατά τη νεκροτομή βρέθηκε και περιεχόμενο στομάχου, δηλαδή ο Βαγγέλης δεν είχε χωνέψει καν το φαγητό που είχε φάει λίγο πριν εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αστυνομία, κατά τη νεκροτομή βρέθηκε «μία προθανάτια κάκωση (τομή από μαχαίρι) στον δεξιό καρπό. Πλην αυτής, δεν βρέθηκε άλλη προθανάτια κάκωση, ενώ όλες οι άλλες είναι μεταθανάτιες και συγκεκριμένα στο πρόσωπο και τον θώρακα, που έχουν προκληθεί από ζώα».

Το σίγουρο είναι ότι ο εσωστρεφής και χαμηλών τόνων -όπως τον χαρακτηρίζουν όσοι τον γνώρισαν- Βαγγέλης είχε υποστεί μεγάλη ψυχολογική πίεση, είτε από συμφοιτητές του, που φέρονται να τον χλεύαζαν και να τον κακοποιούσαν συστηματικά, είτε από άλλες πηγές.

Τι λέει η οικογένεια και οι ειδικοί που ανέλαβαν την υπόθεση

Από την πρώτη στιγμή ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, υποστήριζε ότι το «κλειδί» για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη βρίσκεται στη Γαλακτοκομική σχολή των Ιωαννίνων και στην ευρύτερη περιοχή. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο zougla.gr, η εκτίμησή του αποδείχτηκε ότι ήταν σωστή.

«Νομίζω ότι το γεγονός ότι βρέθηκε ο Βαγγέλης δικαιώνει την άποψή μου. Όταν ξεκινάς μια έρευνα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να χτίσεις το προφίλ αυτού του παιδιού. Το προφίλ της οικογένειας, το προφίλ από το περιβάλλον στο οποίο σπουδάζει και εργάζεται. Τα Ιωάννινα και ειδικά η σχολή είναι μια μικρή κοινωνία. Μάθαμε πάρα πολλές πληροφορίες τις οποίες και αξιοποιήσαμε με εχεμύθεια», δηλώνει ο ιδιωτικός ερευνητής.

«Το παιδί αυτό ήταν συγκροτημένο, χαμηλού προφίλ και πολύ κοινωνικό. Η έρευνά μου αυτό έδειξε. Μια συγκροτημένη οικογένεια ιδιαίτερα αγαπημένη και αγαπητή στην Κρήτη και στην Αθήνα. Το παιδί είχε λοιπόν το κομπολόι του και το κινητό του τηλέφωνο προέκταση του χεριού του. Δεν τα άφηνε ποτέ, ακόμη και στο εργαστήριο, ακόμη και την ώρα του μαθήματος είχε το τηλέφωνο στο χέρι του. Όταν λοιπόν μια μέρα κακοκαιρίας φεύγει, χωρίς το τηλέφωνο, χωρίς χρήματα, χωρίς το πάσο, χωρίς το κομπολόι μου λέει κάτι…», προσθέτει.

«Ξέραμε ότι ο Βαγγέλης ήταν κάπου κοντά στη σχολή»

«Δεν πίστεψα ποτέ τις πληροφορίες που έρχονταν και έλεγαν πως είδανε τον Βαγγέλη εκτός της περιοχής. Ένα παιδί το οποίο εκείνες τις ημέρες της εξαφάνισης είχε γίνει τόσο γνωστό, κάποιος θα το είχε δει, κάποιος θα το είχε αναγνωρίσει. Στους φίλους, τους οποίους θα μπορούσε να είχε αποταθεί, σε μια οικογενειακή φίλη, μια φίλη της μητέρας του η οποία μένει εκεί κοντά, δεν πήγε για παράδειγμα να αλλάξει ρούχα… Μοναστήρι που ειπώθηκε ήταν σίγουρο ότι δεν πήγε. Παρόλο που πίστευε στον Θεό, δεν ήταν το άτομο το οποίο θα πήγαινε σε μοναστήρι», συνεχίζει ο κ. Τσούκαλης.

«Με όλα αυτά τα στοιχεία, καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι το παιδί θα έπρεπε να βρισκόταν ή στη σχολή ή κοντά στη σχολή, άρα στην ευρύτερη περιοχή, όπου και βρέθηκε τελικά».

«Είχαμε χτενίσει το σημείο όπου βρέθηκε αλλά υπήρχε πολύ νερό»

«Εκεί που βρέθηκε ο Βαγγέλης είναι μια περιοχή κοντά στη λίμνη, βαλτώδη, με βλάστηση ιδιαίτερα προβληματική όσον αφορά στην πρόσβαση. Το σημείο όπου βρέθηκε ελέγχθηκε μια-δύο φορές και από δικούς μου συνεργάτες. Την ημέρα που περάσαμε και δεν βρήκαμε τίποτε, ενδεχομένως να είχε πολύ νερό, διότι έβρεχε. Το σημείο λοιπόν εκείνο, στο οποίο λιμνάζει νερό, δεν έδωσε τη δυνατότητα ακόμα και στα εκπαιδευμένα σκυλιά να μπορέσουν να έχουν την κατάλληλη όσφρηση. Επίσης η σορός δεν μύριζε διότι οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές και σε άλλες υποθέσεις. Στις περιπτώσεις αυτών των εξαφανίσεων το 70- 80% βρίσκονται τυχαία», εξηγεί.


(Το σημείο όπου και βρέθηκε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης)

«Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί και τους ψάχνουμε»

«Οι έρευνες συνεχίζονται και από την πλευρά της αστυνομίας αλλά και από την δικιά μας πλευρά. Υπάρχουν άτομα τα οποία πρέπει να καταθέσουν διότι δεν είχαν καταθέσει στην αρχή. Εμείς θα συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε ότι πληροφορίες μπορούμε να βρούμε για τις συνθήκες τις οποίες έζησε ο Βαγγέλης μέσα και έξω από τη σχολή. Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτό το παιδί στα καλά καθούμενα έφυγε ένα μεσημέρι και πήγε να κάνει αυτό το διάβημα. Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί για την υπόθεση και αυτούς θα ψάξουμε. Η οικογένεια αυτή θέλει μια δικαίωση, θέλει μια απάντηση».«Δεν υπάρχει θέμα βεντέτας»

Ο κ. Τσούκαλης διέψευσε παράλληλα και τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για βεντέτα μεταξύ των οικογενειών στην Κρήτη, δηλαδή μεταξύ των παιδιών που ενοχλούσαν τον Βαγγέλη και της οικογένειας Γιακουμάκη. «Με εντολή της οικογένειας έχω διαψεύσει οποιαδήποτε πληροφορία για βεντέτα. Η οικογένεια Γιακουμάκη είναι μια πολύ ήσυχη και συγκροτημένη οικογένεια, ιδιαίτερα αγαπητή», διευκρινίζει.

Ακούστε τι δήλωσε ο Γιώργος Τσούκαλης στο zougla.gr:


«Δεν αυτοκτονεί ένα παιδί έτσι από μόνο του»

Ο θείος του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, Γιώργος Βιδιαδάκης που από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στις έρευνες μιλώντας στο zougla.gr αναφέρει:

«Δεν αυτοκτονεί ένα παιδί 20 χρονών έτσι από μόνο του. Θα τεθούν οι ευθύνες αν υπάρχουν. Αν υπάρχουν ευθύνες εμείς θα ζητήσουμε την πραγματική τιμωρία των ενόχων. Ψάχνουμε τους ηθικούς αυτουργούς. Έχουμε διορίσει συνήγορο στα Ιωάννινα και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η Αστυνομία και τι θα κάνει η Δικαιοσύνη. Έχουμε εμπιστοσύνη στις Αρχές. Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητήσουμε τις αρχές ότι θα κάνουν το καθήκον τους».

«Η σχολή έλεγε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τους συμφοιτητές του»

«Ο Βαγγέλης δεν μας είχε κάνει ποτέ παράπονα, απλά η σχολή είχε ειδοποιήσει τη μητέρα του ότι υπήρχαν κάποια θέματα με κάποια παιδιά. Υποτίθεται η σχολή ότι έλαβε μέτρα και έδινε τη διαβεβαίωση στη μητέρα του Βαγγέλη ότι όλα ήταν καλά. Περιμένουμε και από εσάς τους δημοσιογράφους αλλά και από τις αρχές να δοθούν απαντήσεις στους γονείς και σε όλη την Ελλάδα για τον χαμό του παιδιού», προσθέτει ο Γιώργος Βιδιαδάκης.

Ακούστε τι δήλωσε ο Γιώργος Βιδιαδάκης στο zougla.gr:


«Θέλουμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να μην μπει η υπόθεση στο ντουλάπι»

Το zougla.gr επικοινώνησε με το σπίτι του Βαγγέλη Γιακουμάκη στην Κρήτη και είχε μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τη γιαγιά του. Συντετριμμένη ανέφερε: «Θέλουμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να μην μπει η υπόθεση στο ντουλάπι και να μην μεσολαβήσουν κάποιοι. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για να ανακουφιστούμε κι εμείς».

«Σε περίπου μια εβδομάδα τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων»

Το zougla.gr επικοινώνησε και με τον ιατροδικαστή Θεόδωρο Βουγιουκλάκη ο οποίος πραγματοποίησε την νεκροψία-νεκροτομή στο σώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Όπως ανέφερε «οι τοξικολογικές εξετάσεις θα βγουν περίπου σε μια εβδομάδα. Από αυτές τις εξετάσεις μαθαίνουμε αν κάποιος έχει κάνει χρήση κάποιας τοξικής ουσίας ή είναι κατασταλμένος. Σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται».


Ακούστε τι δήλωσε ο ιατροδικαστής Θ. Βουγιουκλάκης:Νομικό κώλυμα για την απόδοση ευθυνών
 
Η εκδοχή της αυτοχειρίας, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, δημιουργεί, δικαστικά, ένα σοβαρό κώλυμα ως προς την απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα άτομα για τον θάνατο του νεαρού σπουδαστή. Και αυτό γιατί, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, για να διατυπωθεί οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος τρίτου ατόμου για συμμετοχή σε αυτοκτονία, πρέπει να αποδειχτεί με ατράνταχτα στοιχεία ότι «με πρόθεση έχει καταπείσει τον αυτόχειρα να αυτοκτονήσει, με βία, εξαναγκασμό ή πειθώ». 

Ωστόσο, η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιστολογικής και τοξικολογικής εξέτασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου.

Οι τελευταίες στιγμές


Όπως προκύπτει από τις νεότερες πληροφορίες, την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, γύρω στις 15.00 το μεσημέρι, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, έφυγε από τη Γαλακτοκομική Σχολή και κινήθηκε επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως – ένα τμήμα της κίνησής του το κατέγραψε κάμερα πρατηρίου βενζίνης. Ύστερα από περίπου 500 μέτρα έστριψε δεξιά στην οδό Μαβίλη με κατεύθυνση προς τη λίμνη Παμβώτιδα.

Αφού πέρασε κατοικίες και αγροτικές μονάδες –όπου κανείς δεν αντελήφθη τις κινήσεις του– πήγε στη μέση ενός χωραφιού και φέρεται να έκοψε τις φλέβες του με το μαχαίρι που κρατούσε στο αριστερό του χέρι. Το μαχαίρι βρέθηκε σε απόσταση 1,5 μέτρου μακριά από την αριστερή πλευρά του σώματός του. Σε εκείνο περίπου το σημείο κατέρρευσε και άφησε την τελευταία του πνοή.

Παρ’ ότι από το εν λόγω χωράφι είχαν περάσει επανειλημμένως αστυνομικοί, δεν εντόπισαν τη σορό του, κάτι που αποδίδεται «στα νερά που λίμναζαν από τις καταρρακτώδεις βροχές». Όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «ο άτυχος σπουδαστής ακολούθησε το δρομολόγιο που μας έδειχναν από την αρχή τα στοιχεία. Ο εντοπισμός του θα μπορούσε να ήταν μία απλή διαδικασία. Τώρα γίνεται ενδελεχής έλεγχος στο σημείο όπου βρέθηκε ο 20χρονος και αναζητούνται μαρτυρίες από περιοίκους».Τρισάγιο στη μνήμη του Βαγγέλη

Οι έρευνες της αστυνομίας στον τόπο όπου βρέθηκε νεκρός ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης ολοκληρώθηκαν με το ειδικό κλιμάκιο να αποχωρεί από το σημείο. Στον τόπο όπου ο Βαγγέλης Γιακουμάκης άφησε την τελευταία του πνοή τελέστηκε τρισάγιο.

Σχετική φωτογραφία ανήρτησαν, όπως αναφέρει το epirusgate.blogspot.gr, κάτοικοι της περιοχής.Συγκεντρώσεις στη μνήμη του αδικοχαμένου φοιτητή

Τη στιγμή που όλη η Ελλάδα πενθεί για τον άδικο χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από πολίτες συγκέντρωση στη μνήμη του 20χρονου, αλλά και συμπαράστασης στην οικογένεια του. Το κάλεσμα πραγματοποιήθηκε μέσω Facebook.

Παράλληλα εκατοντάδες Ρεθεμνιώτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία, κρατώντας ένα κερί στο χέρι και απαιτώντας δικαίωση για το θάνατο του νεαρού φοιτητή.

Αύριο έχουν προγραμματιστεί ανάλογες συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και τα Ιωάννινα.


Πηγή: rethemnosnews.gr

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015, 00:14