Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης 
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

 
Νεκρός βρέθηκε λίγο μετά τις 08.00 το πρωί της Κυριακής σε βαλτώδη περιοχή της Δημοτικής Επιχείρησης Λίμνης Ιωαννίνων, κοντά στο γήπεδο της Ανατολής, ο 20χρονος σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλης Γιακουμάκης ο οποίος αγνοούνταν από τις 6 Φεβρουαρίου 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της Κυριακής και ενώ οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονταν σε εξέλιξη, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της νεκροψίας, αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναζητούσαν διαχειριστές ιστοσελίδας που καταφέρονται με υβριστικό-εμετικό περιεχόμενο εναντίον του αδικοχαμένου φοιτητή, ενώ ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν απέκλειαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Το πτώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης σε χωράφι στην περιοχή Κάτσικα και σε απόσταση 800 μέτρων από τη Γαλακτοκομική ΣχολήTο πτώμα του νεαρού το εντόπισε ένα ζευγάρι που σταμάτησε στο σημείο νωρίς το πρωί της Κυριακής λόγω βλάβης στο αυτοκίνητό τους. Βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης σήψης σε χωράφι στην περιοχή Κάτσικα, 60 μέτρα από χωματόδρομο και σε απόσταση 800 μέτρων από τη Γαλακτοκομική Σχολή.

Δίπλα στο πτώμα βρισκόταν ένα μαχαίρι, το οποίο μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να εξεταστεί. Ωστόσο, στελέχη της αστυνομίας δεν ήταν ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα αν έχει χρησιμοποιηθεί ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντός της ημέρας και έως το μεσημέρι αναμένονται τα επίσημα πορίσματα της νεκροψίας, από τα οποία θα προκύψει η αιτία θανάτου καθώς και το αν πρόκειται για αυτοχειρία ή εγκληματική ενέργεια.

Επίσης, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή ο φάκελος της υπόθεσης όχι απλώς να παραμείνει ανοιχτός, αλλά να ξεκινήσει η έρευνα από μηδενική βάση, να επανεκτιμηθούν οι μόλις τέσσερις καταθέσεις και να επεκταθεί ο κύκλος των προσώπων που ερευνώνται για πιθανή σχέση με την υπόθεση. Οι αστυνομικοί ζητούν πλέον από όσους γνωρίζουν έστω και το παραμικρό που θα τους οδηγήσει στα ίχνη είτε εκείνων που σκότωσαν είτε οδήγησαν τον 20χρονο στην αυτοκτονία να μιλήσουν και να βοηθήσουν στην έρευνα.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής απαγόρευσε στους σπουδαστές να βγουν από τις εγκαταστάσεις και εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει το συμβούλιο των καθηγητών.

Δηλώσεις συγγενών και ερευνητών από το σημείο:

Οι πρώτες εκτιμήσεις 

Σε αυτοκτονία, πιθανόν με κόψιμο των φλεβών στα χέρια -καθώς το πτώμα φέρει τραύμα στον δεξί καρπό ενώ ο νεαρός ήταν αριστερόχειρας,- αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις κι εκτιμήσεις των ιατροδικαστών, ο θάνατος του 20χρονου σπουδαστή. Ο νεκρός βρέθηκε με παραμορφωμένο πρόσωπο, καθώς ήταν σε προχωρημένη σήψη, ενώ φέρει τραύματα και από επιθέσεις άγριων ζώων.

​Σε αυτοκτονία, πιθανόν με κόψιμο των φλεβών στα χέρια -καθώς το το πτώμα φέρει τραύμα στον καρπό- αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις κι εκτιμήσεις των ιατροδικαστών, ο θάνατος του 20χρονου σπουδαστήΩστόσο, ιατροδικαστές και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τα ευρήματα αυτά, λόγω της προχωρημένης σήψης. Οι αξιωματικοί εξέτασαν αν ο άτυχος φοιτητής σύρθηκε ή μεταφέρθηκε στο σημείο όπου εντοπίστηκε από άλλο μέρος, και τα πρώτα ίχνη δεν επιβεβαιώνουν αυτήν την εκδοχή. Τα στελέχη της αστυνομίας δεν είναι, πάντως, κατηγορηματικά σε αυτό το στάδιο των ερευνών.

Σύμφωνα με πηγές, η οικογένεια του άτυχου νεαρού έχει ορίσει δικό της πραγματογνώμονα, στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών και συνθηκών θανάτου του.

Παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

​Οι δράστες θα εξεταστούν για το αν εμπλέκονται στην υπόθεση εξαφάνισης και θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκάλεσαν αναρτήσεις σε συγκεκριμένο ιστότοπο, καθώς και στο Facebook, στις οποίες ανεγκέφαλοι χρήστες του διαδικτύου βρίζουν χυδαία τον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη και αμαυρώνουν τη μνήμη του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zougla.gr, η Δίωξη έχει ήδη εντοπίσει τα ίχνη των διαχειριστών του ιστοτόπου -που είναι τέσσερις-, τα οποία τοποθετούνται τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής, ενώ είναι θέμα ωρών η σύλληψή τους, έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετέχει στην επιχείρηση, οι δράστες θα εξεταστούν για το αν εμπλέκονται στην υπόθεση εξαφάνισης και θανάτου του 20χρονου σπουδαστή.

Η ανάρτηση των ανεγκέφαλων που προκάλεσε την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

Ανάρτηση στο Τwitter ενός εκ των φερόμενων ως διαχειριστών του ιστοτόπου, μετά την παρέμβαση της Δίωξης:

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών παρακολουθεί σοκαρισμένη τη δραματική εξέλιξη της υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ήδη, μέσω των κοινωνικών δικτύων, διοργανώνεται συγκέντρωση στη μνήμη του 20χρονου.


 

Το χρονικό της ανεύρεσης

Στις 07.40 το πρωί της Κυριακής ενημερώθηκε η Άμεση Δράση για την ανεύρεση πτώματος σε προχωρημένη σήψη μέσα σε χωράφι με λάσπες, σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από χωμάτινο δρόμο που οδηγεί στη λίμνη Παμβώτιδα.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή, ενώ ενημερώθηκε και ο ιατροδικαστής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης. Αρχικά οι αστυνομικοί είδαν πως πρόκειται για άτομο νεαρής ηλικίας. Επειδή τα ρούχα του έμοιαζαν πολύ με εκείνα που φορούσε ο 20χρονος φοιτητής την ημέρα που εξαφανίστηκε, ενημερώθηκε επίσης ο θείος του σπουδαστή Γιώργος Βιβιαδάκης. Εκείνος έσπευσε επί τόπου και αναγνώρισε τον ανιψιό του, το πτώμα του οποίου εκτιμάται πως παρέμεινε στο συγκεκριμένο σημείο περίπου 30 ημέρες. 

Υπενθυμίζεται ότι ο 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο είχε εξαφανιστεί από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα:



Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα δυσκολεύει τις έρευνες λόγω της μορφολογίας του αλλά και επειδή τις τελευταίες ημέρες έβρεχε καταρρακτωδώς, με αποτέλεσμα την πιθανή αλλοίωση στοιχείων που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί επί έναν μήνα ουδείς είχε βρει το πτώμα, οι ίδιοι αξιωματικοί ανέφεραν πως στις έρευνες για τον εντοπισμό του νεαρού συμμετείχαν πολλοί αστυνομικοί (σημειώνεται πως είχαν σταλεί κλιμάκια εξειδικευμένων αστυνομικών από Θεσσαλονίκη και Αθήνα), καθώς επίσης και αρκετοί εθελοντές, αλλά πιθανόν λόγω του σημείου όπου βρισκόταν το πτώμα (χαμηλή βλάστηση) δεν ήταν εύκολη η ανεύρεσή του.

Στη Γαλακτοκομική Σχολή οι φοιτητές είναι αναστατωμένοι, καθώς η εξέλιξη ανοίγει νέο κύκλο ανακρίσεων, μαρτυριών και ερμηνειών, που ίσως δώσουν απαντήσεις στο αίνιγμα της εξαφάνισης και του θανάτου του παιδιού.

​Ο νεαρός είτε αντέδρασε έτσι λόγω της βίαιης συμπεριφοράς που υφίστατο είτε πιέστηκε από τους οικείους του για προσωπικά ζητήματαΓια τους λόγους εξαφάνισής του οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν -σε δύο κύκλους δεκάδων καταθέσεων- δύο σενάρια: ο νεαρός, που θεωρείτο ιδιαίτερα ευαίσθητο και κλειστό παιδί, να αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο επειδή έπεσε θύμα βίαιης συμπεριφοράς από συμφοιτητές του, ή να πιέστηκε από οικείους του για το ζήτημα της πρόσφατης χαμηλής βαθμολογίας του ή κι άλλα προσωπικά ζητήματα. Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. είχαν μπει κλήσεις του 20χρονου με συγγενείς του το προηγούμενο βράδυ αλλά και τι ακριβώς συνέβη το μεσημέρι -πριν εξαφανισθεί- στο εσωτερικό της σχολής.

Συγκλονισμένοι οι συγγενείς στο Ρέθυμνο



Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι του χωριού Αρμένοι Ρεθύμνου, όπου διαμένει η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη, μετά την είδηση του θανάτου του, καθώς δεν μπορούν να το πιστέψουν και θέλουν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται για την τραγική κατάληξη του 20χρονου.

​«Όλο το χωριό έχει βυθιστεί στο πένθος με αυτό το τραγικό φινάλε. Όλοι περιμέναμε ότι θα υπάρχει μια καλύτερη κατάληξη κι ότι θα βρισκόταν ο Βαγγέλης ζωντανός, δυστυχώς είχαμε έναν τραγικό επίλογο. Υπάρχουν πολλές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν»«Όλο το χωριό έχει βυθιστεί στο πένθος με αυτό το τραγικό φινάλε. Όλοι περιμέναμε ότι θα υπάρχει μια καλύτερη κατάληξη κι ότι θα βρισκόταν ο Βαγγέλης ζωντανός, δυστυχώς είχαμε έναν τραγικό επίλογο. Υπάρχουν πολλές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν. Έχουν ακουστεί πολλά τον τελευταίο καιρό και η Πολιτεία πρέπει να ξεκινήσει μια έρευνα σε βάθος, ειδικά μέσα στη σχολή. Εγώ θεωρώ ότι δεν ήταν μόνο ο Βαγγέλης που είχε υποστεί όλα αυτά, αλλά υπάρχουν κι άλλα παιδιά. Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουν τα στόματα» αναφέρει στο cretapost μια κάτοικος του χωριού, ενώ προσθέτει ότι ο Βαγγέλης ήταν ένα πολύ καλό και ήσυχο παιδί.

«Τον Βαγγέλη και την οικογένειά του τη γνώριζα χρόνια. Ήταν φίλος με τον γιο μου και ήταν πάντα με το χαμόγελο στα χείλη και δεν δημιουργούσε ποτέ προβλήματα. Το μόνο που έχω να πω αυτήν τη στιγμή είναι κουράγιο στους γονείς. Κουράγιο και υπομονή, γιατί έχουν ακόμα δύο παιδιά» επεσήμανε η κάτοικος του χωριού.

Την ίδια άποψη για το ποιόν του Βαγγέλη εξέφρασε κι άλλος συγχωριανός του. «Ο Βαγγέλης ήταν από τα καλύτερα παιδιά που υπάρχουν. Όλοι έχουμε στενοχωρηθεί πολύ. Όχι μόνο εδώ στο χωριό και στην Κρήτη, αλλά φανταστείτε ότι και στη Γερμανία που πήγα κάποιες ημέρες οι Έλληνες συζητούσαν συνέχεια για αυτήν την υπόθεση» επεσήμανε ο συγχωριανός του 20χρονου φοιτητή.

«Πολλά τα ερωτήματα»

Πολλά είναι τα ερωτήματα που υπάρχουν γύρω απ’ αυτήν την υπόθεση και όλο το χωριό περιμένει τις απαντήσεις. Η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη έχει ορίσει δικό της ιατροδικαστή προκειμένου να λάβει ακριβείς απαντήσεις.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τον ιατροδικαστή και την αστυνομία. Η οικογένεια έχει ορίσει έναν ιατροδικαστή και περιμένουμε να δούμε» αναφέρει κάτοικος του χωριού, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλές ευθύνες. Κάποιοι φταίνε και πρέπει να λογοδοτήσουν. Σίγουρα αποδείχθηκε ότι υπήρξε κάποια πίεση από άτομα στον Βαγγέλη κι αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο Βαγγέλης ήταν ένα παιδί που δεν μπορούσε να προκαλέσει κανένα κακό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το υπόλοιπο χωριό του Βαγγέλη, που ζητεί να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αναφέρουν μάλιστα πως η αρχή πρέπει να γίνει από τη σχολή.

«Υπάρχει μεγάλη θλίψη. Αυτό που έγινε ήταν απαράδεκτο. Υπάρχουν ευθύνες στη Σχολή και η Πολιτεία πρέπει να κάνει κάτι. Να βρεθεί η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όποιοι κι αν είναι. Δυστυχώς, όμως, ποτέ δεν βγαίνει η αλήθεια στην επιφάνεια, όλα μένουν στα σκοτεινά» επισημαίνει κάτοικος των Αρμένων.

«Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο»

Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο ζητούν οι συγγενείς του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη. Σύμφωνα με δηλώσεις ενός πρώτου ξαδέλφου του 20χρονου φοιτητή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Περιμένουμε από τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές να φτάσουν το μαχαίρι στο κόκαλο», ενώ σε ερώτηση για όλα αυτά που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το ενδεχόμενο η οικογένεια Γιακουμάκη να είχε τα όποια προηγούμενα με κάποια άλλη οικογένεια στην Κρήτη, συγγενείς και στενοί φίλοι δήλωσαν πως δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση και ότι όλα έχουν ξεκαθαριστεί τόσο με δηλώσεις από πλευράς των γονέων του Βαγγέλη όσο και από την κοινωνική μαρτυρία για τη συγκεκριμένη οικογένεια.

Να αποκαλυφθεί το όνομα του πολιτικού

Κάτοικοι του χωριού ζητούν να αποκαλυφθεί το όνομα του πολιτικού που ενεπλάκη στην υπόθεση, ώστε να μην ακούγονται ονόματα και να μην προκαλούνται αντιπάθειες και αρνητικές σκέψεις. «Όλα όσα συνέβησαν στη σχολή που ο Βαγγέλης φοιτούσε εδώ και δύο χρόνια, και φυσικά αν όλα όσα λέγονται, περί βιαιοπραγιών, μείωση της αξιοπρέπειας και πράξεις απάνθρωπες από Κρητικούς συμφοιτητές του Βαγγέλη προς τον ίδιο, ισχύουν, αυτό δηλητηριάζει, προσβάλλει και δημιουργεί σοβαρό θέμα στις τοπικές κοινωνίες και στο νησί» δήλωσαν συγχωριανοί του Βαγγέλη που βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής στον αύλειο χώρο της οικίας Γιακουμάκη.

Στους Αρμένους η ταφή του Βαγγέλη

Στους Αρμένους αναμένεται να ταφεί ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης έπειτα από επιθυμία της οικογένειάς του. Όπως ανέφερε μέλος της οικογένειας του φοιτητή, ενδεχομένως η σορός να φτάσει στους Αρμένους την Τετάρτη.

Η οικογένεια Γιακουμάκη

Η οικογένεια του Ανδρέα Γιακουμάκη ζει και δραστηριοποιείται από το1994 στους Αρμένους Ρεθύμνου, με τον πατέρα να ασχολείται με την κτηνοτροφία. Ο Ανδρέας Γιακουμάκης μαζί με τη σύζυγό του Μαρία έκαναν τρία παιδιά τον πρωτότοκο Βαγγέλη, τη Γεωργία και τον Παντελή. Στο χωριό των περίπου 400  κατοίκων η οικογένεια Γιακουμάκη χαίρει εκτίμησης και σεβασμού, ενώ παιδικοί φίλοι και συγγενείς χαρακτήριζαν τον Βαγγέλη ως ένα πολύ ευγενή νέο, «που χαιρετούσε έναν έναν με χαμόγελο και διά χειραψίας, όποιον ή όποιους συναντούσε», όπως ανέφερε στενός του φίλος και σύντεκνος, ο οποίος μάλιστα βρέθηκε στα Ιωάννινα και συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του.

Η μέρα της εξαφάνισης

Ήταν 6 Φεβρουαρίου όταν τα ίχνη του 20χρονου χάθηκαν ξαφνικά από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε. Η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του συνεσταλμένου Βαγγέλη περίμεναν καρτερικά εδώ και 38 ημέρες ένα θετικό νέο, ένα στοιχείο που θα ρίξει φως στο μυστήριο της εξαφάνισής του. Σήμερα ωστόσο, Κυριακή 15 Μαρτίου, η ανακάλυψη του πτώματος νεαρού άνδρα κοντά στη λίμνη Παμβώτιδα φαίνεται έφερε τον τραγικό επίλογο στην υπόθεση εξαφάνισης του 20χρονου, που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., ο Βαγγέλης την ημέρα που εξαφανίστηκε, μετά το γεύμα στην τραπεζαρία της σχολής, πήγε κατευθείαν στο δωμάτιό του στη φοιτητική εστία. Ο συγκάτοικός του ανέφερε ότι ο 20χρονος βγήκε από το δωμάτιο για να επισκεφτεί τις εξωτερικές τουαλέτες. Όταν επέστρεψε ωστόσο, κάτι είχε συμβεί και ο Βαγγέλης ήταν αναστατωμένος· πήρε τα κλειδιά και φορώντας μόνο το φούτερ του έφυγε δίχως να πει πού πάει.

Το τελευταίο καταγεγραμμένο στίγμα του Βαγγέλη προερχόταν από κάμερα κοντινού βενζινάδικου, που τον έδειχνε να περπατά στον δρόμο έξω από τη σχολή με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, ενώ προηγουμένως είχε αγοράσει ένα ολόκληρο εισιτήριο για το ΚΤΕΛ. Εκεί τα ίχνη του χάθηκαν, καθώς η κάμερα δεν κατέγραψε την επιστροφή του.

Συμφοιτήτριά του κατέθεσε ότι είδε τον Βαγγέλη μέσα στη σχολή και τον χαιρέτησε περίπου στις 02.50 το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Φεβρουαρίου.

Ο συγκάτοικός του έφυγε από τη σχολή περίπου στις 4.20 το απόγευμα και πέντε λεπτά αργότερα επιβιβάστηκε σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Είναι πολύ πιθανό ο οδηγός του λεωφορείου, που ανέφερε ότι πήρε τον Βαγγέλη το μεσημέρι εκείνο, να τον μπέρδεψε με τον συγκάτοικό του.

Βίντεο με τον Βαγγέλη σε ήρεμες στιγμές πριν από την εξαφάνιση

«Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης παρέα στο Βρύσινα». Αυτός είναι ο τίτλος του βίντεο που αναρτήθηκε τον Φεβρουάριο στο YouTube από τον χρήστη Ματθαίο Ματθαιουδάκη.

Στις εικόνες αυτές φαίνεται ο 20χρονος Βαγγέλης να κάθεται στο τραπέζι ακούγοντας παραδοσιακά τραγούδια της Κρήτης.

Καταγγελίες για bullying

Σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες από τα καψόνια που φέρεται να δεχόταν ο Βαγγέλης από ομάδα συμπατριωτών του και τα οποία μπορεί ενδεχομένως να συσχετίζονται με την εξαφάνιση ή την τραγική του κατάληξη.

Η Ελληνική Αστυνομία θεωρεί σίγουρο ότι ο άτυχος Βαγγέλης περνούσε μια «κόλαση» από την εν λόγω παρέα, τα μέλη της οποίας τον ενοχλούσαν συστηματικά σε σημείο… βασανισμού. Μαρτυρίες συμφοιτητών του αναφέρουν ότι τον έκλειναν μέσα σε ντουλάπα και του πετούσαν λεφτά για να τραγουδήσει, ενώ ο 20χρονος έκανε μπάνιο στις 03.00 τα ξημερώματα για να μην του κλείνουν το ζεστό νερό!

Η αστυνομία αντιμετωπίζει με επιφύλαξη ορισμένες καταγγελίες για στρατιωτικού τύπου «καψόνια» σε βάρος του Βαγγέλη, καθώς κάποιες από τις μαρτυρίες επιβεβαιώνονται, ενώ κάποιες άλλες είναι αντιφατικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές από τις καταθέσεις συμφοιτητών, διδασκόντων της Γαλακτοκομικής Σχολής, συγγενών και άλλων προσώπων, ο ίδιος ο σπουδαστής πέρυσι την άνοιξη, όταν τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής δωματίου, απέφυγε να μιλήσει για τα περιστατικά εκφοβισμού. Ο 20χρονος, μάλιστα, συνέχιζε να συναναστρέφεται με την παρέα των Κρητικών, χωρίς να εξαναγκάζεται σε κάτι τέτοιο, όπως μαρτυρούν οι συμφοιτητές του.

Οι ίδιες πηγές τοποθετούν χρονικά τα κρούσματα βίας κυρίως στην περσινή εκπαιδευτική χρονιά, υποστηρίζοντας πως εφέτος κάποιοι τον ενοχλούσαν μόνο φραστικά.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία που αναφέρει ότι ο Βαγγέλης είχε παραγγείλει καφέ και οι Kρητικοί για να τον πειράξουν τον έκρυψαν και στο τέλος τού έριξαν ένα ποτήρι νερό στο κεφάλι μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται το πόρισμα από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που έγινε στη σχολή του Βαγγέλη και επιβεβαιώνει ότι ο 20χρονος γινόταν συνεχώς στόχος επιθέσεων από Κρητικούς συμφοιτητές του. «Εκτιμώ ότι πράγματι η κατάσταση δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στο παιδί» δηλώνει ο Νομικός Σύμβουλος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», που διεξήγαγε την έρευνα.

Τις επόμενες ημέρες, μετά την απομάκρυνση του διευθυντή της σχολής, αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο των καθηγητών με θέμα την επιβολή κυρώσεων στους σπουδαστές που εμπλέκονται στις επιθέσεις.

Πολιτικές διαστάσεις στην τραγωδία

Μετά την είδηση του θανάτου, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλενα Ακρίτα δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook ένα νέο οργισμένο μήνυμα: «Έγκλημα ή αυτοκτονία; Αν ισχύει το δεύτερο, όσοι οδήγησαν τον Βαγγέλη στον θάνατο δεν είναι δολοφόνοι; “Μα από την κόλασή μου, σου φωνάζω: Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω” (Γαλάτεια Καζαντζάκη). Βαγγέλη μου, τη γαλήνη που έψαχνες, έπρεπε να τη βρεις στη ζωή. Όχι στον θάνατο, αγόρι μου… Όχι έτσι, ψυχή μου…».

Κατά τη διάρκεια των ερευνών τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει η καταγγελία της Έλενας Ακρίτα ότι προβεβλημένος βουλευτής από την Κρήτη παρενέβη προκειμένου να μην αποβληθούν από τη σχολή οι «βασανιστές» του Βαγγέλη Γιακουμάκη, με τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης να «σηκώνει το γάντι».

Ο κ. Πανούσης, απαντώντας στη γνωστή δημοσιογράφο, ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος με το οποίο εξελέγη ο εν λόγω βουλευτής να τον αποβάλει. 

Ακολούθησε κοινή ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη και Γιάννη Κεφαλογιάννη προς τον υπουργό, τον οποίο κάλεσαν να δώσει εξηγήσεις για  την πορεία των ερευνών, ενώ και οι ίδιοι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά σε ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικού προσώπου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, με επιστολή του προς τις εισαγγελικές αρχές, ζητεί την άμεση κλήση για κατάθεση της κ. Έλενας Ακρίτα αναφορικά με τα όσα αναφέρει στη δημόσια επιστολή της.

Παράλληλα, μιλώντας στο zougla.gr, ο κ. Μιχελογιαννάκης ζήτησε να ξεκαθαρίσει το μυστήριο, ενώ απαίτησε από την κ. Ακρίτα να απολογηθεί για την επιστολή της, σε περίπτωση που δεν διαθέτει στοιχεία για την εμπλοκή πολιτικού προσώπου.

Τις φήμες που δημιουργήθηκαν γύρω από το όνομά του θέλησε, εξάλλου, να διαλύσει ο πρώην βουλευτής Χανίων της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος, μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα flashnews.gr, παραδέχτηκε ότι είχε κατά το παρελθόν επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους της Γαλακτοκομικής Σχολή Ιωαννίνων. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η παρέμβασή του αφορούσε άλλη περίπτωση από το δράμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

«Δεν γνωρίζω αν αυτό το παιδί ανήκει στην ομάδα αυτή που εκφόβιζε τον Γιακουμάκη. Η περίπτωση, εξάλλου, τότε δεν αφορούσε σε εκφοβισμό. Εγώ πήγα να βοηθήσω μια οικογένεια που δεν είχε χρήματα. Προσπάθησα να βοηθήσω ένα συγκεκριμένο άτομο που θα αναγκαζόταν να βρει άλλο δωμάτιο να διαμένει. Δεν παρενέβην για παρέα φοιτητών. Εγώ πιστεύω ότι κάτι άλλο έχει υπόψιν της η κ. Ακρίτα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χανιώτης πολιτικός.

Θρήνος και στο διαδίκτυο 

Η σελίδα στο Facebook «Βοηθήστε να βρεθεί ο Βαγγέλης Γιακουμάκης» έχει γεμίσει με συλλυπητήρια μηνύματα φίλων και αγνώστων για τον άδικο χαμό του.

«Ένα πολύ άσχημο τέλος, που δεν σου άξιζε, Βαγγέλη. Θα τιμωρηθούν όμως, αγόρι μου, αν όχι από τη Δικαιοσύνη, θα τιμωρηθούν από τον κόσμο. Σήμερα δεν θρηνεί μόνο η μανούλα σου: σήμερα κλαίει όλη η Ελλάδα. Εύχομαι να ησυχάσει η ψυχούλα σου, παλικάρι μου, να ηρεμήσεις. Καλό παράδεισο, αγόρι μου».

«Καλό παράδεισο! Η ψυχούλα σου να βρει γαλήνη και να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

«Σήμερα πενθεί όλη η Ελλάδα γιατί ο Βαγγέλης έγινε το παιδί της καρδιάς μας. Το δικό μας παιδί, που αν και δεν γνωρίζαμε το αγαπήσαμε, το πονέσαμε και αγωνιούσαμε γι’ αυτό. Βαγγελάκη, σίγουρα βρήκες γαλήνη από τον μάταιο τούτο κόσμο που τόσο σε πόνεσε αλλά και τόσο σε αγάπησε. Καλό παράδεισο λοιπόν, άγγελε. Γιατί είσαι άγγελος! Συλλυπητήρια σε όλους».

«Σήμερα δεν θρηνεί μόνο η οικογένεια του Βαγγέλη, αλλά όλη η Ελλάδα. Μπορεί πολλοί από εμάς να μη γνωρίσαμε αυτό το παιδί, αλλά η υπόθεση της εξαφάνισής του μπήκε στα σπίτια όλων μας. Όταν στέλνεις το παιδί σου να σπουδάσει, κάνεις όνειρα για το μέλλον του και ποτέ δεν φαντάζεσαι τέτοια δραματική κατάληξη. Καλό σου ταξίδι, Βαγγέλη, και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια. Ποτέ γονιός να μη νιώσει αυτόν τον πόνο που αυτοί οι γονείς νιώθουν. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα του και πιστεύω ότι θα υπάρξει Θεία Δίκη για ό,τι πραγματικά έγινε».

«Καλό ταξίδι, όμορφό μου αγοράκι. Να αναπαυτεί η ψυχούλα του μαζί με τους αγγέλους. Τώρα σε αυτούς τους γονείς, τι να πούμε; Δεν μπορώ να πω τίποτα».

«Καλό ταξίδι, Βαγγέλη. Μπορεί να μη σε γνωρίσαμε ποτέ, αλλά με όλα αυτά ήταν σαν να σε ξέραμε από πάντα. Η ιστορία σου αποκάλυψε μια άλλη πλευρά της κοινωνίας. Ευαίσθητη, συνεσταλμένη, πονούσαμε όλοι για σένα παρά την κρίση και τα προβλήματα».

«Ακούστηκε πως δίπλα στη σορό βρέθηκε μαχαίρι. Ακόμη και αυτοκτονία να είναι, οι ηθικοί αυτουργοί πρέπει να πληρώσουν! Όποιοι και αν είναι αυτοί! Είτε τον εκφόβιζαν και ξεσπούσαν πάνω του, είτε με κάποιο τρόπο τον πίεζαν. Γι’ αυτό λέω, όποιοι και αν είναι, πρέπει να πληρώσουν! Καλό ταξίδι στο παιδί! Και ποτέ ξανά να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Ποτέ! Αντίο, Βαγγέλη!»

Πηγή φωτογραφιών/βίντεο: epirusgate.blogspot.gr/, cretapost.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης