Έπειτα από δύο εβδομάδες σιγής, το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει τα χαρτιά του σχετικά με το όρυγμα που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά, καθώς στις 13.00 αναμένεται να προβεί σε νέες ανακοινώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα για τον τύμβο Καστά και το εντυπωσιακό ταφικό μνημείοΟι ενδείξεις ότι κάτω από το δάπεδο μπορεί να υπάρχει ειδικός χώρος για υποδοχή μιας ή περισσότερων ταφών ενισχύονται, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το βάθος της κρύπτης ξεπερνά τα 2 μέτρα, ενώ οι διαστάσεις της αγγίζουν τα 8 τ.μ.

Τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς το μυστήριο μεγαλώνει, όσο προχωρεί η ανασκαφή σε αυτό το σπουδαίο μνημείο. Αρκετοί αρχαιολόγοι αναρωτιούνται: «Πρόκειται για κρύπτη που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της κατασκευής του μνημείου ή μήπως για αποθέτη που σκάφτηκε εκ των υστέρων για να τοποθετηθούν εκεί τα μάρμαρα, όπως το κεφάλι και φτερά των Σφιγγών»;

Πατήστε εδώ για να δείτε ψηφιακή αναπαράσταση του ψηφιδωτού της αρπαγής της Περσεφόνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να δείτε έγχρωμη αναπαράσταση από το εσωτερικό του ταφικού μνημείου

Πατήστε εδώ για να κάνετε μια βόλτα μέχρι τον τρίτο θάλαμο του τάφου

Μια τέτοια σκέψη υπονοεί ότι η δημιουργία του ορύγματος ίσως να συμπίπτει χρονικά με τη δημιουργία των σφραγιστικών τοίχων που «υψώθηκαν» για να προστατέψουν το μνημείο από βανδαλισμούς. Την άποψη για την ύπαρξη «αποθέτη» στον τρίτο θάλαμο είχε υποστηρίξει και η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις, όσον αφορά στο μέλλον των ανασκαφών, αίρονται μετά την ανακάλυψη του ορύγματος και μαζί τους η οποιαδήποτε αμφιβολία ότι ο τάφος μπορεί να μην είχε συληθεί από τυμβωρύχους. Το θέμα είναι, όμως, πότε και ποιοι εισέβαλαν στο μνημείο. Ο τύμβος μπήκε στο στόχαστρο τυμβωρύχων περισσότερες από μία φορές; Πότε σφραγίστηκε; Πώς βρέθηκε η πόρτα κάτω από το δάπεδο; Η αμμώδης επίχωση μπήκε από ανθρώπινο χέρι;

Οι προσδοκίες ωστόσο δεν μειώνονται, καθώς στο παρελθόν έχει εντοπιστεί καμαροσκέπαστος μακεδονικός τάφος με υπόγεια κρύπτη, περίπου της ίδιας εποχής, όπου γίνονταν ταφές. Την ίδια στιγμή, δεν έχουν τέλος τα στοιχήματα για τον ένοικο του τάφου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται νέες τοπογραφικές έρευνες για την απεικόνιση του τύμβου.

«Η Αμφίπολη δεν έχει τελειώσει ακόμη…»

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε στον τύμβο Καστά και στο ταφικό μνημείο μέσα στο οποίο βρέθηκαν -μεταξύ άλλων- Καρυάτιδες, Σφίγγες και ψηφιδωτές μορφές.

«Η Αμφίπολη είναι κάτι συγκλονιστικό. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό αφήγημα» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας«Η Αμφίπολη είναι κάτι συγκλονιστικό. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό αφήγημα. Οφείλουμε να μην την αντιμετωπίζουμε με απληστία εικόνων» είπε, προσθέτοντας ότι «η Αμφίπολη δεν έχει ακόμη τελειώσει και οι εργασίες συνεχίζονται στο όρυγμα του τέταρτου χώρου».

Παράλληλα, ο κ.Τασούλας επεσήμανε ότι «υπάρχει ψάξιμο, σοβαρή δουλειά, ανάλυση και, προφανώς, μία προσδοκία».

Από τη μεριά της, η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη ανέφερε πως «πρόκειται για καταπληκτική οικουμενική ανασκαφή που όμοιά της δεν υπάρχει. Δίνει χαρά όχι μόνο στους αρχαιολόγους, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Αμφίπολη πατώντας εδώ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης