Την τρισδιάστατη απεικόνιση του τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη, επιχειρεί ομάδα του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, που μετέβη την Τετάρτη στην περιοχή.

«Έγιναν οι πρώτες δοκιμές από την ομάδα του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι εργασίες της θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την απεικόνιση του τύμβου θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική της γεωμαγνητικής ή γεωφυσικής διασκόπησης, καθώς, στόχο της αποτελεί η εξακρίβωση εάν στον λόφο βρίσκονται κι άλλα ταφικά μνημεία, τη στιγμή που μερίδα αρχαιολόγων εκτιμά ότι η περιοχή δεν έχει «μαρτυρήσει» όλα της τα «μυστικά».

«Μέχρι σήμερα η ανασκαφή στο μνημείο έχει προχωρήσει σε βάθος 25 μέτρων, σε έναν τύμβο που η περίμετρός του έχει μήκος εκατοντάδες μέτρα», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας. 

«Το ενδιαφέρον είναι η συνεργασία μας με το Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας – Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε τρισδιάστατη αποτύπωση του τύμβου. Το πρόγραμμα του Πολυτεχνείου θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Χθες έγιναν οι πρώτες δοκιμές στην περιοχή», προσέθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι «το σκάψιμο συνεχίζεται», υπογραμμίζοντας ότι «δεν γνωρίζουμε προ το παρόν πού φθάνει το όρυγμα».

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα βρεθεί κάτι και τι θα είναι αυτό. Ποιος από όλους αυτούς που σήμερα μιλάνε μας είχε πει για Καρυάτιδες, για τα βάθρα τους, για το ψηφιδωτό, γι’ αυτά τα υπέροχα μαρμάρινα θυρόφυλλα; Αυτή η θύρα ζυγίζει 3,5 τόνους και έχει πάχος 17 εκατοστών. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης