Οι υψηλές σε λιπαρά και χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες, καθώς και αυτές με χαμηλά λιπαρά και υψηλούς υδατάνθρακες φαίνεται πως βοηθούν στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα φαίνεται πως μόνο οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε λιπαρά οδηγούν μακροπρόθεσμα σε βελτίωση της διάθεσης.

Μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά, καθώς και η συμβατική, υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά, είναι εξίσου αποτελεσματικές για την επιτυχία της απώλειας βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους, αναφέρει η έρευνα.

Ωστόσο, η συμβατική δίαιτα που ήταν υψηλή σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά φάνηκε να έχει περισσότερο θετική επίδραση στη διάθεση σε σύγκριση με τη διατροφή με χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων και υψηλά λιπαρά. Τα αποτελέσματα αυτά φάνηκαν από τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της δίαιτας.

Μετά τις πρώτες 8 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έδειξαν βελτίωση της διάθεσης, η οποία διήρκεσε μόνο στην ομάδα που ακολούθησε τη χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα. Ένα χρόνο αργότερα, η διάθεση των εθελοντών της ομάδας υψηλών λιπαρών επέστρεψε στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την έναρξη της δίαιτας.

Ωστόσο. ο ακριβής μηχανισμός για τις επιπτώσεις στη διάθεση που παρατηρήθηκε παραμένει άγνωστος σε μεγάλο βαθμό. Επομένως, η αρνητική διάθεση μπορεί να ενισχύσει τη λαιμαργία και αυτό υποδεικνύει ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας πολύ χαμηλών ποσοτήτων υδατανθράκων, για διάστημα μεγαλύτερο του έτους, μπορεί ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις στη διατήρηση των διατροφικών συνηθειών και της απώλειας βάρους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine.»