Τα όσπρια είναι κατηγορία με εξαιρετική θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αδιάλυτες και κυρίως διαλυτές φυτικές ίνες, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.
Αποτελούν ιδανική πηγή πρωτεΐνης, χωρίς την παρουσία κορεσμένων λιπαρών. Επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης. Είναι χορταστική διατροφική επιλογή, χωρίς να προσδίδει πολλές θερμίδες. Η θερμιδική αξία της φακής, των ρεβιθιών και των φασολιών είναι στα ίδια επίπεδα και αντιστοιχεί σε 350 θερμίδες ανά 100γρ., ενώ ο αρακάς και η φάβα αποδίδουν περίπου 85 θερμίδες ανά 100γρ. Τα όσπρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, σε σούπες, βραστά φαγητά, σαλάτες, πουρέ και άλλα. Πριν από το μαγείρεμα τα όσπρια θα πρέπει να τα πλένετε καλά.
