Τον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότερες γυναίκες σταματούν να τρώνε κρέας και δηλώνουν χορτοφάγοι. Κάτι η μόδα, κάτι η προσπάθεια να χάσουν βάρος, κάτι η χοληστερίνη και λοιπά προβλήματα υγείας, η χορτοφαγία βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς.
Εδώ όμως γεννώνται ερωτήματα, όπως η ολοκληρωτική απουσία του κρέατος από τη διατροφή μας δεν στερεί από τον οργανισμό μας τις απαραίτητες πρωτεΐνες;
Ο κ. Σαμανίδης απαντά : «Οι πρωτεϊνικές απαιτήσεις μπορούν να καλυφθούν με σωστή επιλογή και συνδυασμό φυτικών τροφίμων, τα οποία δίνουν επαρκή συμπληρωματικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα. Όπως ρύζι με όσπρια ή με σιτάλευρο και σόγια ή με γάλα». Επίσης, η πρωτεΐνη σόγιας θεωρείται ισότιμη με τις ζωικές πρωτεΐνες.
Επειδή όμως, η φυτοφαγική δίαιτα συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες παθολογικές καταστάσεις όπως: παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, δυσκοιλιότητας, σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ και για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, αν όντως πιστεύετε ότι μπορείτε να ακολουθήσετε μια τέτοια δίαιτα, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Κάντε κάποιες εξετάσεις και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή. Φυτοφάγος δεν είναι η γυναίκα που τρέφεται με μαρουλόφυλλα και ένα μήλο την ημέρα. Βρείτε συνταγές χωρίς κρέας και μαγειρέψτε κάθε ημέρα.
