Πόσες από εσάς λατρεύετε τη ζάχαρη και για αυτό δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε ένα γλυκό, σε μία σοκολάτα ή ακόμα και σε έναν καφέ με μπόλικη ζάχαρη. Σίγουρα είστε πολλές γιατί πώς να το κάνουμε η ζάχαρη είναι ο γλυκός μας πειρασμός που δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Ωστόσο, πολλοί είναι οι λόγοι που μας κάνουν να μην την προτιμούμε και έτσι να ενοχοποιείται αυτή η γλυκιά απόλαυση.
Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε γιατί δεν πρέπει να την ενοχοποιούμε και γιατί δεν πρέπει να την πετάξουμε τελείως από την ντουλάπα μας.
Οι πιο πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι η ζάχαρη παχαίνει.
Κι όμως, αυτό δεν ισχύει, αν σκεφτούμε ότι το 1 γρ. ζάχαρης και άλλων υδατανθράκων αντιστοιχεί σε 4 μόνο θερμίδες (όπως και οι πρωτεΐνες), αντίθετα με το 1 γρ. λιπαρών που αντιστοιχεί σε 9 θερμίδες.
Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι το πρώτο πράγμα που συμβουλεύουν οι διαιτολόγοι σε όλους όσους θέλουν να ξεκινήσουν μια δίαιτα, είναι να κόψουν αμέσως τα γλυκίσματα.
Κι αυτό γιατί σχεδόν όλα τα γλυκά προϊόντα διατροφής περιέχουν τεράστιες ποσότητες λιπαρών.
Την άποψη αυτή έρχονται να δυναμώσουν πρόσφατες έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι θερμίδες των υδατανθράκων χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό τελείως διαφορετικά σε σχέση με τις θερμίδες που προέρχονται από τα λίπη.
Οι τελευταίες συσσωρεύονται κατευθείαν στα κύτταρα, ενώ οι περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες μετατρέπονται σε γλυκόζη, που είναι το βασικό καύσιμο για τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας.
Σύμφωνα με κάποια νέα στοιχεία, είναι πιο εύκολο για κάποιον να χάσει βάρος ακολουθώντας μια δίαιτα με λίγα λιπαρά και πολλούς υδατάνθρακες, παρά μια διατροφή με λίγα λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες.
Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε κιλά, θα πρέπει να ξεχάσετε τη γεύση της σοκολάτας και του παγωτού, να κρατηθείτε μακριά από τα ζαχαροπλαστεία, προτιμώντας τη σκέτη ζάχαρη, το μέλι και φυσικά τα γλυκά φρούτα.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ζάχαρης για γυναίκες με μέτρια σωματική δραστηριότητα είναι 30 γρ., για γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης 40 γρ., ενώ για τους άντρες και τα άτομα που αθλούνται 60 γρ.
Ζάχαρη και Ενέργεια
Η ζάχαρη ή αλλιώς σακχαρόζη είναι ένας γλυκός υδατάνθρακας που βρίσκεται κυρίως στο ζαχαροκάλαμο, στο κοκκινογούλι, στα περισσότερα φρούτα, σε μερικά λαχανικά και σε διάφορες ουσίες φυσικής προέλευσης.
Η ζάχαρη σε διάφορες μορφές αποτελεί τη βασική πηγή συνεχούς ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου.
Οι θερμίδες που προέρχονται από τους υδατάνθρακες ή τα σάκχαρα ταχείας καύσης απελευθερώνουν ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο γρήγορα και βρίσκονται σε όλα τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, όπως στη σοκολάτα, στο μέλι, στα φρούτα (μπανάνα, ανανάς, δαμάσκηνο, βερίκοκο) και στα λαχανικά.
Από την άλλη πλευρά, οι υδατάνθρακες βραδείας καύσης ή τα άμυλα μετατρέπονται σε ενέργεια πιο αργά και σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς απότομες μεταβολές και βρίσκονται κυρίως σε αμυλώδεις τροφές, όπως τα δημητριακά, το ψωμί και τα όσπρια.
Οι συγκεκριμένες τροφές περιέχουν μικρές ή καθόλου ποσότητες χοληστερίνης και κορεσμένων λιπών, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη μείωση του ποσοστού της χοληστερόλης.
Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

