Μαζικές διαδηλώσεις παραλύουν σήμερα τη Σλοβενία, λόγω της γενικής απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα της χώρας, τα οποία διαμαρτύρονται ενάντια στα προτεινόμενα μέτρα λιτότητας.

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα ξεχύθηκαν στους δρόμους σε 11 πόλεις της χώρας, τα σχολεία παραμένουν κλειστά, τα νοσηλευτικά ιδρύματα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι πραγματοποιούν λευκή απεργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι περίπου 80.000-90.000 εργαζόμενοι συμμετέχουν στη γενική απεργία, που θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην ιστορία της Σλοβενίας.

Τα μέτρα λιτότητας για σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Γιάνεζ Γιάνσα, με τον προϋπολογισμό λιτότητας για το 2012 να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται περικοπές των δαπανών κατά 800 εκατ. ευρώ, κυρίως από μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα. Μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης είναι μείωση 5-10% στους μισθούς στο Δημόσιο και κατάργηση του φετινού επιδόματος αδείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σλοβενική κυβέρνηση εισηγήθηκε πακέτο γενικών περικοπών και εισήλθε σε διαπραγματεύσεις με συμβιβαστικές λύσεις, αλλά τα συνδικάτα εργαζομένων την κατηγορούν ότι τους έδωσε πολύ λίγο χρόνο για να αναλύσουν τις προτάσεις.

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων για τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχιστούν το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα δεν έχουν αισθανθεί τις συνέπειες της κρίσης και τα συνδικάτα εργαζομένων υποστηρίζουν ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα πλήξουν τους φτωχούς και ότι είναι άδικα για τους εργαζόμενους του Δημοσίου.

Από τα 32 συνδικάτα εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, τα 23 ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν στη γενική απεργία.

Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εργαζόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα υγείας, φαρμακοποιοί, αστυνομικοί, τελωνειακοί υπάλληλοι, πυροσβέστες και κτηνίατροι συμμετέχουν στην απεργία. Κλειστές είναι σήμερα οι πόρτες μουσείων και γκαλερί.

Η εφημερίδα «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας αναφέρει σε σχόλιο ότι η κυβέρνηση Γιάνσα αποφάσισε να σβήσει με «βενζίνη» τη «φωτιά» που προκάλεσαν η κρίση και ο δανεισμός, επειδή δεν μειώνει μόνο τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά καταργεί δικαιώματα, όπως τα επιδόματα για τους ανέργους, τα επιδόματα αδείας και τις άδειες τοκετού.

Η απεργία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την εκτίμηση του σχολιαστή, αποτελεί την αρχή «αποφασιστικής σύγκρουσης για τη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους», επειδή δεν πρόκειται για απεργία μίας συγκεκριμένης ομάδας εργαζομένων, αλλά για απεργία με στόχο να αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση Γιάνσα «θέλει να αποξηλώσει το κράτος κοινωνικής ευημερίας υπό τις οδηγίες των Βρυξελλών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης