Άρχισε η δίκη της πρώην προέδρου της Αργεντινής

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 05:43
Άρχισε η δίκη της πρώην προέδρου της Αργεντινής

Άρχισε την Τρίτη η δίκη της πρώην προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ για μια υπόθεση διαφθοράς, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η 66χρονη πολιτικός κατηγορείται για ευνοιοκρατική μεταχείριση του επιχειρηματία Λάσαρο Μπάες στη Σάντα Κρους, επαρχία που αποτελεί οχυρό της: συγκεκριμένα ότι φρόντισε να του ανατεθούν 51 δημόσιες συμβάσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της προεδρίας της (2007-2015).

Ο Μπάες φέρεται επίσης να απολάμβανε προνόμια επί των ημερών του εκλιπόντος προκατόχου και συζύγου της Φερνάντες ντε Κίρσνερ, του Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007).

Οι εισαγγελείς επισημαίνουν ότι οι συμβάσεις υπεγράφησαν με τιμές υψηλότερες των δίκαιων και ότι κάποια από τα δημόσια έργα δεν εκτελέστηκαν ποτέ.

Η Φερνάντες ντε Κίρσνερ είναι αντιμέτωπη με αρκετές ακόμη έρευνες για διαφθορά, όμως αυτή είναι η πρώτη που έφθασε στις δικαστικές αίθουσες.

Οι συνήγοροι της κεντροαριστερής πρώην προέδρου υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως επιφύλαξε ευνοιοκρατική μεταχείριση σε οποιονδήποτε. Η ίδια η Φερνάντες ντε Κίρσνερ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι ενορχηστρώνει τον πολιτικό διωγμό της.

«Αυτή είναι ακόμη μία πράξη του διωγμού με έναν και μόνο σκοπό: να οδηγηθεί μια πρώην πρόεδρος που εναντιώνεται σε αυτήν την κυβέρνηση στο εδώλιο όταν η εκστρατεία εν όψει των προεδρικών εκλογών θα βρίσκεται στην κορύφωσή της» κατήγγειλε η Φερνάντες ντε Κίρσνερ μέσω Twitter.

Πέραν της πρώην προέδρου, για την ίδια υπόθεση δικάζονται ο πρώην υπουργός Σχεδιασμού Χούλιο ντε Βίδο, άλλα πρώην κυβερνητικά στελέχη και ο Μπάες.

Η δίκη δεν αποκλείεται να ματαιώσει τις ελπίδες της Φερνάντες ντε Κίρσνερ να εκλεγεί αντιπρόεδρος του Αλμπέρτο Φερνάντες, του άλλοτε γενικού γραμματέα της προεδρίας επί των ημερών της στην εξουσία. Οι δυο τους δεν είναι συγγενείς, αλλά πρόκειται για απλή συνωνυμία.

Η πρώην πρόεδρος είναι το τρέχον διάστημα εκλεγμένη στη Γερουσία, κάτι που την προστατεύει από τη σύλληψη, αλλά όχι από την προσαγωγή της σε δίκες. Εάν καταδικαστεί για την υπόθεση Μπάες, αντιμετωπίζει ποινή έως και 10 χρόνια κάθειρξη, αλλά θα φυλακιστεί μόνο εάν αυτή επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και το κοινοβούλιο της Αργεντινής αποφασίσει να αρθεί η ασυλία της.

Στην περίπτωση που η Φερνάντες ντε Κίρσνερ εκλεγεί αντιπρόεδρος, θα πρέπει να παυθεί με κοινοβουλευτική διαδικασία για να οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες και η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ θεωρείται το τελευταίο διάστημα πως έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές, καθώς η δημοτικότητα του Μάκρι δέχθηκε βαρύ πλήγμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη λατινοαμερικανική χώρα. Όμως, η δίωξη της πρώην προέδρου ενδέχεται να παίξει ρόλο.

Η δίκη της Φερνάντες ντε Κίρσνερ αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2020.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 05:43