Άσχημα τα νέα για την υποψήφια Νάνσι Πελόζι. Δυστυχώς, παρουσιάστηκε άλλος ένας Δημοκρατικός που έχει απειλήσει να ψηφίσει στην ψηφοφορία της ολομέλειας κατά της ίδιας για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχολιάζει το «Politico».

Η εξέλιξη αυτή προσθέτει μια θετική δυναμική στην υποψηφιότητα της Πελόζι, λίγα 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή της πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημοκρατικός Στίβεν Λιντς είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ένας από τους 16 παλιούς και νέους βουλευτές που είχαν υπογράψει μία επίσημη επιστολή, υποσχόμενοι ότι θα καταψηφίσουν την υποψηφιότητα της Πελόζι στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια του σώματος, στις 3 Ιανουαρίου.

Ο Λιντς δήλωσε χθες ότι θα υποστηρίξει την Πελόζι στην ψηφοφορία αυτή, για τη θετική έκβαση της οποίας απαιτούνται 218 ψήφοι.

Από την άλλη μεριά, οι υποστηρικτές της Πελόζι τονίζουν ότι μία αρνητική ψήφος για την προεδρική υποψηφιότητά της, στην ουσία, θα λειτουργήσει ως ψήφος υποστήριξης ενός Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου. Η θέση αυτή εξελίσσεται σε ένα κεντρικό πολιτικό επιχείρημα για το στρατόπεδο της Πελόζι, καθώς πλησιάζει η διεξαγωγή της εσωκομματικής ψηφοφορίας, αλλά και στον ορίζοντα της σημαντικής ψηφοφορίας στην ολομέλεια του σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λιντς φαίνεται να υιοθετεί το παραπάνω πολιτικό επιχείρημα κι όχι να υπαναχωρεί της αρχικής αντίθεσής του στην προεδρική υποψηφιότητα της Πελόζι.

«Εάν προκύψει μία επιλογή μεταξύ ενός Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου και της Νάνσι Πελόζι είναι προφανές ότι θα υποστηρίξω τη Νάνσι Πελόζι» δήλωσε ο Λιντς σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. «Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο να χάσουμε την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κινδυνεύουμε να έχουμε μια επανεκλογή του Τραμπ για ακόμη μία τετραετία, στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί δεν προσφέρουν μία νέα κατεύθυνση στο Δημοκρατικό Κόμμα» τόνισε.

Κατά τη μεθαυριανή μυστική ψηφοφορία η Πελόζι πρέπει να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυτό θα το επιτύχει με σχετική ευκολία, ανοίγοντας τον δρόμο για την ψηφοφορία της 3ης Ιανουαρίου στην ολομέλεια του σώματος.

Το 2016, 63 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών ψήφισαν κατά της υποψηφιότητάς της για την ηγεσία της μειοψηφίας στην κοινοβουλευτική ομάδα και μόλις τέσσερα μέλη στην ψηφοφορία της ολομέλειας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Πελόζι φάνηκε να ισχυροποιεί την υποψηφιότητά της για τη μεθαυριανή ψηφοφορία. Πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών έπεισε τον Δημοκρατικό Μπράιαν Χίγκινς, πρώην επικριτή της Πελόζι, να αλλάξει τη στάση του σχετικά με την υπόσχεσή του, να την καταψηφίσει στην ολομέλεια.

Ο ίδιος, τελικά, υποστήριξε την υποψηφιότητά της για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά τη θετική στάση της Πελόζι για την υποστήριξη του τομέα της υγείας, αλλά και των προτάσεων για την ανανέωση και την κατασκευή νέων υποδομών στις ΗΠΑ, που υποστηρίζει ο ίδιος.

Η Πελόζι εξασφάλισε, επίσης, την υποστήριξη της Μάρσιας Φατζ, μέλους του Δημοκρατικού Κόμματος και της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στο Οχάιο, η οποία (αρχικά) σκέφτηκε το ενδεχόμενο να θέσει προεδρική υποψηφιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων απέναντι στην Πελόζι. Η Φατζ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση της εσωκομματικής αντίστασης κατά της Πελόζι, που ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, για 16 χρόνια.

Από τη μεριά της, η Πελόζι προσέφερε στη Φατζ την προεδρία της υπο-Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις εκλογές.

Παράλληλα, η Πελόζι κινείται προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης μιας πιο σιωπηρής ομάδας επικριτών της, που θα μπορούσαν να της προκαλέσουν πρόβλημα στην ψηφοφορία της ολομέλειας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, θα συναντηθεί αύριο το βράδυ με την Ομάδα Επίλυσης Προβλημάτων, μία δικομματική ομάδα βουλευτών που απείλησε να την καταψηφίσει στην ολομέλεια και στην περίπτωση που η Πελόζι δεν δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στα μέλη της.

Στη συνάντηση αυτή θα λάβει επίσης μέρος κι ο Δημοκρατικός Τζιμ ΜακΓκόβερν, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την προεδρία στην Επιτροπή Εσωτερικού Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ομάδα αυτή προειδοποίησε για τη στάση της την Παρασκευή, έπειτα από προηγούμενη συνάντηση που είχε με την Πελόζι, χωρίς ωστόσο να λάβει διαβεβαιώσεις για μεταρρυθμίσεις από τη σημερινή ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών.

«Θα ψηφίσουμε έναν προεδρικό υποψήφιο που υποστηρίζει “την αλλαγή των κανόνων κατά της στασιμότητας» ανέφερε η ομάδα, με τη συμμετοχή εννέα Δημοκρατικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, προσθέτοντας: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα εμπόδιο στις συνομιλίες μας κι έτσι δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ηγέτιδα Πελόζι για πρόεδρο την περίοδο αυτή, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ίδια, αλλά κι άλλους, με την ελπίδα να επιτύχουμε συναίνεση για την αλλαγή συγκεκριμένων κανόνων, ώστε να υπάρξει πιο δικομματική και λογική αίσθηση διακυβέρνησης».

Η πρόθεση του Λιντς ότι θα μπορούσε να ψηφίσει την Πελόζι, ώστε να μη θεωρηθεί ότι υποστηρίζει έναν Ρεπουμπλικάνο στην ψηφοφορία της ολομέλειας, σηματοδοτεί την ετοιμότητά του να την ψηφίσει στην περίπτωση που η ίδια κερδίσει τη μεθαυριανή εσωκομματική ψηφοφορία.

Το γραφείο του δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού ή διευκρίνισης της θέσης του, παρά το γεγονός ότι από την τηλεοπτική του δήλωση διαφάνηκε ότι η απόφασή του δεν τον ικανοποιεί: «Εάν το πρόσωπο του κόμματός μας είναι η Νάνσι Πελόζι, τότε με όλο τον σεβασμό νομίζω ότι θα χάσουμε ξανά τη Βουλή των Αντιπροσώπων» είχε δηλώσει ο Λιντς υποστηρίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί χρειάζονται μία περισσότερο κεντρώα προσέγγιση, η οποία θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους στις μεσοδυτικές πολιτείες και τους βιομηχανικούς εργάτες.

Πηγή: ΑΠΕ, Politico

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης