Αιθιοπία: Ο στρατός μπλόκαρε τον δρόμο των προσφύγων από το Τιγκράι προς το Σουδάν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020, 00:17
Αιθιοπία: Ο στρατός μπλόκαρε τον δρόμο των προσφύγων από το Τιγκράι προς το Σουδάν

Ο στρατός της Αιθιοπίας μπλόκαρε τους κυριότερους οδικούς άξονες που οδηγούν στο Σουδάν, εμποδίζοντας τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στο Τιγκράι, να φτάσουν στη γειτονική χώρα.

Την καταγγελία αυτή έκαναν πρόσφυγες που αφίχθησαν την Πέμπτη στο συνοριακό φυλάκιο του Λούγκντι, στο ανατολικό Σουδάν.

«Ο αιθιοπικός στρατός έκοψε τον δρόμο που οδηγεί στα σύνορα με το Σουδάν, στο ύψος της κοινότητας Χουμέρα (20 χιλιόμετρα από τη μεθόριο) και εκείνοι που επιδιώκουν να φτάσουν στο Σουδάν πρέπει να αποφύγουν τον κεντρικό δρόμο και να περάσουν από τα χωράφια, χωρίς να τους δουν οι στρατιώτες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τεσφάι Μπουρχάνο, ένας από τους ανθρώπους που έφτασαν στο Λούγκντι.

Την Πέμπτη, το φυλάκιο ήταν άδειο και κανένας Αιθίοπας στρατιώτης δεν φαινόταν εκεί γύρω. Ο δημοσιογράφος του Πρακτορείου είδε περίπου πρόσφυγες να διασχίζουν τα σύνορα.

Ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στο Σουδάν έχει μειωθεί πολύ εδώ και μία εβδομάδα, με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Την Τετάρτη η υπηρεσία αυτή έκανε λόγο για 718 αφίξεις, από 3.813 στις 21 Νοεμβρίου.

Ένας Σουδανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη μείωση αυτή, χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι 42.651 πρόσφυγες έφτασαν στο Σουδάν αφότου ξέσπασαν οι μάχες στο Τιγκράι και το 70% από αυτούς πέρασαν από τη Χαμνταγίτ, στη σουδανική επαρχία Κασάλα.

Στο Τιγκράι μαίνονται σφοδρές μάχες αφότου ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ έδωσε εντολή να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση, κατηγορώντας τους ηγέτες της επαρχίας, τα στελέχη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι, ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ότι επιτέθηκαν σε δύο στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020, 00:17