Περισσότερες από εκατό προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο ελβετός σκηνοθέτης Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο βρετανός Κεν Λόουτς και γάλλος Κώστας Γαυράς, απευθύνουν έκκληση για κινητοποίηση «ώστε να μην αφεθεί να πεθάνει» ο ουκρανός κινηματογραφιστής Ολεγκ Σεντσόφ, που κρατείται στην Ρωσία και πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και τρεις μήνες.

«Την ώρα που η κατάσταση της υγείας του φαίνεται ότι επιδεινώνεται επικίνδυνα από την μία μέρα στην άλλη, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε. Και γρήγορα», γράφουν σε άρθρο τους στον εφημερίδα Le Monde οι υπογράφοντες απευθυνόμενοι στην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανσουάζ Νισέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ολεγκ Σεντσόφ, ο οποίος αντιτάχθηκε στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία του 2014, βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο δικηγόρος του Ντμίτρι Ντενζέ, εξηγώντας ότι έχει χάσει 30 κιλά και αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι «ικανοποιητική», έπειτα από την τρίμηνη απεργία πείνας.

«Αν δεν κάνουμε κάτι, θα ισοδυναμεί με το να αφήσουμε τον Ολεγκ Σεντσόφ να πεθάνει. Θα ισοδυναμεί με την απεμπόληση των αξιών και των αρχών μας, αυτών που υπερασπιζόμαστε και αυτού που είμαστε. Θα σήμαινε ότι κάποιος μπορεί να χάσει την ζωή του για τις ιδέες του, τις απόψεις και τις θέσεις του. Η μεταχείριση που υφίσταται αποτελεί προσβολή της ελευθερίας της σκέψης και της ελευθερίας της δημιουργίας. Δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε», αναφέρεται στο άρθρο που υπογράφεται επίσης από τους γάλλους σκηνοθέτες Μισέλ Χαζαναβίσιους, Ζακ Οντιάρ, τον αμερικανό Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και τον βέλγο Ζαν-Πιερ Νταρντέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γίνεται επείγον και αναγκαίο για την Ρωσία να βρει μία λύση όχι μόνο ανθρωπιστικού χαρακτήρα, αλλά επίσης πολιτικού χαρακτήρα, για την κατάσταση αυτή. Οχι μόνο η Γαλλία -ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει διατυπώσει πολλές προτάσεις στις οποίες ο πρόεδρος Πούτιν έχει δεσμευθεί να απαντήσει- αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τον ΟΗΕ, πρέπει να κινητοποιηθούν για τον Ολεγκ Σεντσόφ και για να δοθούν απαντήσεις».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσε την Παρασκευή «πολλές προτάσεις», το περιεχόμενο των οποίων δεν αποκαλύφθηκε, στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε «να δοθεί κατά επείγοντα τρόπο μία ανθρωπιστική λύση» για τον σκηνοθέτη.

Ο Ολεγκ Σεντσόφ έχει καταδικασθεί σε 20χρονη στέρηση της ελευθερίας για «τρομοκρατία» και «διακίνηση όπλων» σε μία δίκη που η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «σταλινική».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης