Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαθέσει το 2023 επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ στους δήμους και τις κοινότητες ως έκτακτη βοήθεια για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων.

Οι αποφάσεις σχετικά με το σύστημα κατανομής του προσφυγικού κόστους αναβλήθηκαν ξανά καθώς, παρά την πολύωρη διάσκεψη των κρατιδιακών κυβερνήσεων με την καγκελαρία και τα εκατέρωθεν τελεσίγραφα, δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «μεγάλη πρόκληση», λόγω της αύξησης του αριθμού των προσφύγων.

Χαρακτήρισε «καλή και εποικοδομητική» τη συνάντησή του με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

Ικανοποίηση με επιφυλάξεις εξέφρασαν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ και της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επιπλέον δισεκατομμύριο βοήθειας «είναι σημαντικό, αλλά δε λύνει το θεμελιώδες ερώτημα του πώς θα κατανεμηθεί το βάρος στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Βάιλ, ενώ ο κ. Βουστ πρόσθεσε ότι τα χρήματα δεν επαρκούν, καθώς πρόκειται για εφάπαξ χρηματοδότηση.

Καγκελαρία και κρατίδια βρίσκονται για μήνες σε ανοιχτή αντιπαράθεση σχετικά με το σύστημα κατανομής του οικονομικού βάρους της φιλοξενίας και της ενσωμάτωσης των προσφύγων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν το ενδιάμεσο καθεστώς την 23η Ιουνίου, με στόχο να ληφθούν οριστικές αποφάσεις την 23η Νοεμβρίου.

Ο κ. Σολτς, αναφερόμενος στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων, σημείωσε ακόμη ότι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων με γειτονικές χώρες. «Είναι σημαντικό να φυλάμε καλά τα σύνορά μας», τόνισε.

«Μπορούμε ευχαρίστως να διαφωνήσουμε για τα χρήματα, αλλά το να διαφωνούμε για τους πρόσφυγες είναι επιβλαβές για όλους τους δημάρχους (…) βοηθά μόνο την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)», δήλωσε η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου – Πομερανίας Μανουέλα Σβέσιγκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης