«Η ιστορία της χώρας ξηλώνεται από την απομάκρυνση των ωραίων αγαλμάτων»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017, 04:16
«Η ιστορία της χώρας ξηλώνεται από την απομάκρυνση των ωραίων αγαλμάτων»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αμερικανικός πολιτισμός και η ιστορία της χώρας «κατακομματιάζονται» από την απομάκρυνση των «ωραίων αγαλμάτων και μνημείων» που τιμούν προσωπικότητες των Νοτίων.

«Θλίβομαι που βλέπω την ιστορία και τον πολιτισμό της μεγάλης χώρας μας να κατακομματιάζονται από την απομάκρυνση των πανέμορφων αγαλμάτων και μνημείων» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος. Με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά πήρε θέση στον δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε μετά τα βίαια επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας, όπου υπέρμαχοι της ανωτερότητας της λευκής φυλής είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για την αποκαθήλωση του αγάλματος ενός στρατηγού των Νοτίων στον Εμφύλιο Πόλεμο.

«Το κάλλος που αποσύρεται από τις πόλεις και τα πάρκα μας θα μας λείψει τρομερά και δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκατασταθεί!» έγραψε στη συνέχεια ο Τραμπ, προσέχοντας να μη χρησιμοποιήσει πουθενά τη λέξη «Συνομοσπονδία», η οποία παραπέμπει στις αποσχισθείσες Πολιτείες του Νότου την εποχή του Αμερικανικού Εμφυλίου (1861-65).

Πολλοί Αμερικανοί θεωρούν ότι τα μνημεία αυτά, τιμώντας τη Συνομοσπονδία, η οποία προκάλεσε τον πόλεμο διεκδικώντας το δικαίωμά της στη δουλοκτησία, εξυμνούν το ρατσιστικό παρελθόν. Άλλοι, ωστόσο, υπερασπίζονται το δικαίωμα του Νότου να τιμά την ιστορία του και πιστεύουν ότι η απομάκρυνση των αγαλμάτων ισοδυναμεί με «σβήσιμο» ενός τμήματος της αμερικανικής ιστορίας. Οι ιστορικοί επισημαίνουν, πάντως, ότι πολλά από αυτά τα μνημεία ανεγέρθηκαν κατά την περίοδο του φυλετικού διαχωρισμού ή ως αντίδραση στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960.

Την Τρίτη, σε μια θυελλώδη συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ εμφανίστηκε να παίρνει το μέρος εκείνων που υπερασπίζονται τα μνημεία. «Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον είχε σκλάβους (...) Θα απομακρύνουμε τα αγάλματά του; Και ο Τόμας Τζέφερσον; Θα απομακρύνουμε και τα δικά του; Είχε πολλούς σκλάβους» είπε αναφερόμενος στον πρώτο και τον τρίτο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ωστόσο, και οι δυο τους είχαν πεθάνει πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει ο Εμφύλιος.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017, 04:16