Η Ουάσινγκτον πιέζει για επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 09:43
Η Ουάσινγκτον πιέζει για επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου

Η επανεκκίνηση του διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου αποτελεί βασικό στόχο των ΗΠΑ, δήλωσε από το Βελιγράδι ο πρέσβης Ρίτσαρντ Γκρένελ, ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για το Κόσοβο.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Την Πέμπτη είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου στην Πρίστινα, όπου ζήτησε την άμεση άρση των δασμών για τα σερβικά προϊόντα που επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση Χαραντινάι.

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, αμέσως μόλις έφτασε στο Βελιγράδι, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη διαιώνιση του διαλόγου και πως θέλουν να υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατόν. «Διαισθάνομαι ότι υπάρχει θετική ενέργεια και στις δύο πλευρές, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα μου επιτρέψει να συνεχίσω τη μεσολάβηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν σημειωθεί πρόοδος. Εμείς δεν θέλουμε να χάνουμε τον χρόνο μας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντ Γκρένελ κατά την άφιξή του στο Βελιγράδι.

Κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο σχέδιο λύσης και ότι «οι δύο πλευρές μόνες τους θα πρέπει βρουν τη λύση που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών».

Ο διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ο οποίος ξεκίνησε το 2013 υπό την αιγίδα της Ε.Ε., διακόπηκε πριν από 14 μήνες, όταν η κυβέρνηση του Κοσόβου επέβαλε δασμούς ύψους 100% για τα προϊόντα από τη Σερβία. Οι ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ζήτημα του Κοσόβου, εκτιμώντας ότι η επίλυσή του θα μειώσει την επιρροή που έχει η Ρωσία στη Σερβία.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 09:56