Πολύς λόγος έγινε για το αν τελικά η σεισμική δόνηση των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που κατεγράφη στο βορειοανατολικό τμήμα της Β. Κορέας στις 11.57 το πρωί, τοπική ώρα (04.57 ώρα Ελλάδας), προκλήθηκε από πυρηνική δοκιμή.

Μπορεί η κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας να επιβεβαίωσε με καθυστέρηση τριών ωρών πως προχώρησε σε μια επιτυχημένη δοκιμή ατομικής βόμβας, ωστόσο η σύγκριση των δεδομένων, τα οποία κατεγράφησαν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους από τον ίδιο σεισμογράφο στην Κίνα, είχε ήδη αποκαλύψει το μυστικό της Πιονγκγιάνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, υπάρχει απεικόνιση δύο διαφορετικών δονήσεων, οι οποίες σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή (κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών του Πουνγκερί) με διαφορά περίπου 3,5 χρόνων η μία από την άλλη. Με μπλε χρώμα είναι η δόνηση που προκλήθηκε μετά τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας και με κόκκινο η σημερινή.

Η σύγκριση των δεδομένων δεν αφήνει περιθώρια ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή, καθώς τα όρια μεταξύ των χρωμάτων σχεδόν ταυτίζονται, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους φόβους της Ν. Κορέας και των Η.Π.Α. ότι η Πιονγκγιάνγκ έκανε τελικά πράξη την απειλή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Σεισμική δόνηση με… πυρηνικές προεκτάσεις, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013, 06:09

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης