Σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατεγράφη τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) στη Β. Κορέα, με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ να εκφράζουν την ανησυχία τους για σύνδεση του συγκεκριμένου γεγονότος με ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Σχεδόν τρεις ώρες μετά την εκδήλωση του σεισμού, η κρατική τηλεόραση της Β. Κορέας μετέδωσε ότι προχώρησε με επιτυχία στην τρίτη της πυρηνική δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε με «τέλειο και ασφαλές τρόπο» μέσα σε ειδική εγκατάσταση κάτω από την επιφάνεια της γης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρησιμοποιήθηκε μια μικρότερη πυρηνική συσκευή με μεγαλύτερη εκρηκτική δύναμη σε σχέση με το παρελθόν, η οποία δεν έχει καμία αρνητική συνέπεια στο περιβάλλον» μετέδωσε το KCNA. Η αντίδραση του Ο.Η.Ε. ήταν άμεση, με τον γενικό γραμματέα Ban Ki-moon να καταδικάζει τη δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς τη «καθαρή και σοβαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε.». Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εσπευσμένα στις 16.00 (ώρα Ελλάδας) για το συγκεκριμένο θέμα. 

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), αναμένεται να περάσει ψήφισμα το οποίο θα προβλέπει νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων που θα πλήξει ακόμα περισσότερο την καταβαραθρωμένη οικονομία της ασιατικής χώρας.

Τα σεισμικά κύματα «πρόδωσαν» την πυρηνική δοκιμή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) γνωστοποίησε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε πολύ κοντά στην περιοχή του Πουνγκερί,στο βορειοανατολικό τμήμα της Β. Κορέας -όπου στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί δύο πυρηνικές δοκιμές- και είχε εστιακό βάθος 1 χλμ..

Ο προβληματισμός των σεισμολόγων ήταν έντονος, καθώς το ιστορικό της συγκεκριμένης χώρας σε σεισμικές δονήσεις είναι αρκετά «φτωχό», σε αντίθεση με τη γειτονική Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να είναι συνηθισμένοι στους μεγάλους σεισμούς.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, oι πυρηνικές εκρήξεις μπορούν να δημιουργήσουν γεωλογικές δονήσεις, αλλά διαφέρουν από αυτές που προκαλούνται από σεισμό.

Αξιωματούχος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. είχε τονίσει σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), υπό τον όρο να τηρηθεί η ανωνυμία του, πως, εφόσον υπήρχε επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών, η Πιονγκγιάνγκ θα βρισκόταν αντιμέτωπη με νέες σκληρές οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες θα επιδείνωναν ακόμα περισσότερο το επισιτιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Τα Μ.Μ.Ε. στη Ν. Κορέα έκαναν λόγο για σεισμό στη γείτονα χώρα, ο οποίος οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα, ενώ το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap ανέφερε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».

«Ήταν πυρηνική δοκιμή»

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ν. Κορέας ξεκαθάρισε πως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η Β. Κορέα παραβίασε τη διεθνή νομοθεσία και προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή.

«Πιστεύουμε πως η Β. Κορέα πραγματοποίησε την τρίτη δοκιμή ατομικής βόμβας. Το μέγεθος του “τεχνητού” σεισμού καταδεικνύει ότι η έκρηξη ήταν πολύ πιο ισχυρή από τις δύο προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές. Εφόσον καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τέτοια δοκιμή, τότε θα έχουμε επαφές με τη διεθνή κοινότητα, για να απαντήσουμε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο» σημείωσε ο Kim Min-seok στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σεούλ.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το ίδιο υπουργείο ανέφερε ότι στις 11.57 το πρωί, τοπική ώρα (04.57 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) παρατηρήθηκε «ασυνήθιστη» σεισμική δραστηριότητα στο βορειοανατολικό τμήμα της Β. Κορέας, πολύ κοντά στο πεδίο πυρηνικό δοκιμών, η οποία είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε δοκιμή ατομικής βόμβας.

«Πιθανολογούμε πως η Β. Κορέα μπορεί να προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα από προηγούμενες περιπτώσεις» σημείωσε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ασφαλείας της Ν. Κορέας, Yoshihide Suga.

Από την πλευρά του, το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK μετέδωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ιαπωνίας θα συνεδριάσει εσπευσμένα μέσα στην ημέρα, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της χώρας.

Η Β. Κορέα είχε πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές το 2006 και το 2009, ύστερα από επιτυχημένες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, ενώ ήδη από τον Ιανουάριο είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε δοκιμή ατομικής βόμβας, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην κίνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στη χώρα.

Χαρακτηριστικά πυρηνικών δοκιμών της Β. Κορέας:

  • τοποθέτηση και πυροδότηση σε υπόγεια εγκατάσταση του Πουνγκερί
  • βόμβες πλουτωνίου
  • η πυρηνική δοκιμή, τον Οκτώβριο του 2006, παρήγαγε ενέργεια λίγο πιο κάτω από τους 1.000 τόνους δυναμίτιδας
  • η ισχύς της δεύτερης πυρηνικής δοκιμής (Μάιος του 2009) έφθασε τους 2.000 τόνους δυναμίτιδας. Ενδεικτικό της ενέργειας των δύο βομβών αποτελεί το γεγονός πως η αντίστοιχη της ατομικής βόμβας που έπεσε στις 6 Αυγούστου του 1945 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας ήταν ίση με 15.000 τόνους δυναμίτιδας

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αυτήν τη φορά είναι πολύ πιθανό το υλικό προς σχάση το οποίο χρησιμοποιήθηκε να είναι εμπλουτισμένο ουράνιο. Ειδικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Β. Κορέας διαθέτουν αρκετό πυρηνικό καύσιμο για την παρασκευή βομβών μικρής ισχύος, ωστόσο δεν έχουν την τεχνογνωσία για τη δημιουργία πυρηνικών κεφαλών.

Μέχρι στιγμής η κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας τηρεί σιγήν ιχθύος, την ίδια ώρα που ειδικοί επιστήμονες στις Η.Π.Α. υποστήριζαν ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή.

«Είναι πυρηνική δοκιμή. Το μέγεθος και το επίκεντρο δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάποια άλλη υπόθεση» εξήγησε ο διευθυντής του προγράμματος EANP στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών του Μοντερέυ της Καλιφόρνια.

Από την πλευρά του, το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο της Κίνας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για έκρηξη που να συνδέεται με τη δοκιμή ατομικής βόμβας, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ξεκαθάρισε πως «η δόνηση διαφέρει αισθητά από έναν “φυσιολογικό” σεισμό».

Χωριό που φαίνεται…

Μετά την επιτυχημένη εκτόξευση ενός πυραύλου που μετέφερε στο Διάστημα μετεωρολογικό δορυφόρο (11 Δεκεμβρίου 2012), η Πιονγκγιάνγκ είχε ξεκαθαρίσει πως σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή, παρά τις απειλές του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων.

Ήδη, ο νέος ηγέτης της B. Κορέας, Kim Jong – un, είχε τονίσει πως πρώτη του προτεραιότητα παραμένει η πολεμική ετοιμότητα του τέταρτου, σε μέγεθος, στρατού στον κόσμο, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται συνεχώς σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούσαν πως τα πλάνα που μετέδωσε πρόσφατα η κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας, με τον Kim Jong-un να προεδρεύει σε συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος στην Πιονγκγιάνγκ, αποτελούσαν προπομπό πυρηνικής δοκιμής.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, η δοκιμή ατομικής βόμβας θα ήταν σχεδόν απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν από τον εορτασμό της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, καθώς η Κίνα αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο της Β. Κορέας και μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή, αποσπώντας την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τους λαμπρούς εορτασμούς για την έλευση της «Χρονιάς του Φιδιού».

Όπως είχε μεταδώσει την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αξιωματούχοι του Πενταγώνου θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο πως οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή θα γινόταν πριν από τις 25 Φεβρουαρίου, ημέρα της ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Ν. Κορέας, Park Geun – hye. Η τελευταία μάλιστα είχε συγκαλέσει έκτακτη διακομματική σύσκεψη με θέμα συζήτησης το ενδεχόμενο νέας δοκιμής ατομικής βόμβας από τη γειτονική χώρα, την ίδια στιγμή που το NHK μετέδιδε πως παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις στην περιοχή του Πουνγκερί.

Διαβάστε επίσης:
B. Κορέα: Προπομπός πυρηνικής δοκιμής η ηγετική εμφάνιση του Kim Jong-un;, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013, 06:50
Σοκαριστικές ιστορίες κανιβαλισμού στη Βόρεια Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013, 12:37

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης