Έντονη είναι η ανησυχία στη Δύση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κορεατική, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές που εμφανίζουν τη Β. Κορέα να προετοιμάζεται για μια πυρηνική δοκιμή.

Πλάνα που μετέδωσε την Κυριακή η κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας δείχνουν τον Kim Jong-un να προεδρεύει σε συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Λαϊκού Κόμματος της Β. Κορέας στην Πιονγκγιάνγκ, δίνοντας έμφαση στη διάρκεια της ομιλίας του στη σημασία της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων ως εχέγγυο για την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η συγκεκριμένη εμφάνιση εντάσσεται σε μια σειρά γεγονότων, τα οποία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής δοκιμής στο άμεσο μέλλον. Στο παρελθόν η Β. Κορέα προχώρησε σε ανάλογες ενέργειες μετά την επιτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, η οποία σχεδόν πάντα συνοδευόταν από μια δοκιμή ατομικής βόμβας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το 2009. Ήδη, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το κέντρο δοκιμών φαίνεται να είναι έτοιμο.

Εμπειρογνώμονες της Ν. Κορέας θεωρούν πως η δοκιμή θα γίνει πριν από τον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς (10 Φεβρουαρίου), καθώς το Πεκίνο αποτελεί πιστό σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ και μια ενδεχόμενη δοκιμή θα προκαλούσε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Κορεατικής, επηρεάζοντας το εορταστικό κλίμα στην Κίνα. Πριν από λίγες ημέρες, η κρατική τηλεόραση της Β. Κορέας είχε μεταδώσει πως η πραγματοποίηση μιας πυρηνικής δοκιμής αποτελεί «λαϊκό αίτημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Ιαπωνία: Κατασκοπευτικό «μάτι» πάνω από τη Β. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013, 04:22
Βόρεια Κορέα: «Αίτημα του λαού» η πυρηνική δοκιμή, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013, 09:45

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης