Αμέσως μετά την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο και την εγκάρδια υποδοχή που του επεφύλαξε ο Τζό Μπάιντεν, οι δύο πρόεδροι κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του κτηρίου για τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας, ενώ επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας που θα είναι «δίκαιη» για το Κίεβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η πατρίδα του να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισεκ. δολαρίων, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στα αγγλικά, ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» το γεγονός ότι βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, και παράλληλα ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και τον «απλό λαό» της Αμερικής για την υποστήριξή τους.

«Ευχαριστώ, από τους απλούς ανθρώπους μας στους απλούς ανθρώπους σας, τους Αμερικανούς. Σας εκτιμώ πολύ. Νομίζω ότι είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβετε τι λέμε όταν λέμε ότι εκτιμούμε… είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ».

«Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν τον κόσμο», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια, ο Ουκρανός πρόεδρος παρέδωσε στον ομόλογό του των ΗΠΑ ένα στρατιωτικό μετάλλιο από έναν Ουκρανό στρατιώτη στο Μπαχμούτ.

Όπως αφηγήθηκε ο Ζελένσκι στον Μπάιντεν, το συγκεκριμένο μετάλλιο του το έδωσε την προηγούμενη ημέρα ένας Ουκρανός στρατιώτης που πολεμά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, περιγράφοντάς τον ως «πραγματικό ήρωα». Σημείωσε μάλιστα ότι χειριζόταν ένα από τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.

Ενόψει του ιστορικού ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο στρατιώτης είπε στον Ζελένσκι «Δώσε αυτό στον πρόεδρο», όπως είπε στον Μπάιντεν ο Ουκρανός πρόεδρος, δίνοντάς του το μετάλλιο σε μια θήκη με επένδυση από βελούδο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχθηκε το μετάλλιο, κάνοντας λόγο για «μεγάλη τιμή» και εξέφρασε την επιθυμία να ανταποδώσει, προσφέροντας στον Ουκρανό στρατιώτη ένα αμερικανικό μετάλλιο από το Ιράκ όπου είχε πολεμήσει ο γιος του, Μπο Μπάιντεν.

«Τι μεγάλη τιμή», ήταν τα λόγια του Τζο Μπάιντεν, αφότου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι του απένειμε το μετάλλιο, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Δεν το αξίζω, αλλά το εκτιμώ πολύ».

Από την δική του πλευρά ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο ουκρανικός λαός «εμπνέει τον κόσμο» με το θάρρος και την ανθεκτικότητά του. 

«Πρόεδρε Ζελένσκι, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, στεκόμαστε μαζί σου, είσαι ένας σπουδαίος ηγέτης», ήταν τα λόγια του Αμερικανού προέδρου. «Είσαι ο άνθρωπος της χρονιάς», σχολίασε στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην επιλογή του Ζελένσκι για το σχετικό εξώφυλλο του περιοδικού Time.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε πως αποκόμισε την αίσθηση ότι ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ανοικτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, συμπληρώνοντας ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο.

«Είστε ανοικτός στην επιδίωξη μιας δίκαιης ειρηνευτικής συμφωνίας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ζελένσκι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον βάναυσο πόλεμο», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρίνισε πως «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ζελένσκι: Το σύστημα Patriot θα «ενισχύσει σημαντικά» την ουκρανική άμυνα

Το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που θα παραδώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία θα ενισχύσει σημαντικά την άμυνα της χώρας απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν μετά τις συνομιλίες που είχαν στον Λευκό Οίκο.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου», είπε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στο σύστημα αυτό θα αποτραπούν πλήγματα «σε πόλεις μας» και σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Ποτέ δεν έχω δει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ τόσο ενωμένη», υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν προτού σημειώσει ότι «ο Πούτιν νόμιζε πως θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως το ισχυροποίησε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης