Τις τραγικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν, αμέσως μετά το φοβερό «χτύπημα» του Εγκέλαδου τον Μάρτιο του 2011 στην Ιαπωνία, αποτυπώνει ένα νέο βίντεο που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα ορμητικά νερά παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, με τους κατοίκους να προσπαθούν απεγνωσμένα να βρούν κάποιο ασφαλές καταφύγιο. Η μανία της φύσης μετατρέπει σε συντρίμμια ολόκληρα κτήρια, στη θέση των οποίων σχηματίζονται «βουνά» πολλών μέτρων από κάθε λογής αντικείμενα.

Δείτε το συγκλονιστικό video…

Η χειρότερη καταστροφή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εκτιμάται πως περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 4.500 παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ασιατική χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Το τσουνάμι που ακολούθησε τα 8,9R, σάρωσε το βορειοανατολικό τμήμα της νήσου Χονσού, φθάνοντας σε βάθος αρκετών μέτρων στην ιαπωνική ενδοχώρα. Κάτοικοι στις επαρχίες Φουκουσίμα, Μιγιάκι και Ιουάτε επλήγησαν περισσότερο.

Σε ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως το ύψος των κυμάτων ξεπέρασε τα 10 μέτρα, με αποτέλεσμα αυτά να περάσουν πάνω από τα προστατευτικά τείχη που είχαν στηθεί μπροστά από οικισμούς και να μετατρέψουν τα πάντα σε… λίμνη.

Ανυπολόγιστες παραμένουν ακόμα και σήμερα (τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό) οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του, μετά την έλευση του τσουνάμι. Ο τότε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν είχε δώσει εντολή για δημιουργία «νεκρής ζώνης» 20 χλμ. περιμετρικά των εγκαταστάσεων και επιβολή αυστηρών περιορισμών στην κατανάλωση βοδινού, οπωροκηπευτικών και αλιευμάτων από τις πληγείσες περιοχές.

Η καταστροφή στη Φουκουσίμα έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία, οδηγώντας μεταξύ άλλων στο κλείσιμο αρκετών πυρηνικών εγκαταστάσεων σε διάφορες περιοχές της «Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου».

Δείτε το μέγεθος της καταστροφής μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα όπως καταγράφηκε μέσω της εφαρμογής Street view της Google

Ακολουθούν φωτογραφίες που δείχνουν το πριν και το μετά σε περιοχές της ασιατικής χώρας

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

Επιστρέφουν τα πλοία…από την στεριά, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Μαΐου 2011, 03:22

Τα δέκα μέτρα δεν ήταν αρκετά σε ψαροχώρι της Ιαπωνίας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011, 07:49

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης