Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το έργο της αποκατάστασης χιλιάδων φωτογραφιών οι οποίες εντοπίστηκαν μέσα στα συντρίμμια περιοχών της Ιαπωνίας που επλήγησαν από το τσουνάμι μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ (Μάρτιος 2011).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πρώτη στιγμή, σε διάφορες πόλεις της ασιατικής χώρας (π.χ. Οτσούτσι) ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για τη «διάσωση» αυτών των εξαιρετικά πολύτιμων αντικειμένων.

Για τους περισσότερους από τους επιζώντες μια φωτογραφία αποτελούσε ουσιαστικά το μόνο μέσο για να διατηρηθεί ζωντανή η θύμηση των συγγενών τους που χάθηκαν μέσα στα ορμητικά νερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές στην πόλη Οφουμάτο προχώρησαν για τον σκοπό αυτό στην πρόσληψη μιας επταμελούς ομάδας τεχνικών, αποτελούμενης από ειδικούς στην αποκατάσταση κατεστραμμένων φωτογραφιών, προκειμένου να μπορέσουν να βγάλουν άκρη με το υλικό που είχε συγκεντρωθεί. Περίπου 350.000 φωτογραφίες είχαν συλλεχθεί από πυροσβέστες, αστυνομικούς και τα υπόλοιπα μέλη των σωστικών συνεργείων.

Πλέον, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την επανατοποθέτησή τους στα οικογενειακά άλμπουμ.

«Είχα μια φωτογραφία που είχε σχεδόν καταστραφεί από το νερό. Και τώρα… μπορώ να τη βλέπω ξανά. Είμαι τόσο ευγνώμων γι αυτό», ανέφερε συγκινημένη η 77χρονη Yoshiko Jindai, κάτοικος της Οφουμάτο, την ώρα που κοιτούσε μέσα σε ένα από τα εκατοντάδες κουτιά με φωτογραφίες.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Αναμνήσεις ελπίδας και ζωής, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011, 03:57

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης