O αμερικανικός κολοσσός του Διαδικτύου, Google, δημοσίευσε νέες εικόνες των εγκαταλελειμμένων δρόμων, πόλεων και χωριών της βορειοανατολικής Ιαπωνίας μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, τον Μάρτιο του 2011.

Μέσω της ιστοσελίδας Mirai no kiokou (Μνήμη για το μέλλον), η Google παρουσιάζει χάρη στο εργαλείο της Street View εικόνες από 12 κατεστραμμένες περιοχές της νομαρχίας της Φουκουσίμα, ανάμεσά τους οι πόλεις Φουτάμπα και Οκούμα, στη μεθόριο των οποίων βρίσκεται το κατεστραμμένο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Έρημοι δρόμοι στην περιοχή Ναμίε της Φουκουσίμα. Παλαιότερα σε αυτούς τους δρόμους συνέρρεαν 100.000 άνθρωποι)

Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από τις Αρχές μη κατοικήσιμες για χρόνια εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

Η Google δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες από τις περιοχές που εκκενώθηκαν: Ιϊτάτε, Κατσουράο, Καβαούτσι, Ναράχα, Χιρόνο και Μιναμιζόμα, όλες στη νομαρχία της Φουκουσίμα. Προσεχώς θα προσθέσει φωτογραφίες από τις περιοχές Καβαμάτα, Ταμούρα και Τομιόκα, καθώς οι λήψεις είναι σε εξέλιξη, εξήγησε εκπρόσωπος της Google.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Κτήρια έχουν καταρρεύσει στη Φουτάμπα της Φουκουσίμα)

Οι νέες όψεις δείχνουν σπίτια που έχουν καταρρεύσει, δρόμους γεμάτους λακκούβες και άλλες ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι στη Φουτάμπα, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο.
Ο αμερικανικός όμιλος χρησιμοποιεί για αυτήν την υπηρεσία του ένα ειδικό όχημα γεωεντοπισμού εξοπλισμένο με μια κάμερα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις πραγματοποίησης για την προστασία του προσωπικού της από τη ραδιενέργεια που υπάρχει στην ατμόσφαιρα.


(Τα απομεινάρια της καταστροφής)

Οι νέες όψεις μπορούν μερικώς να συγκριθούν με αυτές από τις ίδιες περιοχές πριν από το δυστύχημα.
Η Google είχε εγκαινιάσει αυτήν την εικονική περιήγηση στις πόλεις-φαντάσματα τον περασμένο Μάρτιο με την επίσκεψη στην εκκενωθείσα πόλη Νάμιε, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόταση των τοπικών Αρχών.


(Ο χάρτης της Ιαπωνίας μετά την πυρηνική καταστροφή)


(Πριν από την καταστροφή)

Η Φουκουσίμα πριν και μετά


(2011)


(2013)


(2008)


(2011)


(2011)


(2013)


(Η είσοδος του πυρηνικού σταθμού το 2013)

Οι εικόνες που ελήφθησαν από την Google στην κατεστραμμένη περιοχή διατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.miraikioku.com/en/

Ο χρήστης μπορεί να μεταβεί εικονικά έως την είσοδο του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσι μέσω της διεύθυνσης: http://www.miraikioku.com/?m=sv&ll=37.417701,141.020761&h=60&period=after

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης