Νετανιάχου: Εάν εκλεγώ το Ισραήλ θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019, 18:47
Νετανιάχου: Εάν εκλεγώ το Ισραήλ θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη

Λίγο μετά τις 18.00 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σε δραματικούς τόνους πως εάν εκλεγεί στην αναμέτρηση της 17ης Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ θα προσαρτήσει την αμφισβητούμενη περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε πως για το θέμα αυτό έλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ.

Η επίσημη αυτή ανακοίνωση αναμενόταν στις 17.00 αλλά για κάποιον λόγο ακυρώθηκε. Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, στη 1.30 pm ανατολική ώρα Αμερικής, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις. Τον Αμερικανό Υπουργό θα συνοδεύει στις δηλώσεις του και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

Προηγουμένως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει πως την Πέμπτη που μας έρχεται θα μεταβεί στο Σότσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη είναι το κομμάτι γης κατά μήκος της γραμμής που χωρίζει το Ισραήλ από την Ιορδανία και αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή εντός της λεγόμενης Δυτικής όχθης και αποτελεί πάγιο αίτημα, προσδοκία και προτεραιότητα σχεδόν όλων των κυβερνήσεων του Ισραήλ και πάντως ήταν και είναι στόχος του κόμματος του Νετανιάχου αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης.

Είναι προφανές πως η προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη εάν αυτή πραγματοποιηθεί, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, τόσο όσον αφορά τους Παλαιστινίους όσο και στη σχέση του Ισραήλ με την Ιορδανία. Είναι επίσης προφανές πως ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί το θέμα της προσάρτησης στο κράτος του Ισραήλ, ως όπλο στην προεκλογική του εκστρατεία, αφού μετά τις πρόσφατες εκλογές στις οποίες δεν αναδείχθηκε κυβέρνηση, οι Ισραηλινοί καλούνται να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες στις 17 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Jerusalem Post, Haaretz

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019, 19:19