Με την εμπλοκή σε δύο πολέμους ταυτόχρονα -στη Συρία και τη Λιβύη- η Τουρκία απέχει πολύ από την επίτευξη των στόχων της και στα δύο μέτωπα.

Το πεδίο της μάχης της Συρίας κλιμακώνεται δραματικά, αφού σκοτώθηκαν τουλάχιστον 36 Τούρκοι στρατιώτες στο Idlib στις 27 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Αλλά οι κινήσεις της Τουρκίας οδήγησαν σε μικρή αλλαγή στο έδαφος μέχρι τις 5 Μαρτίου, όταν συμφώνησε για κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία.

Πάντως ο πόλεμος της Τουρκίας στη Λιβύη παραμένει πιο μυστικός, με το τουρκικό κοινό συχνά στο σκοτάδι για τις επιχειρήσεις εκεί.

Ούτε στην επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλλες έγινε λόγος για την τουρκική περιπέτεια στη Λιβύη, παρά μόνο στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας στη Λιβύη φαίνεται να παρεμποδίζουν την παρουσία της όλο και περισσότερο και το διπλωματικό μέτωπο γίνεται πιο περίπλοκο.

Η κυβέρνηση με βάση το Tobruk, η οποία υποστηρίζει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του στρατηγού Khalifa Hifter, τον αντίπαλο των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έστειλε ανώτερη αντιπροσωπεία στη Δαμασκό την 1η Μαρτίου, ευθυγραμμιζόμενη με τη συριακή κυβέρνηση εν μέσω της κρίσης στο Idlib.

Υπεγράφησαν σειρά πρωτοκόλλων, μεταξύ άλλων σχετικά με τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και των ξένων μαχητών, και επαναλειτούργησε η πρεσβεία της Λιβύης στη Δαμασκό.

Κατά μία έννοια, η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη κέρδισε για τον Σύρο Πρόεδρο Bashar al-Assad άλλον έναν σύμμαχο.

Άραβες παρατηρητές πιστεύουν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία βρίσκονται πίσω από την προσέγγιση μεταξύ της Δαμασκού και της κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ, η οποία συνιστά κοινή στάση εναντίον της Τουρκίας.

Η Αίγυπτος συντηρεί τον διάλογο με τη Δαμασκό, ενώ τα ΗΑΕ είχαν ήδη ανοίξει την πρεσβεία τους στην πρωτεύουσα της Συρίας από τον Δεκέμβριο.

Η Άγκυρα μπορεί να υποβαθμίσει την ευθυγράμμιση της Λιβύης-Συρίας υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη είναι εκείνη που απολαμβάνει αναγνώριση από τον ΟΗΕ, αλλά η κίνηση σηματοδοτεί έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό ενάντια στην Τουρκία στον αραβικό κόσμο.

Στην καλύτερη περίπτωση, η στρατιωτική βοήθεια της Άγκυρας στην κυβέρνηση GNA βοήθησε στην πρόληψη της πτώσης της Τρίπολης. Ωστόσο η πρωτεύουσα της Λιβύης παρέμεινε πολιορκημένη. Μόνο τον Φεβρουάριο, το αεροδρόμιο έκλεισε έξι φορές.

Παρόλο που οι διεθνείς παράγοντες που περιβάλλουν τη σύγκρουση στη Λιβύη καθιστούν δύσκολο για την Τουρκία να διευρύνει την παρέμβασή της, η τουρκική εμπλοκή ενίσχυσε την Αίγυπτο και τα Εμιράτα να αποφασίσουν να σταθούν δίπλα στον Hifter.

Πηγή: al-monitor.com/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης