Πολεμικά παιχνίδια στη Μέση Ανατολή

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016, 14:40
Πολεμικά παιχνίδια στη Μέση Ανατολή
 Του Κώστα Μπετινάκη

Το πρόσφατο «επεισόδιο» με τις δύο αμερικανικές ακάτους που παραβίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν κοντά στο ιρανικό νησί Φαρσί και προκάλεσαν διπλωματική αναταραχή -έστω και για ένα 24ωρο- στις δύο χώρες δείχνει πόσο εύφλεκτη παραμένει η περιοχή του Περσικού Κόλπου. Έπειτα από έναν διπλωματικό μαραθώνιο και αμοιβαίες εξηγήσεις οι 10 Αμερικανοί ναύτες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, γεγονός που άμβλυνε προσωρινά το κλίμα έντασης σ' ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία του πλανήτη.

Ο αντιναύαρχος Αλί Φανταβί, αρχηγός των Επαναστατικών Φρουρών του πολεμικού ναυτικού του Ιράν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της χώρας πως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» προέβη σε «προκλητικές ασκήσεις κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι συλλήψεις των Αμερικανών που είχαν παραβιάσει τα ιρανικά χωρικά ύδατα».

Η έντονη παρουσία πολεμικών σκαφών των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο συνεχίζει να προκαλεί διεθνή προβλήματα, σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία (και τους αμερικανικούς δορυφόρους τύπου Μπαχρέιν και Η.Α.Ε.), σε συνδυασμό με την εμφύλια σύρραξη στην Υεμένη, ρίχνει ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη λόγω έμμεσης εμπλοκής της Τεχεράνης και του Ριάντ στη χρονίζουσα συριακή κρίση.

Η αμερικανική διγλωσσία και ο οίκος των Σαούντ

Παρόλο που οι ΗΠΑ εμφανίζονται να είναι υπέρμαχες σε ζητήματα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολέμιες της απανταχού τρομοκρατίας», δεν προχώρησαν σε καμία διαμαρτυρία όταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ένας από τους συμμάχους-κλειδί στην περιοχή του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία, βομβάρδισε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά -ένα από τα πλέον πρόσφατα εγκλήματα πολέμου του Ριάντ μετά την ανάμειξή του στον εμφύλιο της γειτονικής χώρας.


Πρόκειται για το πιο πρόσφατο επεισόδιο, αφού εδώ και εννέα μήνες (Μάρτιος 2014), τα σαουδαραβικά βομβαρδιστικά πλήττουν αδιακρίτως «στόχους» στην Υεμένη, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι. Η UNICEF έχει ανακοινώσει ότι περί τα 1.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί και πολλά περισσότερα έχουν τραυματισθεί, την ώρα που 1,7 εκατ. κινδυνεύουν από ασιτία όσο μαίνεται ο πόλεμος και η ανθρωπιστική κρίση που επιφέρει.

  Έπειτα από έναν διπλωματικό μαραθώνιο και αμοιβαίες εξηγήσεις οι 10 Αμερικανοί ναύτες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, γεγονός που άμβλυνε προσωρινά το κλίμα έντασης σ' ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία του πλανήτηΗ συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της (Μπαχρέιν, Η.Α.Ε.) στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης έχει προκαλέσει πληθώρα επικρίσεων λόγω της εκατόμβης των αμάχων από τους βομβαρδισμούς. Το επιχείρημα του Ριάντ είναι πως οι Σαουδάραβες μάχονται για την αποκατάσταση της «νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης, που ανετράπη από πραξικόπημα των ανταρτών Χούθι».

Η πραγματική αιτία, όμως, της σαουδαραβικής εμπλοκής βρίσκεται στο γεγονός ότι ο αυταρχικός οίκος των Σαούντ δεν ανέχεται την ιδέα ότι υπάρχει ενδεχόμενο λαϊκής αντίδρασης σε δεσποτικά καθεστώτα, φοβούμενος την επανάληψη επαναστατικών φαινομένων τύπου «Αραβικής Άνοιξης».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Οι βομβαρδισμοί αμάχων στην Υεμένη δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αμερικανική ρητορική, η οποία παραμένει ίδια και στο... σύνηθες φαινόμενο των αποκεφαλισμών στη Σαουδική Αραβία. Ένας, μάλιστα, εξ αυτών (του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ Νιμρ) προκάλεσε εκτεταμένη ένταση μεταξύ του σιιτικού Ιράν και της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας, οδηγώντας στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.  

Οι βομβαρδισμοί αμάχων στην Υεμένη δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αμερικανική ρητορική, η οποία παραμένει ίδια και στο... σύνηθες φαινόμενο των αποκεφαλισμών στη Σαουδική Αραβία​
Η συριακή κρίση αποτελεί άλλη μια ξεκάθαρη απόδειξη των αντιφάσεων στις οποίες πέφτουν διαρκώς οι ΗΠΑ. Λαμβάνοντας υπ' όψιν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τα δεσποτικά καθεστώτα του Κόλπου αποτελούν την επιβεβαίωση του δόγματος «δύο μέτρα-δύο σταθμά» στον αμερικανικό ισχυρισμό ότι «η Ουάσινγκτον στηρίζει τον δημοκρατικό μετασχηματισμό της Συρίας». Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί το πολιτιστικό - πολυεθνικό καθεστώς της Δαμασκού με το ανελεύθερο και αυταρχικό που βασιλεύει στη Σαουδική Αραβία, όπου οι εκλογές είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να οδηγούν και οι αντιφρονούντες φυλακίζονται και βασανίζονται.

Μόνο το 2015 οι ΗΠΑ πούλησαν οπλικά συστήματα, αξίας 20 δισ. ευρώ (περίπου το 12,5% επί του συνόλου των αμερικανικών εξαγωγών), στη Σαουδική Αραβία. Θετική εξέλιξη, πάντως, σε αυτήν την παγιωμένη (εδώ και δεκαετίες) κατάσταση αποτελεί το γεγονός ότι ο πραγματικός ρόλος τόσο του Ριάντ (σε πρώτο επίπεδο) όσο και της Άγκυρας (σε δεύτερο) αρχίζει να προκαλεί αντιδράσεις σε ορισμένους Αμερικανούς πολιτικούς.

Τουρκία και Σαουδική Αραβία, οι μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, ο γερουσιαστής της πολιτείας Βιρτζίνια, Ρίτσαρντ Μπλακ, υποστήριξε πως «η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο».

​«Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο» ανέφερε σε συνέντευξή του στο RT ο Αμερικανός πολιτικός Ρίτσαρντ ΜπλακΗ τοποθέτηση αυτή είναι η απόδειξη ότι δεν συμμερίζονται όλοι οι εκπρόσωποι του αμερικανικού λαού τις κυβερνητικές θέσεις στην εξωτερική πολιτική.

«Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία δεν ήταν εσωτερική υπόθεση» πρόσθεσε ο Μπλακ, τονίζοντας μάλιστα για τη Σαουδική Αραβία ότι το Ριάντ προωθεί την τρομοκρατία στον κόσμο. «Δεν είναι το Ιράν, δεν είναι η Συρία ή κάποια άλλη χώρα το ίδιο επικίνδυνη (όσο η Σαουδική Αραβία)» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επιβάλει δικτατορικό καθεστώς.

Ο τουρκικός τυχοδιωκτισμός στη Συρία αιματοκύλισε την Κωνσταντινούπολη

«Η χθεσινή βομβιστική επίθεση στο -γεμάτο τουρίστες- ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης είναι έμμεσο αποτέλεσμα της τυχοδιωκτικής τουρκικής ανάμειξης στον συριακό εμφύλιο» γράφει σήμερα η «Boston Globe».

Από την πρώτη στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να ανακοινώσει πως ο αυτόχειρας βομβιστής ήταν Σύρος. Μόνο που, όπως αποδείχθηκε, είχε γεννηθεί στη Σαουδική Αραβία...


Ο Σύρος που έγινε... Σαουδάραβας

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο δράστης της επίθεσης στην πλατεία Σουλταναχμέτ, που προκάλεσε τον θάνατο 10 ανύποπτων τουριστών, «ήταν Σαουδάραβας, που είχε ζητήσει άσυλο».

Από την πρώτη στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να ανακοινώσει πως ο αυτόχειρας βομβιστής ήταν Σύρος​
Ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί είχε εμφανιστεί σε Κέντρο Καταχώρησης Προσφύγων και Μεταναστών, μαζί με τέσσερις ακόμη ανθρώπους, στις 5 Ιανουαρίου. Μάλιστα, είχε δηλώσει και μία διεύθυνση στην οποία διέμεινε για λίγες ημέρες.

Το παράδοξο είναι πως «η Τουρκία επέτρεπε την ελεύθερη διακίνηση από το έδαφός της ισλαμικών τρομοκρατικών ομάδων όπως του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS)» γράφει στο ρεπορτάζ της η «Boston Globe». Παράλληλα, θυμίζει ότι δύο γνωστοί Τούρκοι δημοσιογράφοι της «Τζουμχουριέτ» συνελήφθησαν επειδή αποκάλυψαν πως οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας βρίσκονταν πίσω από την αποστολή όπλων στους τζιχαντιστές.

Οι εχθροί του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει δύο εχθρούς στη Συρία: τον πρόεδρο Άσαντ και τους Κούρδους. Γι' αυτό και δεν διστάζει να συνεργαστεί με τους τζιχαντιστές προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά του και να «καρπωθεί» σημαντικά οικονομικά οφέλη από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Ακόμα και όταν δέχτηκε να συμπράξει η χώρα του στον πόλεμο κατά του Χαλιφάτου (ύστερα από αμερικανικές πιέσεις), άδραξε την ευκαιρία να αιματοκυλίσει το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, βομβαρδίζοντας τους Κούρδους αυτονομιστές.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει δύο εχθρούς στη Συρία: τον πρόεδρο Άσαντ και τους Κούρδους​Μόλις ξεκίνησαν οι βομβιστικές επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος, το καθεστώς Ερντογάν είχε προσπαθήσει να ρίξει τις ευθύνες στους Κούρδους αυτονομιστές. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, οι τζιχαντιστές ευθύνονταν τόσο για το αιματοκύλισμα στο Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο στην πόλη Σουρούτς (σύνορα με Συρία), τον περασμένο Ιούλιο, όσο και για το τρομοκρατικό «χτύπημα» στην Άγκυρα, τον Οκτώβριο, με εκατόμβη νεκρών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Κούρδων.

Ο σχολιαστής της «Boston Globe» Stephen Kinzer εκφράζει την ελπίδα ότι η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη θα αναγκάσει τον Ερντογάν να υποχρεώσει τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να επικεντρωθούν στον πραγματικό εχθρό της: τις βίαιες ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Χαλιφάτο ή το μέτωπο αλ-Νούσρα (κλώνοι της αλ Κάιντα). Όσο ακόμα δεν είναι αργά για μια τέτοια στροφή...

 Διαβάστε επίσης:

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016, 15:15