Χοντραίνει η κόντρα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, με τη Μόσχα να δίνει στη δημοσιότητα αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες – ντοκουμέντα, οι οποίες στοιχειοθετούν κατηγορίες για λαθρεμπόριο των τζιχαντιστών με την Άγκυρα.

Περίπου 12.000 βυτιοφόρα καταγράφονται σε αεροφωτογραφίες του ρωσικού στρατού​ στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την κυβέρνηση Ερντογάν ότι δίνει το ελεύθερο στους μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου να μπαινοβγαίνουν στο τουρκικό έδαφος και να μεταφέρουν σε τουρκικά νοσοκομεία τους τραυματίες τους από τα πεδία των μαχών. Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί εκτεταμένο δίκτυο λαθρεμπορίας καυσίμων, μέσω του οποίου η Άγκυρα αγοράζει πετρέλαιο σε πολύ χαμηλή τιμή και οι τζιχαντιστές αποκτούν πρόσβαση σε ρευστό το οποίο χρησιμοποιούν για την αγορά όπλων και τη χρηματοδότηση των εξτρεμιστικών δράσεών της.

Όπως μετέδωσε το Russia Today, οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει σχεδόν 12.000 φορτηγά βυτιοφόρα στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Τα οχήματα αυτά είναι γεμάτα πετρέλαιο από εγκαταστάσεις σε συριακά και ιρακινά εδάφη που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Ειδικότερα, οι αεροφωτογραφίες και οι δορυφορικές εικόνες είναι από την περιοχή του Ζάχο (πόλη στο Ιρακινό Κουρδιστάν), στις οποίες καταγράφονται 11.775 βυτία πετρελαίου και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Οι βομβαρδισμοί αλλάζουν τα δρομολόγια

Την ίδια στιγμή ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι ο αριθμός των φορτηγών στις βόρειες και δυτικές διαδρομές που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πετρελαίου από τη Συρία, έχει μειωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στην αποτελεσματική δράση των ρωσικών μαχητικών, τα οποία βομβάρδισαν κομβόι με βυτιοφόρα στον απόηχο της κατάρριψης του πολεμικού Sukhoi 24 από τουρκικά F-16. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε, μάλιστα, στη δημοσιότητα video που δείχνει βυτιοφόρα να τινάζονται στον αέρα και να τυλίγονται στις φλόγες, έχοντας πληγεί από πυραύλους.

​Ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι εκτίμησε πως η αποτελεσματικότητα των ρωσικών βομβαρδισμών έχει οδηγήσει σε αλλαγή των δρομολογίων που ακολουθούν οι λαθρέμποροιΌπως πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος, είναι πολύ πιθανό τα βυτία να κατευθύνονται προς Τουρκία μέσω Ιράκ, σε περιοχή όπου δεν επιχειρεί η ρωσική Πολεμική Αεροπορία. Συγκεκριμένα, δίνει έμφαση στη βόρεια οδό προς το διυλιστήριο στην τουρκική πόλη Μπατμάν, όπου ο αριθμός των φορτηγών για τη μεταφορά του «μαύρου χρυσού» δείχνει να έχει μειωθεί αισθητά.

Από τη μεριά του ο Καρίμ αλ-Νούρι, εκπρόσωπος της ιρακινής Οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο Μπαντρ, αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ έχουν στην κατοχή τους φωτογραφίες που φανερώνουν ότι στενός συγγενής του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεργάζεται με εκπροσώπους των τζιχαντιστών.

«Έχουμε φωτογραφικό υλικό και μαρτυρίες σχετικά με τον υιό του Ερντογάν, υλικό που αποκαλύπτει ότι συναντά επικεφαλής του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Δεν υπάρχει τίποτα κατασκευασμένο σε αυτή την υπόθεση, δεν υπάρχει photoshop. Οι λήψεις είναι πραγματικές» ανέφερε ο αλ-Νούρι, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στο παιχνίδι να εμπλέκονται και οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης