Του Κώστα Μπετινάκη

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά και η «εξαγωγή» του μεταναστευτικού – προσφυγικού στις Βρυξέλλες αποτελεί επιβεβαίωση της απεγνωσμένης προσπάθειας που κάνει η Άγκυρα να κρύψει τη δομική κρίση της κοινωνίας της. Την ίδια στιγμή, η Δύση -προκειμένου να κλείσει τα σύνορα στους πρόσφυγες- κρύβει κάτω από τα χαλί αυτήν την κρίση και επανεξετάζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έχει ανατρέψει το σκηνικό που είχε στήσει η Άγκυρα -με την ενίσχυση της Ουάσινγκτον- για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στα κέρδη της οικογένειας Ερντογάν από το λαθρεμπόριο​

Η δολοφονία του Tahir Elci, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου στο Ντιγιάρμπακιρ και μαχητικού υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το περασμένο Σάββατο, έφερε στην επιφάνεια την ύπαρξη του παρακράτους στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων. «Δεν θέλουμε όπλα, συγκρούσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις στη γενέτειρα τόσων πολιτισμών» είχε πει ο δικηγόρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του λίγο πριν δεχτεί τα δολοφονικά πυρά. Η βία που έχει ξεσπάσει με την επανάληψη των πολεμικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων αυτονομιστών του PKK έχει καταστρέψει πολλές ιστορικές τοποθεσίες τόσο στην πόλη αυτή της νοτιοανατολικής Τουρκίας όσο και στη γύρω περιοχή.

Η κλιμάκωση του πολέμου με τους Κούρδους, που ξεκίνησε το τουρκικό κράτος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τον Ιούνιο για καθαρά πολιτικούς λόγους, έχει αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Στις πόλεις των νοτιοανατολικών επαρχιών Nusaybin, Cizre και Sur έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το παρακράτος και η… έλλειψη κράτους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Tahir Elci είχε ζητήσει κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές. Αυτός ήταν και ο λόγος που έχασε τη ζωή του. Το ποιος όμως τράβηξε τη σκανδάλη είναι δύσκολο να γίνει γνωστό.

Φυσικά, όλων οι υποψίες πηγαίνουν στο παρακράτος που έχει ανάλογη προϋπηρεσία στην εκτέλεση «ενοχλητικών» απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει δεκαετίες τώρα η Άγκυρα. Εξάλλου, η τουρκική ιστορία είναι γεμάτη από πολιτικές δολοφονίες. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου φρόντισε να θολώσει ακόμα περισσότερα τα νερά, δηλώνοντας: «Ο Tahir Elci μπορεί να δολοφονήθηκε, αλλά μπορεί και να έπεσε θύμα στα διασταυρούμενα πυρά της αστυνομίας που προσπάθησε να αποτρέψει την επίθεση τρομοκρατών».

Ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος HDP, Selahattin Demirtas, στον επικήδειο του Tahir Elci είπε: «Δεν είναι το κράτος που σκότωσε τον Elci αλλά η έλλειψη κράτους». Αυτή είναι η έκρυθμη πλευρά της πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία.

Λαθρεμπόριο με τους τζιχαντιστές

Σε διεθνές επίπεδο, τώρα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ χαμήλωσαν από την πρώτη στιγμή τους τόνους και δέχτηκαν χωρίς αντιρρήσεις τις τουρκικές δικαιολογίες της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, συνταγματάρχης Στηβ Γουόρεν, επανέλαβε τον τουρκικό ισχυρισμό για «10 προειδοποιήσεις… σε περίοδο 17 δευτερολέπτων». Ωστόσο, η μελέτη του ίχνους πτήσης του «Sukhoi 24» τόσο στα τουρκικά όσο και στα ρωσικά ραντάρ δείχνει πως το αεροσκάφος βρισκόταν σε απόσταση ενός λεπτού και 20 δευτερολέπτων από τα τουρκικά σύνορα.

Σε κάθε περίπτωση η αντιπαράθεση Άγκυρας-Μόσχας, που προκλήθηκε μετά την προκλητική τουρκική ενέργεια, ξεσκέπασε το «καπάκι του σκουπιδοτενεκέ» που περιέχει τη διαπλοκή Τούρκων αξιωματούχων με το λαθρεμπόριο πετρελαίου με τους τζιχαντιστές. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι διαθέτει αποδείξεις πως ο γιος του νεο-Οθωμανού «σουλτάνου» Ερντογάν έχει άμεση ανάμειξη στην υπόθεση. Το λαθρεμπόριο αυτό υπολογίζεται να αποφέρει γύρω στο ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα. Ώσπου ρωσικά μαχητικά άρχισαν να βομβαρδίζουν τις αυτοκινητοπομπές με τα βυτία που μετέφεραν το λαθραίο πετρέλαιο… 

Φυσικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, με επίσημη ανακοίνωσή του, διέψευσε τις ρωσικές κατηγορίες για τις διασυνδέσεις του υιού του. Ωστόσο, ο Πούτιν -με ένα ίχνος σαρκασμού στη φωνή του- είπε πως «είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πως οι Αρχές στην Άγκυρα δεν έχουν ιδέα για τις αυτοκινητοπομπές με τα βυτιοφόρα που διασχίζουν τα φορτωμένα με χιλιάδες στρατιώτες συρο-τουρκικά σύνορα».

Έργα τέχνης στη «μαύρη αγορά»

Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για χιλιάδες αρχαία έργα τέχνης που υποτίθεται πως κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές στη συριακή Παλμύρα αλλά και την ιρακινή πόλη Νιμρόδ, τα οποία, όπως έχει καταγγείλει ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Omran al-Zoubi, έχουν «μοσχοπουληθεί» σε αρχαιοκάπηλους.

Αυτά τα αρχαία έργα τέχνης, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως πολιτιστική κληρονομιά 2.000 χρόνων, πουλήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν τόσο οι προεκλογικές δραστηριότητες του κόμματος «Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης» του Ερντογάν όσο και παρακρατικές ενέργειες. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι τα έσοδα από το λαθραίο πετρέλαιο είναι σχεδόν τα μισά από τα υπέρογκα κέρδη που αποφέρει κάθε μορφής λαθρεμπόριο στην τουρκική επικράτεια, υπό την ανοχή πάντα των Αρχών.

Σε όλη αυτήν την κατάσταση δεν υπολογίζονται οι αυτοκινητοπομπές με τα παράνομα όπλα που περνούν τα τουρκικά σύνορα προς τη Συρία σε καθημερινή βάση. Ο οπλισμός αυτός που έχει αγοραστεί με «μαύρα» χρήματα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου μοιράζεται σε πληθώρα οργανωμένων εξτρεμιστικών οργανώσεων (Al Qaeda, Al Nusra και ISIS) που μάχονται το καθεστώς του προέδρου Άσαντ.

Σύμφωνα με τον Σύρο υπουργό Πληροφοριών, το λαθρεμπόριο πετρελαίου και όπλων γίνεται υπό την επίβλεψη του επικεφαλής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, έμπιστο του Ερντογάν. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Today’s Zaman», ανώνυμη καταγγελία που έγινε στον εισαγγελέα των Αδάνων την περασμένη εβδομάδα αναφέρει ότι «περισσότερα από 2.000 φορτηγά με όπλα, οδηγούμενα από μέλη της ΜΙΤ, μετέφεραν οπλισμό πέρα από τα τουρκικά σύνορα, στη Συρία». Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε με συνοπτικές διαδικασίες στη φυλακή τον διευθυντή και τον υπεύθυνο της εφημερίδας στην Άγκυρα.

Αυτό που έρχεται ολοένα και περισσότερο στην επιφάνεια είναι ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έχει ανατρέψει το σκηνικό που είχε στήσει η Άγκυρα με την ενίσχυση της Ουάσινγκτον για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στα κέρδη της οικογένειας Ερντογάν από το λαθρεμπόριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης