ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Του Κώστα Μπετινάκη

 

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. H κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά και κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού της Τουρκίας έχει προκαλέσει την εντονότερη κρίση όχι μόνο στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Είναι η πρώτη φορά από τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου που χώρα του ΝΑΤΟ καταρρίπτει ρωσικό αεροσκάφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με εξαιρετικά προσεκτικά βήματα»Τη σοβαρότητα της κατάστασης σκιαγραφεί η δήλωση του Ρώσου προέδρου ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού «αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά από συνεργάτη των τζιχαντιστών». Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ συνεδρίασε το ρωσικό συμβούλιο ασφάλειας υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

 Μπορεί η Ρωσία και η Δύση να έχουν πολλούς λόγους να αποφύγουν την σύγκρουση, αλλά το πολεμικό επεισόδιο αποδεικνύει πόσο επικίνδυνες διαστάσεις έχει πάρει ο τετράχρονος πόλεμος στη Συρία, για όλο τον κόσμο.

Η Habertürk TV προέβαλε βίντεο-ντοκουμέντο, στο οποίο εμφανίζεται το ρωσικό μαχητικό να τυλίγεται στις φλόγες και εν συνεχεία να πέφτει με ορμή σε ορεινή περιοχή: 

 Δυτικοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι ενόψει του θερμού επεισοδίου Τουρκίας-Ρωσίας και τους κίνδυνους κλιμάκωσης «οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με εξαιρετικά προσεκτικά βήματα».

Το παράδοξο είναι πως η Τουρκία, που σχεδόν καθημερινά προκλητικά παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατέρριψε αεροσκάφος που -σύμφωνα πάντα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας-παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο,, η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου «κράτησε μόνο λίγα δευτερόλεπτα» όπως γράφει ο Guardian.

Ρωσικά Mέσα: Το σημείο της συντριβήςΗ δήλωση αυτή από μόνη της διαψεύδει την τουρκική ανακοίνωση ότι «είχαν γίνει δέκα προειδοποιήσεις στο ρωσικό μαχητικό».

Εάν επιβεβαιωθεί ότι εκτός από τους δύο Ρώσους χειριστές, τους οποίους «εκτέλεσαν καθώς έπεφταν με τα αλεξίπτωτά τους» αντικαθεστωτικοί αντάρτες, καταρρίφθηκε και ρωσικό ελικόπτερο που είχε σταλεί για την διάσωσή τους, τότε εγείρονται μνήμες από τον πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

Είναι πιθανό οι αντικαθεστωτικοί που φέρονται να έπληξαν το ρωσικό ελικόπτερο να είναι Τουρκομάνοι μαχητές, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά το πολεμικών διαστάσεων επεισόδιο, στο οποίο εικονίζεται ένας αντάρτης να βομβαρδίζει ένα ρωσικής κατασκευής ελικόπτερο. Η γνησιότητα του υλικού δεν έχει επιβεβαιωθεί, ούτε εάν το ελικόπτερο του βίντεο είναι το ίδιο με αυτό που επλήγη νωρίτερα και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση.

Δείτε το βίντεο:

Η επιλογή του όπλου ωστόσο το οποίο επέλεξε ο εν λόγω μαχητής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Ένας αντιαρματικός αμερικανικός πύραυλος «Tow», που ενδεχομένως υποδηλώνει ότι τα τουρκικά γεωπολιτικά συμφέροντα επιθυμούν την αμερικανική εμπλοκή στην Συρία.

Ήδη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ότι ένας Ρώσος πεζοναύτης σκοτώθηκε στην επιχείρηση διάσωσης των δύο πιλότων του Σουχόι.

Ο εναέριος χώρος της Συρίας έχει γεμίσει από μαχητικά αεροσκάφη, της Ρωσίας, Συρίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Καναδά, Τουρκίας, αλλά και κρατών του Κόλπου.

ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συμφωνήσει σε ένα πρωτόκολλο ασφαλείας, με επικοινωνία των επιτελείων εναέριου ελέγχου, χωρίς ωστόσο αυτό να επεκτείνεται και στα επιτελεία Ρωσίας και Τουρκίας.


Ρωσικό Su-24 από εκείνα που εξορμούν εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία

Ακολουθούν κυρώσεις;

Η κρίση με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ήταν αναμενόμενη, μιας και ένα μήνα πριν η Τουρκία είχε προειδοποιήσει ότι θα καταρρίψει οποιοδήποτε αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.
Στα πρώτα αντίποινα που ανακοινώθηκαν από τη Ρωσία περιλαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν όλοι οι Ρώσοι τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

Ενδιαφέρον προκαλεί το ενδεχόμενο να αποφασίσει η Ρωσία την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Τουρκία, επειδή αυτό θα προκαλούσε μεγάλη ενεργειακή κρίση στην χώρα που εξαρτάται από αυτό.

Ούτε λόγος φυσικά να γίνεται για την συνέχιση του προγράμματος «Τουρκικού Αγωγού», που είχε παγώσει λόγω της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

ΟΗΕ: Επείγοντα μέτρα για να κατευναστεί η ένταση

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις» μετά το επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατερρίφθη από τουρκικό αεροσκάφος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις (υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη) και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί» πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

ΝΑΤΟ: Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας

Στο μεταξύ, έκκληση για ηρεμία και αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, απήθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΝΑΤΟ που συγκλήθηκε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Το ΝΑΤΟ ενημερώθηκε για το περιστατικό από τον Τούρκο πρέσβη, ενώ ο Γ.Γ. του συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αναλυτικά η δήλωση του Γενς Στόλτενμπεργκ:

«Η Τουρκία ενημέρωσε τους συμμάχους για την κατάρριψη αεροσκάφους της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Έχω εκφράσει και στο παρελθόν την ανησυχία μου για τις επιπτώσεις των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της ύπαρξης και του σεβασμού των συμφωνιών για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών στο μέλλον.

Όπως έχουμε καταστήσει σαφές κατ’ επανάληψη, είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία και υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα του νατοϊκού μας συμμάχου, Τουρκία.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ. Προσβλέπω σε περαιτέρω επαφές μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας και απευθύνω έκκληση για ηρεμία και αποκλιμάκωση.

Η διπλωματία και η αποκλιμάκωση είναι σημαντικές για την επίλυση αυτής της κατάστασης».

Ομπάμα: Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές αρχές «υπογραμμίζει» το πρόβλημα που προκύπτει από την ανάπτυξη και την επιχείρηση των Ρωσικών δυνάμεων εναντίων των βάσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας, υποστήριξε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του ο Μπάρακ Ομπάμα. 

«Η Τουρκία, όπως κάθε άλλη χώρα διαθέτει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της και τα σύνορά της (όταν παραβιάζονται)» σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ χαρακτήρισε κρίσιμη την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δυο χωρών για την αποκλιμάκωση των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Τούρκοι θα συνομιλήσουν απευθείας για να καταφέρουν να εξακριβώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως αν η Ρωσία επικεντρωνόταν στη μάχη κατά του Χαλιφάτου και όχι στη στήριξη του καθεστώτος Άσαντ, τότε «οι πιθανότητες για λάθη θα ήταν πολύ λιγότερες».

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Με σκληρό ύφος κατά της Ρωσίας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι με το πρόσχημα του ISIS βάλλονται οι Τουρκομάνοι. «Μην μας κοροϊδεύουν, στην περιοχή δεν υπάρχει Ισλαμικό Χαλιφάτο» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους να σεβαστούν το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της.

Λίγες ώρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στην τουρκοσυριακή μεθόριο από τουρκικά F16, ο Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και υψηλόβαθμων υπουργών της νέας κυβέρνησης που ορίστηκε σήμερα.

Μιλώντας αμέσως μετά στη διάρκεια δεξίωσης στο προεδρικό μέγαρο, είπε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι η Τουρκία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, λέγοντας ότι «το συγκεκριμένο αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφος δέχθηκε δέκα προειδοποιήσεις από εμάς». Στη συνέχεια, όπως είπε, το μαχητικό κατερίφθη από τουρκικά F16 σύμφωνα με όλους τους κανόνες εμπλοκής.

«Καμία πληροφόρηση για τους πιλότους»

Το Κρεμλίνο δεν έχει καμία απολύτως επίσημη πληροφόρηση όσον αφορά στην τύχη των δύο χειριστών του ρωσικού βομβαρδιστικού Σουχόι Su-24 το οποίο κατερρίφθη από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όχι, δεν υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση. Σε αυτή την περίπτωση όμως, αξιόπιστη πληροφόρηση μπορεί να έλθει μόνο από το υπουργείο Άμυνας» της Ρωσίας ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Η Τουρκία από πλευράς της, διαψεύδει ότι οι δύο χειριστές του ρωσικού βομβαρδιστικού είναι νεκροί. Μάλιστα, όπως υποστήριξε κυβερνητικός αξιωματούχος, οι δύο χειριστές κρατούνται από Σύρους αντάρτες.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα είδαν το φως της δημοσιότητας βίντεο που απεικονίζουν νεκρό τον έναν εκ των δύο χειριστών. Ο Khaled AL Homsi, ο οποίος δηλώνει δημοσιογράφος από την Παλμύρα, υποστηρίζει ότι στις εικόνες που δημοσίευσε φαίνεται το άψυχο σώμα του ενός εκ των δύο χειριστών του SU-24.

Προσοχή-Ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Φωτογραφία ενός εκ των δύο χειριστών που δημοσιεύτηκε στα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης

Παράλληλα, η βρετανική Daily Mail έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ενός εκ των δύο πιλότων του ρωσικού μαχητικού. Πρόκειται για τον Sergei Rumyantsev, ταγματάρχη στην αεροπορική βάση Shagol που βρίσκεται στο Chelyabinsk, ανατολικά από τα Ουράλια όρη στην νοτιοκεντρική Ρωσία.

Στις φωτογραφίες του άρθρου, ο Rumyantsev εικονίζεται δίπλα σε νεαρό στρατιώτη που πιθανολογείται ότι είναι γιος του.

Τι γίνεται με το ISIS;

Η κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στην τουρκοσυριακή μεθόριο πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στο κοινό μέτωπο κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν στις καθοδηγούμενες από τους Αμερικανούς επιχειρήσεις εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία, αλλά ταυτόχρονα βομβαρδίζουν σε συριακό έδαφος και θέσεις που όπως υποστηρίζει η Άγκυρα- βρίσκονται μαχητές του ΡΚΚ.

Οι επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι παρακολουθούσε αμέτοχος τη δράση των τζιχαντιστών και ενδεχομένως και να την πυροδότησε. «Ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης βρισκόταν ανέκαθεν η αλλαγή καθεστώτος στη Συρία» λέει ο Σινάν Ούλγκεν. «Γι΄ αυτό και αντιμετώπισε το ISIS, που εμφανίστηκε ως αντίπαλος του Άσαντ, ως έναν χρήσιμο εχθρό».

Τα τουρκοσυριακά σύνορα έχουν μήκος 900 χλμ. Οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Τουρκίας είχαν ζητήσει επανειλημμένως από την Άγκυρα να εντείνει τους ελέγχους προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο εισροής μαχητών αλλά και όπλων στο συριακό έδαφος. «Δεν έχουμε απτές αποδείξεις ότι η Τουρκία βοήθησε άμεσα το ISIS, εντούτοις η χαλαρή συνοριακή πολιτική αναμφίβολα βοήθησε στην ενίσχυση των ισλαμιστών» εκτιμούν σχολιαστές.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης