Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι συνελήφθησαν οι δύο τελευταίοι κρατούμενοι οι οποίοι απέδρασαν με τρόπο αντάξιο κινηματογραφικής ταινίας από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Γκιλμπόα, στο βόρειο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στον ανατολικό τομέα της πόλης Τζενίν.

«Η καταδίωξη ολοκληρώθηκε επιτυχώς κατόπιν κοινής επιχείρησης του στρατού, της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (…) στην πόλη Τζενίν. Οι δύο τρομοκράτες που είχαν αποδράσει από τη φυλακή συνελήφθησαν», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, o Αβιχάι Αντραΐ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την 6η Σεπτεμβρίου, έξι Παλαιστίνιοι που κρατούνταν στη φυλακή αυτή υψίστης ασφαλείας καθώς είχαν καταδικαστεί για την εμπλοκή τους σε αντιισραηλινά βίαια επεισόδια, μπόρεσαν να αποδράσουν μέσω υπόγειας σήραγγας που έσκαψαν ως το εξωτερικό.

Οι έξι δραπέτες, που χαρακτηρίστηκαν «ήρωες» στην παλαιστινιακή πλευρά, μετατράπηκαν στα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για τις ισραηλινές αρχές, που ανέπτυξαν δυνάμεις του στρατού και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να τους εντοπίσουν.

Το Σαββατοκύριακο μετά την απόδραση, που θύμισε το αμερικανικό φιλμ Shawshank Redemption, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τους τέσσερις από τους φυγάδες σε τομέα της Ναζαρέτ, αραβικής πόλης του βόρειου Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέκριναν ειδικά τον Μαχμούντ Άρντα, μέλος της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, που έχει φυλακιστεί από το 1996 και θεωρείται πως ήταν ο εγκέφαλος της απόδρασης, καθώς και τον Ζακαρία αλ Ζουμπάιντι, πρώην στέλεχος του ένοπλου βραχίονα του κόμματος Φάταχ στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, προπύργιο του ένοπλου αγώνα.

Οι δύο τελευταίοι φυγάδες, ο Αϊμάν Καμάτζι, 35 ετών, και ο Μουνάντελ Ινφαγιάτ, 26 ετών, μέλη και οι δύο του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, συνελήφθησαν σήμερα σε επιχείρηση του στρατού και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και «υποβάλλονται σε ανάκριση».

Ο Αϊμάν Καμάμτζι, από το Καφρ Νταν, κοντά στη Τζενίν, είχε συλληφθεί το 2006 και καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια για την απαγωγή και τη δολοφονία του Ελιάχου Ασέρι, νεαρού Ισραηλινού εποίκου.

Ο Μουνάντελ Ινφαγιάτ συνελήφθη το 2020· αναμένει να μάθει την ποινή που θα του επιβληθεί. Είχε συλληφθεί και φυλακιστεί και στο παρελθόν για την δραστηριότητά του στις τάξεις της ένοπλης οργάνωσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters. Xinhua

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης